Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Skrzepy w ciazy

Ginekologia

Krwawienie a odklejanie się łożyska w ciąży

(...) \(po badaniu usg\).Powiedzieli ze krwawienie jest z waginy.Czy mozna krwawic z waginy ze skrzepami w29tygciazyTak, w ciąży możliwe jest krwawienie z pochwy. Może do niego dochodzić z powodu polipa, żylaków pochwy. Krew jest żywoczerwona i mogą tworzyć się skrzepy ... Jestem obecnie w 29 tygodniu ciazy z drugim dzieckiem.3 dni temu,obudzilam sie i odrazu zaczelam krwawic ze skrzepami krwi ... do większego niepokoju. Należy jednak pamiętać, że każdy epizod krwawienia w ciąży powinien być skonsultowany z lekarzem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwawienie i skrzepy po tabletkach poronnych

czy to że krwawiłam i miałam skrzepy po tabletkach poronnych . Oznacza że poroniłam \?Witam serdecznie. Jeżeli wystąpiło krwawienie z pewnością nie doszło do implantacji zarodka. Jeżeli nawet tak się stało przekrwienie błony śluzowej macicy najprawdopodobniej spowodowało usunięcie zagnieżdżonej komórki jajowej.najlepiej sprawdzić w USG i zrobić bad BETA HCG z krwiW Polsce tabletki \" poronne\" są prawnie zabronione a ich stosowanie jest karane prawnie. Dr Jacek Tulimowski ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Ginekologia

Krwawienie ze skrzepami a podejrzenie ciąży

(...) \?\?\?Witam serdecznie. Proponuję aby wykonała Pani test na obecność b\-hCG we krwi. Jest on znacznie bardziej swoistym wyznacznikiem ciąży. Proszę pamiętać iż krwawienia oraz skrzepy są bardzo niebezpieczne w ciąży i mogą oznaczać poronienie. ... witam, jestem w 5 tyg ciazy, 2 razy pozytywny wynik testu, wczoraj wieczorem zauwazylam krwawienie, dzis rano bylo krwawienie ze skrzepami, pojechalam do szpitala, zrobili mi jeszcze raz test ciazowy z moczu wynik negatywny niewiem co mam myslec ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy antykoagulant wpływa na przyjmowanie leku Clexane?

Witam, jestem po utracie ciaży w 20 tygodniu \( m. in. skrzepy w łożysku\). Miałam robione badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego i tylko antykoagulant tocznia wyszedł ponad normę \(potwierdzone po 12 tyg.\) obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży i od 5 biorę clexane. Reumatolog zaleciła powtórkę antykoagulantu, tym razem mieści się w wartościach referencyjnych \- czy może mieć na to wpływ przyjmowanie clexane\? Z góry dziekuję za odpowiedź.Witam serdecznie. Lek Clexane stosuje się w celu zmniejszenia ryzyka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Trądzik

Trądzik u kobiet w ciąży

W czasie ciąży zmiany hormonalne powodują, że zmienia się cera. Skóra twarzy u niektórych przyszłych mam wygładza się ... powodują problemy z cerą, nadmierne wydzielanie sebum oraz trądzik. Jak sprawić, aby skóra stała się ładna i gładka w czasie ciąży? Czy można leczyć trądzik w ciąży? Przyczyny trądziku w ciąży Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi prawdziwa burza hormonów ... piersiowej może mieć formę łagodnej wysypki bądź czerwonych i bolesnych czopów. Z tego powodu niektóre kobiety w ciąży cierpią ...

