Przejdź na WP

Słodki smak choroby. Zobacz, jakie dolegliwości powoduje syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy powszechnie jest dodawany do żywności jako substancja słodząca. Nie tylko ma nadać słodki smak, ale również zwiększyć atrakcyjność produktu. Ten dodatek może poprawić konsystencję, aromat oraz barwę. Stanowi jednak poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Obwinia się go o epidemię otyłości, a to nie wszystko.

Zobacz film: "Fakty i mity o zamiennikach cukru"

1. Syrop glukozowo-fruktozowy – czym jest?

To substancja słodząca, która powstaje ze skrobi kukurydzianej. Składa się głównie z dwóch rodzajów cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Otrzymuje się ją dzięki procesowi technologicznemu. Nie ma wartości odżywczych – zawiera tylko puste kalorie. Ma płynną formę, jest bezbarwny i nie lepi się. Dzięki temu łatwo go użyć, przetransportować i dozować.

Najczęściej używany jest do słodzenia napojów gazowanych i niegazowanych. Znajduje się w piwach smakowych, likierach, dżemach oraz wyrobach cukierniczych czy piekarniczych. Dosładza się nim również desery, lody, serki, zupy instant, ketchup. Może być dodany nawet w zalewie do ogórków lub śledzi. To powszechnie zastosowanie jest spowodowane niską ceną substancji. Poprawia atrakcyjność smakową produktu.

Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki
Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki [4 zdjęcia]

Po słodziki sięgamy zazwyczaj na diecie. Z powodzeniem mogą zastąpić cukier: są niskokaloryczne i nie...

zobacz galerię

2. Syrop glukozowo-fruktozowy – jak wpływa na zdrowie?

Nadmierne spożywanie fruktozy powoduje zaburzenia przy odczuwaniu głodu i sytości. Ten cukier prosty pobudza wydzielanie hormonów oraz reguluje pracę ośrodka głodu (insuliny i leptyny). To natomiast powoduje zwiększenie apetytu oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. To właśnie powszechna obecność tej substancji w gotowych produktach wpływa na rozwój otyłości we współczesnym społeczeństwie.

Regularne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego niesie za sobą kolejne przykre konsekwencje. Sprawa, że gwałtowanie zwiększa się insulina i glukoza we krwi. To powoduje insulinoodporność tkanek oraz cukrzycę typu 2.

Niestety, to nie koniec negatywnych skutków. Syrop ten powoduje również wzrost stężenia trójglicerydów w naszej krwi. To przyczynia się do rozwoju takich poważnych chorób jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, stłuszczenie wątroby, zawałów oraz problemów z nerkami.

Ponadto syrop osłabia naczynia krwionośne i metabolizm oraz prowadzi do anemii. Zaburza również ogólna odporność człowieka.

Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja słodząca, która powstaje ze skrobi kukurydziane (123rf.com)
Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja słodząca, która powstaje ze skrobi kukurydziane (123rf.com)

Wystarczy mała porcja (250g) żywności z syropem, aby dostarczyć dzienną dawkę cukrów prostych. Pokrywa to również 20 proc. zapotrzebowania na węglowodany.

Staraj się nie kupować produktów przetworzonych. Nawet etykieta nie jest teraz gwarantem dobrej zawartości. Wybieraj produkty naturalne. Unikaj napoi gazowanych – zamiast tego pij wodę mineralną z cytryną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Miała być zdrowszą alternatywą. Przeciąża wątrobę, sprzyja otyłości

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy