Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk – do smażenia należy używać oliwy extra vergine.

Zawartość antyoksydantów w warzywach

Eksperci z Uniwersytetu w Granadzie chcieli sprawdzić, jak rodzaj obróbki jedzenia wpłynie na zawartość antyoksydantów w warzywach. Eksperymentowi poddali ziemniaki, dynię, pomidory oraz bakłażana. Zastosowali trzy różne sposoby przyrządzania – smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana w kuchni hiszpańskiej).

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Okazało się, że najwięcej bezcennych dla zdrowia przeciwutleniaczy znajdowało się w warzywach, które były usmażone na oliwie z oliwek, najmniej – w ugotowanych. Skąd taki wynik? Naukowcy sugerują, że podczas smażenia część fenoli znajdujących się w oliwie przenika do warzyw, które w ten sposób zyskują dodatkową porcję antyoksydantów. Substancje te niszczą wolne rodniki i chronią przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami czy cukrzycą.

Autorzy badania podkreślają, że chociaż smażenie na oliwie może dostarczyć cennych składników, należy pamiętać, że przygotowane w ten sposób warzywa mają wysoką zawartość tłuszczu oraz kalorii. Poza tym, nie należy całkowicie przekreślać gotowania. Podczas eksperymentu okazało się, że gotowane warzywa mają więcej antyoksydantów niż surowe, ale tylko wtedy, gdy spożywamy je razem z wodą, w której się gotowały.

Oliwki – jedne z najzdrowszych owoców na świecie

Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem oliwek, jednak powodów, aby się do nich przekonać, jest przynajmniej kilka, a naukowcy ciągle dostarczają...

Zdrowe smażenie?

Hiszpańscy badacze wykazali, że smażenie nie zawsze musi być niezdrowe. Niestety, to jednak wciąż najbardziej kaloryczny sposób przygotowywania warzyw.

Kontrowersje może również wzbudzić wykorzystanie oliwy extra vergine do smażenia – powszechnie uważa się bowiem, że ten rodzaj nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Nowe badanie potwierdza, że można na niej również smażyć – nie zaszkodzi to zdrowiu, a nawet dostarczy dodatkowych cennych składników.

Część dietetyków już wcześniej twierdziła, że oliwa extra vergine może być wykorzystana do smażenia, o ile temperatura na patelni nie przekracza 220 stopni Celsjusza. Nie powinna być więc wykorzystywana do smażenia na głębokim oleju – w tym przypadku lepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub rafinowana oliwa z oliwek.

Komentarze (10)
~Arths
~Arths 8 miesięcy temu

@~fit: Tłuszcze trans nie powstają podczas smażenia, tylko hydrolizacji. Podczas smażenia tłuszcze omega ulegają utlenieniu (oksydacji) co zamienia jest w szkodliwe dla naszego organizmu produkty - tak samo jak tłuszcze trans. Zresztą tłuszcze trans są z definicji utlenione, bo hydroliza przebiega w wysokiej temperaturze pod ciśnieniem z udziałem katalizatorów takich jak metale ciężkie (z tego co pamiętam).

Odpowiedz
~Arths
~Arths 8 miesięcy temu

A niby dlaczego nie dodać tej oliwy do gotowego posiłku na surowo? Smażenie przecież inicjuje powstawanie szkodliwych substancji takich jak akrylamid, inne produkty reakcji Maillarda czy zaawansowanych produktów glikacji białek, więc co z tego że część substancji przeniknie z oliwy (ponownie: dlaczego nie dodać oliwy na surowo do gotowego posiłku?) Oliwa z oliwy to tłuszcz jednonienasycony, więc dłuższa obróbka termiczna powoduje oksydację tłuszczów omega, co nie jest zdrowe.

Odpowiedz
~fit
~fit 11 miesięcy temu

Pytanie kluczowe w kwestii smażenia: ile powstanie kwasów tłuszczowych trans? Należy zweryfikować kwestię "zdrowotności" takich potraw, bo może ci naukowcy uwzględnili tylko pojemność antyoksydacyjną, a nie komplet badań.

Odpowiedz
~Gosiaa
~Gosiaa ponad rok temu

Teraz to już nic niewiadomo. Jedni głoszą jedź ryby za chwilę inni naukowcy na to-nie,nie,nie-bo rtęć,związki chemiczne. Smazcie na oleju rzepakowym-nic podobnego przeciez jest rakotworczy, tylko np. ryzowy. Pijcie wodę mineralna-ależ skąd tylko kranowka. W tak sprzecznym rodzaju informacji naprawdę coraz trudniej o solidne przekonania co do zdrowego jedzenia. Nienormalne to jest.

Odpowiedz
~gosia
~gosia ponad rok temu

jeżeli jesteś podczas kuracji odchudzającej warto do niej włączyć preparat figurena slim który bardzo dobre działa na przemianę materii i pomaga szybko schudnąć. Osobiście schudłam 15 kg w 3 miesiące

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym(WIDEO)

Po każdych świętach czujemy przesyt ,a nasze lodówki są nadal pełe . Co zrobić aby nasza praca w przygotowniu świątecznych pyszności nie trafiła do kosza ? Piotr Kucharski ma na to kilka sprytnych i pouczających rad aby wielkanocne frykasy zamienić...

Techniki gotowania

Smakowite dania Piotra Kucharskiego (WIDEO)

Sezon letni mija i na sklepowe półki trafiają już typowo** jesienne produkty**. Musimy pamiętać, że w tym czasie letnie warzywa i owoce są najlepsze, jednak najczęściej odchodzą w odstawkę. Piotr Kucharski przygotowuje potrawy, które kojarzą się z latem....