Ginekologia

Występowanie skrzepów krwi tydzień po miesiączce

Choroba\? Poronienie\? dziwne skrzepy tydzień po miesiączce. 18 sierpnia dostałam okresu tak jak miałam wyliczone\(mam regularne miesiączki\), trwał tydzień, tak jak zwykle. 3 września zaczęłam dziwnie krwawić. Dziwnie, bo krwi było mało a dużo skrzepów. Wygląda to tak jakby kawałki ciała zmieszane z śluzem i krwią. dziś jest już 9 wrzesień a te skrzepy nie ustępują. Współżyję z chłopakiem, bałam się, że mogę być w ciąży ale testu nie robiłam bo dostalam okresu i uznalam że to nie potrzebne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ciąża pozamaciczna a usunięcie jajowodu

Czy lekarz mógł się pomylić co do ciąży pozamacicznej i usuwając mi cały prawy jajowód skoro w badaniach histopatologicznych ... z tej pęknietej torbieli a ciąża była prawidłowa tylko jeszcze nie widoczna na usg\(to był około 5\-6 tydzień ciąży\).Ginekolog sam w końcu ... kosmków w badaniu histopatologicznym. Nie wyklucza to ciąży jajowodowej. Proszę zwrócic uwagę w opisie badania czy jajowód byl poszerzony i czy występowały inne struktury np. skrzepy krwi. Prawidłowa ciąża w 6 tygodniu powinna być widoczna w USG i wydaje się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Brązowa miesiączka a ryzyko ciąży

Dzień dobry, mam 16 lat, miesiączkuje już od 3 lat, mam raczej regularną miesiączkę.. dwa miesiące temu współżyłam ze swoim chłopakiem, nie doszło do wytrysku wewnątrz. Współżyłam dzień po miesiączce. Miesiąc później miałam normalną miesiączkę, ale teraz gdy powinna się pojawić następna.. pojawiły się brązowe skrzepy, z dużą ilością śluzu i do tego było tego bardzo skąpo.. czy mogę być w ciąży\?\?Witam\! W przypadku współżycia bez zabezpieczenia w pierwszej kolejności należy wykluczyć ciążę. W tym celu należy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Witaminy

Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie zapotrzebowanie na witaminy rośnie dwukrotnie. Wielu przyszłym mamom nasuwają się pytania: jakie witaminy dla kobiet w ciąży są najlepsze? Czy brać witaminy w ciąży? Oto kilka wskazówek, jak skomponować dietę w ciąży. Dieta w ciąży Kiedy dowiesz się, że zostaniesz mamą ...

Ginekologia

Krwawienie podczas pierwszego opakowania tabletek antykoncepcyjnych

(...) u specjalisty ginekologa.W takcie 3 pierwszych opakowań może występować krwawienie i plamienie . Jeżeli występują \"pulsowania ... Witam, biore tabletki antykoncepcyjne pierwszy raz w zyciu.Miesiaczke dostalam 5sierpnia po 4 dniach wydawalo mi sie ,ze sie skonczyla ale dalej krwawie bardzo mocno i do tego jakby skrzepy, dzis czuje jakby pulsowanie w nogach i rekach. O czym to moze swiadczyc\?Witam\! Podczas stosowania pierwszych opakowań tabletek antykoncepcyjnych może dochodzić do występowania działań ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Krwawienie a zabieg łyżeczkowania usuwania martwej ciąży

witam dnia09.07.2013 miałam lyzeczkowanie usuwanie ciazy martwej,normalnie w tamtym mies miałam miesiaczke gdy znow pojawiła sie po 17 dniach czyli 27.008.2013 i utrzymuje sie do dzis lecz nie obfite i od wczoraj pojawiły sie duze skrzepy,prosze o porade wizyte u lekarza mam dopiero za tydzien czy mam sie zgłosic gdzies szybciejZ Pani opisu wynika, że krwawienie jest dość duże i trwa zdecydowanie zbyt długo. Sugerowałabym nie czekać do wizyty u ginekologa za tydzień, ale skonsultować się wcześniej ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Czarna wydzielina i skrzepy zamiast miesiączki

Witam. Mam 21 lat. Ostatnio od 2 miesięcy mimo że okres jest w terminie to jest zamiast niego niemal czarna wydzielina i zakrzepy. Mało prawdopodobne że jestem w ciąży chociaż wszystko jest możliwe. Od roku leczę się na infekcje grzybiczą, brałam antybiotyki. Nie wiem dlaczego nie ma normalnego krwawienia bo rok temu te leki nie działały w ten sposób. Odwiedzę lekarza ale pewnie skupi się na jednym problemie więc proszę o pomoc. Leczenie jak na razie daje marne rezultaty.Witam serdecznie. Myślę obecność ...

