Len – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Len to jeden z niewielu darów natury, który ma aż tyle zastosowań i właściwości. Prawdę mówiąc len sprawdza się zarówno w leczeniu, jak i utrzymaniu zdrowia oraz urody w dobrej kondycji. Jak więc należy go wykorzystać?

1. Len – charakterystyka

Len zawiera związki śluzowe, jest bogaty w białko, sterole oraz kwasy organiczne, a także w enzymy i sole mineralne. Ziarna lnu można zaparzyć lub wykonać z nich olej. Znajdują się w nim glicerydy kwasów nienasyconych oraz nasyconych, a dodatkowo fitosterole i witamina E.

Cała prawda o kwasach omega-3
Cała prawda o kwasach omega-3 [11 zdjęć]

Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...

zobacz galerię

Zobacz film: "Siemię lniane - lepsze niż tran i leki"

2. Len – właściwości

Wypita zawiesina, która powstaje po zaparzeniu nasion lnu, ma liczne zastosowania w lecznictwie, a  także pomaga w utrzymaniu zdrowia i urody.

Siemię lniane do picia słynie ze zbawiennego działania na wszelkie problemy gastryczne, w tym zaparcia, choroby wrzodowe, bowiem powleka błony śluzowe żołądka, przełyku, a także dwunastnicy, co przynosi ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego. Jest to możliwe, ponieważ dzięki tej powłoce chroni narządy przed działaniem kwasu solnego i zmniejsza odczyny zapalne. Sprawdza się także przy odchudzaniu, bowiem wypełnia żołądek zawiesiną (w konsystencji podobną do kisielu), tym samym zmniejszając uczucie głodu.

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego
Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego [5 zdjęć]

Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę...

zobacz galerię

Len do picia świetnie sprawdza się także w leczeniu kaszlu. Jest on zalecany zwłaszcza tym, którzy zapadli na zapalenie oskrzeli. Jego stosowanie zaleca się również przy chorobach skórnych, a nawet w przypadku oparzenia lub odmrożenia.

Z lnu wytwarza się także olej, który znacznie przyspiesza odbudowę naskórka oraz błon śluzowych. Poleca się go tym, którzy borykają się ze zbyt wysokim cholesterolem i cukrem we krwi.

3. Len – zastosowanie

W preparatach różnego typu zwykle wykorzystuje się połączenie lnu (w różnej postaci: zawiesiny do picia, oleju czy mączki) z ziołam. Zwiększa to skuteczność, bowiem wówczas oprócz dobroczynnych właściwości lnu, otrzymujemy dodatkowe – na przykład połączenie z rumiankiem sprawia, że produkt ma również działanie rozkurczowe.

Len wykorzystuje się także w kosmetyce. Len nawilża skórę – sprawia, iż nie traci ona wody. Zawarta w ziarenkach lnu witamina E również wpływa na kondycję skóry, ponieważ poprawia jej elastyczność. Produkty z lnu zaleca się stosować nie tylko na skórę, w tym skórę głowy, ale także na włosy. W tej roli sprawdzi się najlepiej olej, dzięki któremu można uzyskać efekt miękkości i odpowiedniego poziomu nawilżenia włosów. Len, a także kosmetyki mające go w swoim składzie, znacznie wpływają na kondycję cery, bowiem kontrolują wydzielanie sebum i tworzą ochronę przed promieniami UV.

Len do picia przygotowuje się w następujący sposób: łyżkę nasion lnu zalewa się szklanką wrzątku i czeka około piętnastu minut. Należy go spożywać dwa razy dziennie: rano i wieczorem dla uzyskania pożądanego efektu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.