Serowa zapiekanka z bakłażanem

Bardzo wiele przepisów na zapiekanki uwzględnia w swoim składzie warzywa. Najlepiej robić je latem, gdy mamy świeże jarzyny, ale nie oznacza to, że nie można wykorzystywać do ich przygotowania mrożonek. Serowa zapiekanka z bakłażanem, choć jest ciężkostrawna, jes źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Bakłażan zawiera bowiem dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B. Ma właściwości odtruwające, dlatego dietetycy i lekarze zalecają go podczas kuracji antybiotykowej.

Składniki:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 2 średnie bakłażany (ok. 80 dag),
  • 40 dag plastrów żółtego sera,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory (ok. 60 dag),
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • 1 łyżka posiekanego oregano lub tymianku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, posól z obu stron i odłóż na ok. 30 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą, spód wyłóż bakłażanami, a na nich połóż plasterki pomidorów. Całość posyp ziołami, przykryj plastrami sera i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 15 minut.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!