Toczeń Rumieniowaty Układowy (TRU)

Na co uważać, kiedy planujesz dziecko?

(...) Leczenie tocznia w ciąży Zmiany w sposobie leczenia spowodowały, że kobiety chore na toczeń mogą zajść w ciążę i urodzić zdrowe ... potomstwa należy brać pod uwagę stan zdrowia pacjentki, a także możliwy niekorzystny wpływ stosowanych leków na przebieg ciąży i stan ... ciąży na toczeń Ciąża może powodować zaostrzenie tocznia rumieniowatego (zmian skórnych i objawów stawowych), dlatego musi być ... stosuje jak najmniej leków i to tych, które mogą być bezpiecznie stosowane w czasie ciąży. W okresie aktywnej choroby (np ...

Ginekologia

Brunatny śluz i brązowe skrzepy a krwiak podczas ciąży

Witam, mam 32 lata. jestem w 8 tygodniu ciąży. Od tygodnia mam bardzo skąpe plamienia. Najpierw zabarwiały śluz na brunatny kolor, a obecnie wypadają ze mnie jedynie bardzo niewielkiej ilości skrzepki, grudki, jakby suche, które są koloru brązowego. Pojawiają się najczęściej rano, po oddaniu stolca, kiedy pojawia się parcie. Podczas USG zdiagnozowano krwiaka 1 cm, bezpośrednio ... Panią ginekolog. Każde plamienie w ciąży jest niebezpieczne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... (dziecko do 8. tygodnia ciąży) i płodu aż do narodzin - czy dobrze i prawidłowo się rozwija, czy warunki, w jakich się rozwija, są optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu, by ... nieprawidłowości w trakcie ciąży i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Niektóre wady rozwojowe u dzieci można leczyć już w łonie matki. Jeśli ...

Astma a ciąża

Leczenie astmy w ciąży

(...) a odpowiednia terapia astmy w ciąży jest wręcz zalecana. Dla płodu i matki bardziej niepożądane i niebezpieczne są zaostrzenia astmy oraz jej nieleczenie. Najbardziej pożądaną sytuacją jest zaplanowanie ciąży. Kobiety z astmą powinny przed zajściem w ciążę poradzić się swego ... , tak aby jak najrzadziej w ciąży dochodziło do zaostrzeń, aby kobieta mogła bezpiecznie przejść poród i okres połogu. Kobiety, które dowiadują się, że są w ciąży, nie powinny z tego powodu przerywać leczenia. Jedynym skutkiem takiego postępowania może być nagłe zaostrzenie ...

Zabiegi

Podwiązanie hemoroidów

(...) hemoroidów. Ponadto hemoroidy mogą pojawić się w czasie ciąży, wówczas też zalecana jest dieta lekkostrawna i picie dużej ilości wody ... do powstania hemoroidów, w związku z przewlekłym podrażnieniem błony śluzowej jelit i odbytu.Noszczyk W., Chirurgia tom 1-2, Wydawnictwo ... Jednym ze sprawdzonych rozwiązań chirurgicznych leczenia hemoroidów jest ich podwiązanie. Zabieg jest zalecany, gdy hemoroidy powodują skrzepy krwi i wpływają na nadmierne krwawienie odbytu. W tej procedurze u podstawy hemoroidów zakłada się małą ...

