Słodziki a zdrowie

Każdy z nas lubi słodycze. Czasem zdarza się, że nadmiernie spożywamy produkty zawierające cukier. Nie każdy wie, że nadmierne spożywanie cukru może sprzyjać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, próchnicy, otyłości. Na rynku coraz częściej spotyka się zamiast cukru substancje słodzące, tzw. słodziki. Nie zawierają glukozy, więc korzystać z nich mogą w celu posłodzenia potraw i napojów także diabetycy. W roli zamienników cukru słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet.

Polecane wideo:

Zastosowanie substancji słodzących

Owocowy deser

Substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy planowaniu swojego jadłospisu.

Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w:

  • produkcji napojów,
  • gumach do żucia,
  • słodzikach do kawy i herbaty,
  • dżemach,
  • deserach,
  • majonezach,
  • sałatkach.

Substancje te są niezbędnym składnikiem produktów należących do żywności specjalnego przeznaczenia, np. odchudzających, przeznaczonych dla sportowców czy cukrowców.

Stosuje się je również do:

  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukru,
  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej,
  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym bez dodatku cukru,
  • jako słodziki stołowe.

W roli zamienników cukru, słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet ukierunkowanych na redukcję masy ciała. Na rynku oferowane są w formie tabletek, słodzików w proszku i w płynie. W przemyśle spożywczym stosowane są głównie do osładzania produktów spożywczych dla diabetyków lub tzw. produktów light. Obecność tych substancji musi być bezwzględnie zaznaczona.

Rodzaje substancji słodzących

W Polsce możemy spotkać dwie grupy związków dopuszczonych do spożywania.

Intensywne substancje słodzące – są słodsze od sacharozy, co najmniej 150 razy. A przy okazji dostarczają mniejszą porcję kalorii. Do takich substancji zaliczamy aspartam i acesulfam K. Stosuje się je w produktach niskokalorycznych, dla cukrzyków i osób z dietą niskoenergetyczną. Do produktów słodzonych za pomocą tych substancji należą:

  • napoje bezalkoholowe,
  • produkty mleczarskie: jogurty, desery, koktajle mleczne i lody.

Aspartam – jest słodszy o 200 razy od sacharozy. Jego wartość energetyczna jest taka sama jak białek. Zastosowanie znajduje w produkcji:

  • napojów bezalkoholowych,
  • gum do żucia,
  • wyrobów cukierniczych,
  • lodów,
  • napojów w proszku,
  • słodzików stołowych,
  • produktów dietetycznych,
  • suplementów diety.

Acesulfam K – jego zaletą jest to, że jest odporny na wysokie temperatury i dlatego stosuje się go do produktów gotowanych i pieczonych. Można go spotkać w:

  • napojach bezalkoholowych,
  • deserach,
  • przetworach mlecznych,
  • żywności pieczonej,
  • cukierkach odświeżających oddech,
  • przekąskach,
  • wyrobach cukierniczych,
  • gumach do żucia,
  • galaretkach,
  • dżemach,
  • musztardach,
  • suplementach diety.

Poliole – są to alkohole cukrowe i stanowią drugą grupę substancji słodzących, do których należą: izomalt, ksylitol, sorbitol. Mają niewielką siłę słodzącą. Stosowane są jako substancje utrzymujące wilgotność i teksturę produktów. Również jako wypełniacze do trwałych produktów cukierniczych, deserów, lodów, gum do żucia i przetworów owocowych.

Jak widać, substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy planowaniu swojego jadłospisu.

Komentarze (1)
~Kamil
~Kamil ponad rok temu

Prócz tego, że słodzą to smak ich jest obrzydliwie cierpki. Czego nie znajdujemy w zwykłym i ZDROWYM(!) cukrze. Ludzki organizm ma system ostrzegania przed truciznami lub tym co nam może zaszkodzić. Zapominamy chyba o tym próbując cierpkie słodziki. U normalnych ludzi smak słodzika wywołuje natychmiast ostrzeżenie, że coś jest nie tak. Nie mogą więc być zdrowe! Takich objawów nie wywołuje cukier! Natomiast koncerny produkujące słodziki nie zarobili by na samych cukrzykach, wiec... coś trzeba zrobić. Najlepiej wmówić ludziom, że cukier jest trujący. Inaczej nie zaczną używać czegoś co jest obrzydliwe w smaku.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1
Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier?

Czym można zastąpić cukier? Odtwórz wideo

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak być on bardzo niezdrowy...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

w początkach XIX wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

stabilnego poziomu cukru we krwi, pozytywnie działa na pracę nerek, a nawet zapobiega próchnicy zębów. Muscovado to jedna z najzdrowszych substancji (...) słodzących, ale trzeba pamiętać, że to wciąż cukier.  Jeśli...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

substancja słodząca okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy jej wady i zalety. Mniej słodka od sacharozy Trehaloza jest substancją słodzącą, którą stosuje się jako zamiennik cukru,...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Damon Gameau, australijski aktor, postanowił przez dwa miesiące całkowicie zmienić dietę, jeść wyłącznie produkty uchodzące za zdrową żywność, a wszystko udokumentować w postaci filmu „That Sugar Film". Jak zmienił się jego stan zdrowia po 60 dniach eksperymentu? Bardzo...

Substancje słodzące

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

dla substancji, która nie dostarcza organizmowi żadnych witamin i składników odżywczych, a jedynie puste kalorie. Regularne spożywanie produktów bogatych

Substancje słodzące

Zalety i… cztery pułapki słodzików

o cukrze? Rozwiąż TEST Druga grupa to intensywne substancje słodzące. Co to oznacza? Nawet ich małe stężenie wykazuje słodki smak wielokrotnie przekraczający słodkość sacharozy. - Wśród nich są m.in. acesulfam...