Składnik winogron może spowolnić starzenie się mózgu

Resweratrol, substancja znajdująca się w czerwonym winie, chroni mózg przed starzeniem się z podobną skutecznością jak regularne ćwiczenia czy dieta niskokaloryczna. Jest on wytwarzany naturalnie w skórze owoców, między innymi winogron i porzeczek. Powoduje, że mięśnie stają się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a także chroni połączenia pomiędzy neuronami w mózgu. Substancję zbadali naukowcy z instytutu Virginia Tech Cailion.

Testy naukowców pokazały, że składnik wina o nazwie resweratrol znacząco spowalnia proces starzenia się mózgu poprzez chronienie synaps, nazywanych łączeniami nerwowo-mięśniowymi, które przekazują sygnały ruchowe z mózgu do mięśni.

"Uważam, że coraz lepiej poznajemy mechanizmy, które pozwalają spowolnić procesy starzenia, w tym rozkład obwodów nerwowych powodowany wiekiem" - twierdzi główny autor badania, Gregorio Valdez.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Dlaczego warto pić czerwone wino?
Dlaczego warto pić czerwone wino? [8 zdjęć]

Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ...

zobacz galerię

Czerwone wino zawiera więcej resweratrolu niż białe, ponieważ jest ono fermentowane razem ze skórkami winogron (to one dostarczają najwięcej substancji). Miłośnicy tego rodzaju alkoholu będą jednak zawiedzeni wiadomością, że nie zawiera on wystarczającej ilości resweratrolu, aby spowolnić proces starzenia.

"Badania, które przeprowadziliśmy, opierały się na myszach, zatem przestrzegam wszystkich ludzi przed piciem dużych porcji alkoholu. Resweratrol występuje w winie w tak małych ilościach, że praktycznie niemożliwe jest uzyskanie podobnych efektów jak u zwierząt, którym podawano samą substancję" - mówi dr Valdez.

"Następnym krokiem w naszych badaniach będzie zidentyfikowanie mechanizmu, który sprawia, że resweratrol chroni synapsy. Jeśli poznamy mechanizm, możemy zmodyfikować resweratrol w odpowiedni dla nas sposób lub poszukać innych molekuł o podobnym działaniu, które ochronią połączenia nerwowe" - tłumaczy dr Valdez.

Badacze odkryli, że znajdujący się w winie związek chroni synapsy i zapobiega starzeniu się połączeń nerwowo-mięśniowych
Badacze odkryli, że znajdujący się w winie związek chroni synapsy i zapobiega starzeniu się połączeń nerwowo-mięśniowych (123RF)

Dr Valdez przetestował również lek stosowany obecnie w walce z cukrzycą pod podobnym kątem, starając się określić, czy może on służyć jako narzędzie do spowolnienia procesów starzenia lub ochrony synaps i połączeń mięśniowo-nerwowych.

Okazało się, że metformina hamuje proces degeneracji mięśni, jednak nie pomaga zapobiegać niszczeniu synaps w mózgu.

Przeczytaj także

Tak więc obecnie, aby uchronić połączenia nerwowe w mózgu przed zniszczeniem, nie pozostaje nam nic innego jak tylko pamiętać o regularnych ćwiczeniach i zdrowej diecie, którą warto wzbogacić w produkty zawierające resweratrol (niekoniecznie wino).

Badanie, opublikowane w dzienniku "Journals of Gerontology, Series A", pokazuje, że dieta niskokaloryczna to sprawdzony sposób na dłuższą sprawność umysłową.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!