Ginekologia

Przyjmowanie leku na astmę Symbicort 80 przez kobietę w ciąży

Witam, mam pytanie odnośnie leku na astmę symbicort 80. Mianowicie jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś miesiąca muszę przyjmować symbicort 80 codziennie \- najczęściej w porze wieczornej. Moje pytanie brzmi czy jest to bezpieczne dla dziecka\? dziękuję za odpowiedź, pozdrawiamWitam serdecznie. U kobiet w ciąży stosowanie preparatu jest możliwe jedynie w przypadku, gdy w opinii lekarza ... formoterolu u kobiet w ciąży. Do czasu uzyskania wystarczających danych zaleca się szczególną ostrożność. Formoterol może hamować akcję ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Psychologia

Huśtawki nastroju podczas ciąży

Jak radzić sobie z huśtawkami nastroju podczas ciąży\?Witam serdecznie. Zachęcam do lektury artykułu na ten temat zamieszczonego w naszym serwisie. http\:\/\/parenting.pl\/portal\/placz\-w\-ciazy Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Zagrożona ciąża a ból gardła

jestem w zagrożonej ciąży dostałam kataru bul gardła i ciężko mi się oddycha czy mogę jakies leki bracW ciąży praktycznie wyłącznie paracetamol. Jest on lekiem bezpiecznym zarówno dla kobiety jak i dla płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Obwód główki w 12 tygodniu a wiek ciąży

Chciałabym się dowiedzieć czy obwód główki w 12 tygodniu pozwala bardziej dokładnie określić wiek ciąży niż długość CRL \? Ponieważ na usg wyszło mi BDP= 1.84cm = 12w6d, a CRL = 5.66cm = 12w2d. Fl=0.74cm i NT=1.87cm. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu wieku ciąży.W wyniku nie masz podanego obwodu główki\!11\-14 tydzień Wiek ciąży określa się na podstawie CRL, uśredniony wiek ciąży na podstawie wszystkich wymiarów. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Zasiłki dla rodziców

Zasiłek dla bezrobotnych w ciąży

(...) ponieważ są zabezpieczone finansowo i zdrowotnie. Co daje kobiecie zatrudnienie w ciąży? Osoby, które są zatrudnione na umowę o pracę, objęte są ubezpieczeniem chorobowym. Zatrudnienie w ciąży zabezpiecza kobietę finansowo. Zapewnia co najmniej 20 tygodni urlopu macierzyńskiego (w przypadku ciąży mnogiej będą to dłuższe urlopy), płatnego na takim samym poziomie jak wynagrodzenie ... Bezrobotna ciężarna otrzymują te kobiety, którym normalnie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli kobieta w ciąży ...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży ... na jej dziecko. Czy mięso w ciąży to dobry pomysł? Z surowego mięsa i jaj oraz kawioru lepiej zrezygnować, gdyż mogą być one źródłem bakterii. Czy w ciąży można jeść surowe mięso? Kobiety w ciąży miewają pewne kaprysy żywieniowe, które muszą uwzględnić w diecie. Niestety, nie wszystkie dania są bezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Mięso w ciąży, jaja i kawior to potrawy, które należy ...

Alergia w ciąży

Ciąża a odczulanie

(...) Czy można się odczulać w ciąży? Alergia w ciąży Alergia w ciąży przebiega różnie. U niektórych kobiet cofa się i przyszła mama nie odczuwa żadnych objawów. U innych alergia przebiega jak zwykle, bez żadnych zmian. Niestety u pewnej grupy kobiet w ciąży objawy ... choroby. Trzeba usunąć z najbliższego otoczenia wszystkie drażniące alergeny. Odczulanie w ciąży Odczulanie, jak już to zostało ... jest zaplanowanie ciąży po odczulaniu, albo na czas, kiedy szkodliwe alergeny nie są aktywne. Alergię trzeba leczyć przed zajściem w ciążę ...

Bezsenność

Bezsenność w ciąży

(...) Bezsenność w czasie ciąży może być także wywołana bólami pleców (szczególnie w zaawansowanej ciąży), zgagą czy wahaniami hormonalnymi. Jest to dość częsty problem kobiet w ciąży, który nie zagraża bezpośrednio dziecku, choć przy niedoborze snu zwiększa się także poziom ... , a mamie pozwolą się w końcu spokojnie wyspać. Przyczyny bezsenności w ciąży Bezsenność może pojawić się już w pierwszym trymestrze ciąży, jest ona wtedy spowodowana przede wszystkim niepokojem o dziecko i siebie. Jest ona jednak rzadka w tym czasie ...

Badania

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży, inaczej zwane badaniem w profilaktyce konfliktu serologicznego ... odpowiednich procedur profilaktycznych. Cel badania przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży Celem badania jest rozpoznanie ... a jej dzieckiem. Poza tym wykonanie tego badania w ciąży umożliwia objęcie kobiety programem profilaktyki konfliktu serologicznego ... w 12. tygodniu ciąży. Powinny poddać mu się wszystkie kobiety, zarówno o Rh (+), jak i Rh (-). Jeśli badanie wykryje ...

Ginekologia

Stosunek z prezerwatywą w dniu płodnym a prawdopodobieństwo ciąży

Witam\! Chciałam zapytać czy współżyjąc w drugim dniu niepłodnym z wytryskiem na zewnątrz można zajść w ciąże\? I czy w 4 dniu płodnym współżyjąc z prezerwatywą można zajść \? PozdrawiamJeśli współżyła Pani bez zabezpieczenia \(bez względu na wyliczony dzień niepłodny\) ryzyko zapłodnienia zawsze istnieje. Aby to zweryfikować należy wykonać test ciążowy nie wcześniej niż w dniu planowanej miesiączki \(jeśli ta się nie pojawi\).W obu sytuacjach istnieje teoretyczne ryzyko zajścia w ciążę ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Zdrowie w ciąży

Szczepienia w ciąży

(...) ciąży od października do grudnia (w sezonie grypowym) oraz u kobiet z chorobami przewlekłymi niezależnie od czasu trwania ciąży ... Szczepienie w czasie ciąży budzą wiele emocji zarówno wśród lekarzy, jak i samych ciężarnych. Obawy przed wpływem ... nie wiedząc, że są w ciąży, umożliwiły stworzenie ogólnych zasad szczepienia ciężarnych. Mimo tego, że szczepienia w ciąży są odradzane, istnieją pewne okoliczności, gdy wybranie szczepionki jest „mniejszym złem”. Wówczas kobieta w ciąży informowana ...

Ginekologia

Ryzyko ciąży po pettingu a dni płodne

Ostatnio chłopak zrobił mi palcówkę, a były to moje płodne dni. Wcześniej dotykał swojego członka ale wytrysku nie było. Czy mogę być w ciąży ponieważ np. miał on preejakulat z członka na palcach\?W preejakulacie również znajdują się plemniki, tak więc ryzyko ciąży istnieje. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ciąża

Prawdopodobieństwo ciąży

(...) wynosi od 4:1300 (0,33%) do 28:1300, czyli (2,32%). Ryzyko ciąży przy stosunku przerywanym jest o wiele mniejsze niż przy pełnym ... prawdopodobieństwo ciąży nawet do 28%. Jeśli podejmujesz współżycie seksualne, zabezpiecz się. Wstydzisz się iść do ginekologa albo poprosić ... piersi, czyli zbliża się miesiączka” itp.). W takim przypadku ryzyko ciąży jest duże. Przy jednorazowym stosunku ... okresu największej płodności. 2. Kalendarzyk, czyli metody statystyczneW Internecie znajdziesz wiele stron, na których dni płodne ...

Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

(...) powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż ... wspomagającymi jego wchłanianie. Dlaczego żelazo jest niezbędne w ciąży? Kobieta w ciąży powinna zadbać, aby w jej diecie nie zabrakło tego pierwiastka, gdyż wiąże on tlen w krwi, a tym samym dotlenia sam płód. Dziennie zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wynosi 26 miligramów ... i zmniejszonego wchłaniania żelaza. W ciąży, zwłaszcza zaawansowanej, nierzadko pojawiają się problemy z żylakami odbytu, zwanymi ...

