Trwa ładowanie...

Setki tysięcy Polaków chorują za zawał. Azjatów choroba prawie nie dotyka. Na czym polega ich sekret?

 Katarzyna Gałązkiewicz
03.09.2022 23:37
Setki tysięcy Polaków chorują za zawał. Azjatów choroba prawie nie dotyka. Na czym polega ich sekret?
Setki tysięcy Polaków chorują za zawał. Azjatów choroba prawie nie dotyka. Na czym polega ich sekret? (Getty Images)

Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Jednym ze schorzeń, które najczęściej dopada Polaków, jest zawał. Tymczasem w krajach azjatyckich takich jak Japonia czy Korea jest to jedno z najrzadziej występujących jednostek chorobowych.

spis treści

Na czym polega sekret Azjatów?

1. Jakie są najczęstsze przyczyny zawału serca?

Dane z 2021 roku dowodzą, że w Polsce średnio 100 000 osób rocznie doznaje zawału. Zawał serca to potoczna nazwa stanu niedokrwienia mięśnia sercowego, który skutkuje jego martwicą. Jest to stan zagrażający życiu, który objawia się bólem w klatce piersiowej, zwykle bardzo silnym, piekącym, dławiącym, gniotącym lub ściskającym, który trwa dłużej niż 20 minut i narasta.

Zdaniem naukowców do najczęstszych przyczyn występowania zawału zalicza się:

Zobacz film: "Obowiązek szczepień medyków rodzi wiele problemów natury prawnej. Dr Cholewińska-Szymańska: Jesteśmy w sytuacji patowej"

Nietrudno zauważyć, że zawałowi serca można zapobiegać, dbając o właściwy styl życia. Taką wiedzę wydają się posiadać Azjaci, którzy bardzo rzadko doznają zawału. Na czym polega ich sekret?

2. Odpowiednia dieta

Japończycy jedzą przede wszystkim warzywa, ryż i ryby - główne składniki wielu azjatyckich dań, w tym m.in. sushi czyli tradycyjnego dania tej kuchni. Pracę serca wspomaga jedzenie ryb bogatych kwasy omega-3 oraz witaminę D, która nie tylko chroni serce, ale również podnosi odporność.

Japończycy często zamiast mięsa i nabiału wybierają tofu, warzywa strączkowe oraz owoce morza. Ich kuchnia obfituje też w grzyby i wodorosty. Dania są z reguły niskokaloryczne, beztłuszczowe i z małą ilością cukru.

3. Małe porcje

Ważne jest również to, że Japończycy spożywają posiłki wolno i unikają przejedzenia. Ponadto dania podawane są w małych porcjach.

4. Zielona herbata

W Japonii nie ma kultury jedzenia deseru. Zamiast słodyczy po obiedzie podaje się zieloną herbatę, która zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, które poprawiają funkcje śródbłonka, jednocześnie chroniąc serce. Dzięki temu zarówno Japończycy, jak i Koreańczycy, mają najniższy odsetek osób otyłych, które w głównej mierze narażone są na choroby serca.

5. Profilaktyka

Nie bez znaczenia jest także fakt, że Japończycy mają rozbudowany program profilaktyki zdrowotnej. Firmy dbają o pracowników i zachęcają do wykonywania corocznych badań. To z kolei pozwala wykryć choroby na bardzo wczesnym etapie i jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze