Słodkie ziemniaczki

To proste danie może służyć zarówno jako przystawka czy przekąska, jak i dodatek do ostrego lub delikatnego mięsa. Poza tym krążące wokół ziemniaków mity, które mówią o ich tuczących właściwościach, nie są tak bardzo prawdziwe, jak mogłoby się wydawać. Tak naprawdę ziemniaki są cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i PP.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 500 g ziemniaków,
  • 1/2 paczki słodkiej papryki,
  • 1/2 paczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, przemyj i pokrój wzdłuż na małe paluszki podobne do frytek. Rozłóż je na blasze do pieczenia. Do naczynia wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i dodaj paprykę słodką, imbir i paprykę ostrą i wymieszaj drewnianą łyżką. Polej mieszanką rozłożone ziemniaczane paluszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wsadź do niego blachę z ziemniakami na minimum 20 minut. Podawaj na gorąco z sosem majonezowym.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 208 kcal
Białka 4,86 g
Węglowodany 40,6 g
Tłuszcze 4,89 g
Błonnik 5,89 g
Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Komentarz:

Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii. Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Trudno zatem wyobrazić sobie kuchnię bez tego cennego warzywa.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...