Medycyna rodzinna

Leki na katar, ból głowy i zatoki dla kobiety w ciąży

Jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu mam katar, bolą mnie zatoki i głowa. Czy mogłabym zwiąść jakieś leki żeby objawy minęły a przy tym nie zaszkodziły dziecku. Z góry dziękuje KasiaNajbezpieczniejszym lekiem w ciąży jest paracetamol.W ciąży najlepsza jest dawka jak najmniejsza. Maksymalna dawka dobowa to 4g. Nie rozróżnia się dawek maksymalnych dla ciężarnych. Radziłabym jednak nie zażywać więcej niż 2g paracetamolu na dobę. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Brak pęcherzyka żółtkowego w 6 tygodniu ciąży

Witam, wyczytałam na internecie, że pęcherzyk żółtkowy w ciąży powinien pojawić się do 5 tygodnia 4 dzień z uwidocznieniem na usg. Bardzo proszę o odpowiedź czy tak właśnie powinno być \? Bo jeżeli nie pojawi się w 6 tygodniu ciąży to co to oznacza \?\?\?W celu odpowiedzi na pytanie zasadne byłoby znać wynik wykonanego badania USG\/ tydzień ciąży\-opis\/ oraz termin ostatniej miesiączki. Mam nadzieję że zadane pytanie dotyczy Pani osoby. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Wydzielina z piersi w 3 miesiącu ciąży

Witam. Mam pytanie otoz jestem w 3miesiacu ciaży dzisiaj miałam robione usg maluszek ma 8cm w drugim miesiacu ciazy zauwazylam ze leci mi siara z piersi gdy sprawdzalam na internecie to zazwyczaj kazdaz kobieta ma w polowie ciazy takie objawy a nie na poczatku czy to normalne \?W ciąży dochodzi do nagłego wzrostu wydzielania, a zatem i stężenia prolaktyny w organizmie kobiety Wyciek z brodawek na tak wczesnym etapie zdarza się jednak rzadko. Najczęściej ma to miejsce pod koniec drugiego trymestru ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Zapalenie pochwy

Jak zmniejszyć ryzyko infekcji intymnych w ciąży?

(...) czy ryzyko porodu przedwczesnego (w trzecim trymestrze ciąży). Jak zapobiegać infekcjom intymnym w ciąży? Oczywiście bardzo ważna ... i sylwetki, po skład mikroflory bakteryjnej wewnątrz organizmu. Bardzo często kobiety w ciąży uskarżają się na infekcje pochwy, szczególnie te o podłożu grzybiczym. Ilość wydzieliny z pochwy jest w ciąży znacznie większa niż w każdym innym momencie życia kobiety ... w ciąży jest jednak zjawiskiem fizjologicznym i nie powinna budzić obaw przyszłej mamy. Wydzielina w ciąży jest niestety dobrą ...

Ginekologia

Uciskanie brzucha podczas wypróżniania a zagrożenie ciąży

Witam.Jestem w szóstym tygodniu ciąży.Od dawna regularnie przyjmuję laktulozę. Czy parcie i uciskanie brzucha przy wypróżnianiu się zagraża w jakiś sposób płodowi\?W ciąży należy unikać uciskania podbrzusza \(w pierwszym trymestrze\) i całego brzucha ... ciąży.Proszę brać laktulozę 3x1 łyżkę pomiędzy posiłkami a na 1 sze śnadanie zjeść 2 łyżki otrębów owsianych i 2 łyżki otrębów ... kłopotów. Oczywiście że uciskanie brzucha szkodzi ciązy i dziecku i nie powinna Pani tego robić . Trzeba przemyśleć swoją dietę ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 2 innych
Ginekologia

Poziom HCG a ciąża

nigdy nie kontrolowałam miesiączki ale chyba ostatnia była 18 lipiec ale nie pamietam 18 września zrobiłam HCG wynik to 37482.5.w którym jestem teraz tygodniu jeszcze lekarz nie stwierdził bicia serca błagam o odpowiedzNa podstawie wyniku można oszacować, że wiek ciąży to 6 lub więcej tygodni. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Astma a ciąża

Jakie zagrożenia niesie astma w ciąży?

