Trwa ładowanie...

Sięganie po produkty zawierające tłuszcze trans zwiększa ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.

Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać trans tłuszcze. Są kolejne dowody na ich szkodliwy wpływ na organizm. W świetle badań naukowców ze Stanów Zjednoczonych mogą się przyczynić do rozwoju demencji i alzheimera. Zdaniem dietetyków najwięcej tej podejrzanej substancji zawierają wyroby cukiernicze i dania z fast foodów.

Zobacz film: "Czynnik, który zwiększa ryzyko choroby alzheimera"

1. Spożywanie trans tłuszczów jest szkodliwe dla zdrowia

Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. Lekarze uznają je za najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych.

Ludzie z wyższym poziomem tłuszczów trans we krwi mogą być nawet o 74 proc. bardziej podatni na rozwój choroby Alzheimera - tak wynika z najnowszych badań opublikowanych w prestiżowym czasopismie "Neurology".

Wczesne objawy alzheimera. Mogą pojawić się przed 40-stką
Wczesne objawy alzheimera. Mogą pojawić się przed 40-stką [5 zdjęć]

Choroba Alzheimera, chociaż kojarzona z grupą osób starszych, w niektórych przypadkach może pojawić się...

zobacz galerię

Autorzy badania obserwowali przez 10 lat grupę 1600 mężczyzn i kobiet z Japonii, którzy nie mieli problemów z demencją. Przed rozpoczęciem badania naukowcy przeprowadzili u wszystkich poddanych analizie badanie krwi sprawdzające poziomy tłuszczów trans i przeanalizowali ich dietę.

Badacze uwzględnili również inne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na alzheimera, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca czy palenie tytoniu. Na podstawie całości analizy stwierdzili, że osoby z dwoma najwyższymi poziomami tłuszczów trans były nawet o 74 proc. bardziej podatne na rozwój demencji niż badani z niższymi poziomami.

"W badaniu zastosowano poziomy markerów krwi tłuszczów trans, a nie kwestionariusze dietetyczne, co zwiększa naukową wiarygodność wyników" - podkreśla neurolog dr Richard Isaacson, dyrektor Alzheimer's Prevention Clinic w Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku.

2. Gdzie znajdują się tłuszcze trans?

Tłuszcze trans mogą występować naturalnie w niewielkich ilościach w niektórych produktach mięsnych i nabiałowych, ale zdecydowanie ich największa ilość znajduje się w żywności wysokoprzetworzonej.

Tłuszcze trans są chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ponieważ są tanie w produkcji i nadają produktom długą trwałość.

Są obecne w potrawach smażonych, śmietankach do kawy, ciastach, mrożonej pizzy, słodyczach, krakersach, herbatnikach i dziesiątkach innych przetworzonych produktów spożywczych. Polscy eksperci od żywienia ostrzegają przed niebezpiecznie wysoką zawartością tran tłuszczów w twardych margarynach używanych do pieczenia ciast, w kebabach zwłaszcza z wołowiną i baraniną, produktach garmażeryjnych, takich jak pyzy, pierogi, naleśniki oraz we wszystkich daniach fast foodowych. Niebezpieczne jest też długotrwałe smażenia dań, zwłaszcza wielokrotnie na tym samym oleju.

Naukowcy podczas swoich badań odkryli, że największy wpływ na podwyższenie tłuszczów trans w organizmie mają słodkie wypieki. Następne w kolejności są margaryna, cukierki, rogaliki, śmietanki niemleczne, lody i krakersy ryżowe.

"Jeśli chodzi o etykiety z wartościami odżywczymi produktów najlepiej zapamiętać zasadę, że im mniej składników, tym lepiej. Trzeba się skoncentrować na naturalnych produktach spożywczych i zminimalizować lub najlepiej w ogóle unikać produktów wysokoprzetworzonych" – wyjaśnia neurolog dr Richard Isaacson, dyrektor Alzheimer's Prevention Clinic w Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku.

3. Jak namierzyć trans tłuszcze?

Produceni żywności w Polsce nie są zobligowani do umieszczenia na etykietach produków informacji o obecności trans tłuszczów. Takie przepisy obowiązują od kilku lat m.in. w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, co ułatwia konumentom świadome podejmowanie decyzji podczas zakupów.

Jeżeli jednak w opisie produktu znajduje się informacja, że zawiera "częściowo uwodornione/częściowo utwardzone oleje roślinne", to pośrednio wskazuje właśnie na obecność szkodliwych tłuszczów.

Dodatkowo Instytut Żywności i Żywienia publikuje elektroniczną bazę prezentującą skład niektórych produktów spożywczych uwzględniając m.in. poziom izomerów trans.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.