Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk – do smażenia należy używać oliwy extra vergine.

Zawartość antyoksydantów w warzywach

Eksperci z Uniwersytetu w Granadzie chcieli sprawdzić, jak rodzaj obróbki jedzenia wpłynie na zawartość antyoksydantów w warzywach. Eksperymentowi poddali ziemniaki, dynię, pomidory oraz bakłażana. Zastosowali trzy różne sposoby przyrządzania – smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana w kuchni hiszpańskiej).

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Okazało się, że najwięcej bezcennych dla zdrowia przeciwutleniaczy znajdowało się w warzywach, które były usmażone na oliwie z oliwek, najmniej – w ugotowanych. Skąd taki wynik? Naukowcy sugerują, że podczas smażenia część fenoli znajdujących się w oliwie przenika do warzyw, które w ten sposób zyskują dodatkową porcję antyoksydantów. Substancje te niszczą wolne rodniki i chronią przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami czy cukrzycą.

Autorzy badania podkreślają, że chociaż smażenie na oliwie może dostarczyć cennych składników, należy pamiętać, że przygotowane w ten sposób warzywa mają wysoką zawartość tłuszczu oraz kalorii. Poza tym, nie należy całkowicie przekreślać gotowania. Podczas eksperymentu okazało się, że gotowane warzywa mają więcej antyoksydantów niż surowe, ale tylko wtedy, gdy spożywamy je razem z wodą, w której się gotowały.

Oliwki – jedne z najzdrowszych owoców na świecie

Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem oliwek, jednak powodów, aby się do nich przekonać, jest przynajmniej kilka, a naukowcy ciągle dostarczają...

Zdrowe smażenie?

Hiszpańscy badacze wykazali, że smażenie nie zawsze musi być niezdrowe. Niestety, to jednak wciąż najbardziej kaloryczny sposób przygotowywania warzyw.

Kontrowersje może również wzbudzić wykorzystanie oliwy extra vergine do smażenia – powszechnie uważa się bowiem, że ten rodzaj nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Nowe badanie potwierdza, że można na niej również smażyć – nie zaszkodzi to zdrowiu, a nawet dostarczy dodatkowych cennych składników.

Część dietetyków już wcześniej twierdziła, że oliwa extra vergine może być wykorzystana do smażenia, o ile temperatura na patelni nie przekracza 220 stopni Celsjusza. Nie powinna być więc wykorzystywana do smażenia na głębokim oleju – w tym przypadku lepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub rafinowana oliwa z oliwek.

Komentarze (10)
~Arths
~Arths 6 miesięcy temu

@~fit: Tłuszcze trans nie powstają podczas smażenia, tylko hydrolizacji. Podczas smażenia tłuszcze omega ulegają utlenieniu (oksydacji) co zamienia jest w szkodliwe dla naszego organizmu produkty - tak samo jak tłuszcze trans. Zresztą tłuszcze trans są z definicji utlenione, bo hydroliza przebiega w wysokiej temperaturze pod ciśnieniem z udziałem katalizatorów takich jak metale ciężkie (z tego co pamiętam).

Odpowiedz
~Arths
~Arths 6 miesięcy temu

A niby dlaczego nie dodać tej oliwy do gotowego posiłku na surowo? Smażenie przecież inicjuje powstawanie szkodliwych substancji takich jak akrylamid, inne produkty reakcji Maillarda czy zaawansowanych produktów glikacji białek, więc co z tego że część substancji przeniknie z oliwy (ponownie: dlaczego nie dodać oliwy na surowo do gotowego posiłku?) Oliwa z oliwy to tłuszcz jednonienasycony, więc dłuższa obróbka termiczna powoduje oksydację tłuszczów omega, co nie jest zdrowe.

Odpowiedz
~fit
~fit 9 miesięcy temu

Pytanie kluczowe w kwestii smażenia: ile powstanie kwasów tłuszczowych trans? Należy zweryfikować kwestię "zdrowotności" takich potraw, bo może ci naukowcy uwzględnili tylko pojemność antyoksydacyjną, a nie komplet badań.

Odpowiedz
~Gosiaa
~Gosiaa ponad rok temu

Teraz to już nic niewiadomo. Jedni głoszą jedź ryby za chwilę inni naukowcy na to-nie,nie,nie-bo rtęć,związki chemiczne. Smazcie na oleju rzepakowym-nic podobnego przeciez jest rakotworczy, tylko np. ryzowy. Pijcie wodę mineralna-ależ skąd tylko kranowka. W tak sprzecznym rodzaju informacji naprawdę coraz trudniej o solidne przekonania co do zdrowego jedzenia. Nienormalne to jest.

Odpowiedz
~gosia
~gosia ponad rok temu

jeżeli jesteś podczas kuracji odchudzającej warto do niej włączyć preparat figurena slim który bardzo dobre działa na przemianę materii i pomaga szybko schudnąć. Osobiście schudłam 15 kg w 3 miesiące

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10-12 gramów tłuszczu). Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki (...) termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez...

Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...