Astma w ciąży stanowi zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Mimo tego, większości kobiet cierpiących na astmę ... kontrolowanie astmy przez cały okres ciąży. Zdarza się jednak, że astma w ciąży pojawia się u kobiet, które nigdy wcześniej na nią nie chorowały. Wtedy wymaga jeszcze większej kontroli. Aby skutecznie ją leczyć, warto bliżej poznać to zagrożenie. Astma w ciąży stanowi ... ciąży. Zdarza się jednak, że astma w ciąży pojawia się u kobiet, które nigdy wcześniej na nią nie chorowały. Wtedy wymaga ...

Badania

Badanie dopplerowskie układu rozrodczego

(...) owulacji; różnicowania guzków; podejrzenia ciąży ektopowej (poza jamą macicy). Badanie Dopplera pozwala także określić: stan płodu ... układu rozrodczego w ciąży Rodzaje badań przeprowadzanych u ciężarnych: Doppler kolorowy – przepływ krwi jest obrazowany ... komórek rakowych stercza.Tyliński W., (red.), Badanie dopplerowskie układu rozrodczego, [w:] Encyklopedia Badań Medycznych ...

Ginekologia

Prawdopodobieństwo ciąży po pettingu przez ubranie

W lipcu ja i mój chłopak pieściliśmy się wzajemnie,w pewnym momencie położyłam się na brzuchu a mój chłopak na mnie miał wytrysk.On był w bieliżnie i spodenkach ja również.Miałam jedynie trochę mokre majtki na pośladku.Miałam normalnie okres przez dwa kolejne miesiące,nie odczuwam żadnych objawów.Czy mimo to mogę być w ciąży\?Witam\! W opisanym przez Ciebie przypadku nie ma ryzyka ciąży. Nie powinnaś mieć zatem powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Ból w dole brzucha w 20 tygodniu ciąży

Jestem w 20tyg ciąży i od czasu do czasu boli mnie dół brzucha, po masowaniu ból mija. Co to może oznaczać\?\?\?W trakcie ciąży od czasu do czasu dochodzi do mimowolnego skurczu macicy \- np. wywołanego tłocznią brzuszną, niewygodną pozycją, gwałtownym ruchem. Często towarzyszy temu uczucie \"skamieniałej\" macicy \- brzuch robi się twardy i napięty. Wystarczy jednak usiąść, rozluźnić mięśnie, wziąć kilka głębszych oddechów i ból ustąpi. Jest to normalne. Nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Nietrzymanie moczu po ciąży i obniżenie macicy u 29-latki

moj problem dotyczy nietrzymania moczu po ciąży oraz podejrzenie obnizenia pęcherza i macicy\(mam dopiero 29lat\).prosze o pomoc, co robic\?lekarz przepisal mi tabletki betmiga50...W okresie ciąży i połogu bardzo ważne jest ćwiczenie mięśni Kegla oraz mięśni dna miednicy, co stanowi prewencję lub minimalizuje problem nietrzymania moczu po porodzie. polecam poniższe artykuły i filmy instruktażowe\: http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/cwiczenia\-miesni\-dna\-miednicy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Ciąża zagrożona a stosowanie Fenoterolu

Witam, proszę o informację czy będąc w drugiej ciąży zagrożonej \(w pierwszej ciąży urodziłam syna żywego pod koniec 20tc ... Pani stosuje są ordynowane indywidualnie przez lekarza prowadzącego ciążę na podstawie stanu zdrowia ciężarnej przebiegu ciąży itp. Ciąży nie prowadzi się przy użyciu forów internetowych\-wymagana jest indywidulalizacja postępowania zalecana przez lekarza prowadzącego..Decyzja dotycząca przyjmowania leków w ciąży zagrożonej należy do lekarza prowadzącego ciążę. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Drżenie w dole brzucha nad spojeniem łonowym w 5tc

Jestem w początkowych tygodniach ciąży \(4\-5 tydz\), na przyszły tydzień mam dopiero umówioną wizytę u ginekologa, ale pojawił się niepokojący mnie objaw. Mianowicie czuję co jakiś czas drżenie w dole brzucha tuż nad spojeniem łonowym. czy to normalne\?W czasie ciąży pojawienie się u ciężarnej każdego niepokojącego objawu jest wskazaniem do konsultacji ginekologicznej. ...

Ginekologia

Starania o dziecko a taksoplazmoza

Taksolazmoza\-czy jestem chora. Staram się o dziecko. Wyniki taksoplazmozy IgG\-502 IgM ujemny. Czy jestem uodporniona czy chora\?W przypadku toksoplazmozy niebezpieczne dla płodu jest pierwotne zachorowanie podczas ciąży. W Pani przypadku ujemne Ig M i dodatnie Ig G świadczy o przebyciu infekcji ponad rok temu. Jest Pani w związku z tym uodporniona i nie musi się obawiać zakażenia podczas ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badania

Punkcja zagłębienia maciczno-odbytniczego

(...) przydatków, a skrzepy krwi o ciąży pozamacicznej (ektopowej). Choć sama punkcja jamy Douglasa trwa zaledwie kilkanaście minut ... Punkcja zagłębienia maciczno-odbytniczego, inaczej zwana punkcją Douglasa, punkcją zatoki Douglasa lub punkcją jamy Douglasa, ma na celu wykrycie nieprawidłowych zmian w obrębie jamy brzusznej. Badanie jest pomocne w diagnozie wielu schorzeń ginekologicznych, np. zapalenia przydatków lub ciąży pozamacicznej. Przed badaniem pacjentka jest znieczulana miejscowo lub ogólnie ...

Ginekologia

Wiek ciąży a badanie USG

Witam, Proszę o pomoc, który to tydzień ciąży jak na badaniu usg wyszło GS=0.53cm \?\?\?Zależy jaką metodą było ocenianie. Na wyniku powinna być odpowiedźNa wyniku badania USG powinna Pani mieć napisane jakiemu tygodniowi ciąży odpowiada GS\-0.53cm.W trakcie wykonywania badania USG dokonywane są pomiary w tym GS na wyniku powinna Pani odnaleść ilu tygodniom ciąży odpowiada średnicy ęcharztyka ciążowego 0.53cmm. ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Dieta przyszłej mamy

Zdrowa dieta dla kobiety w ciąży

(...) ) oraz pokrycie całego zapotrzebowanie na energię, które zwiększa się w ciąży i trwa jeszcze jakiś czas po porodzie (w przypadku karmienia ... o potrzebach swoich i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Jaki wpływ na przebieg ciąży ma niedobór lub nadmiar niektórych składników? Na to pytanie odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik. Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest ważne nie tylko ze względu na to, jaki ma wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka w łonie matki. To, co kobieta je w czasie ciąży może mieć także wpływ na późniejszy ...

Rozstępy i cellulit

Jak zlikwidować rozstępy po ciąży?

(...) kobiety w ciąży powinny nawilżać skórę szczególnie narażoną na rozstępy (w miejsca takie, jak: brzuch, piersi, uda, pośladki ... skórze elastyczność, jędrność, sprężystość i odpowiednie napięcie. Dolegliwość ta najczęściej pojawia się w okresie ciąży, gdyż wtedy dochodzi do nadmiernego rozciągania się skóry. Zapobieganie rozstępom Kobiety w ciąży mogą starać się uniknąć rozstępów ... wagi; stosowaniu odpowiedniej diety, bogatej w witaminy A, E, PP, B5 oraz mikroelementy jak cynk i krzem; kobiety w ciąży ...

Ginekologia

Czy dobrze zrobiłam, zażywając 2 tabletki antykoncepcyjne na raz$1

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne, ale niedawno trochę z nimi namieszałam $1 zapomniałam 1 tabletki w 1 tyg, wzięłam na drugi dzień dwie. Moje pytanie brzmi, jakie jest prawdopodobieństwo ciąży, jeśli wystąpiło krwawienie z odstawienia, zrobiłam też test$1negatyw$1 24 dni po ostatnim stosunku$1w trakcie trwania okresu$1. Czy powinnam wykonać jeszcze jeden test powiedzmy za tydzień, czy mogę już być pewna na 100%, że nie jestem w ciąży$1Witam$1 W opisanym przez Panią przypadku ryzyko ciąży jest znikome ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka