Smażony ryż z warzywami

Oprócz ziemniaków, ryż jest najczęstszym dodatkiem do dań, jakiego używamy w kuchni. Często też na jego bazie tworzymy sałatki oraz warzywne dania.

Składniki:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 szklanki startej marchwi,
  • 1 laska kiełbasy pociętej w plasterki,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki ulubionych mrożonych warzyw,
  • 2 jajka, ugotowane i pokrojone na 4 części,
  • 1 zielona cebulka, pokrojona w kostkę.
Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Przygotowanie: Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i pokrojoną kiełbasę i duś przez kolejnych kilka minut. Zdejmij składniki z patelni. Dodaj trochę oleju, jeśli potrzeba, po czym dodaj ryż i przesmaż przez kilka minut. Dodaj sos sojowy, wymieszaj, po czym wrzuć z powrotem na patelnię cebulę i kiełbasę z marchewką. Po 5 minutach dodaj mrożone warzywa, przykryj, zmniejsz ogień i duś, dopóki warzywa nie będą miękkie. Na talerzu połóż pokrojoną zieloną cebulkę, wrzuć mieszankę z patelni, a na sam wierzch wyłóż pokrojone jajka. Całość przyprósz solą i pieprzem.

Komentarz: Dzięki zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To jednak nie wszystko – jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 338,72 kcal
Białka 13,96 g
Węglowodany 14,81 g
Tłuszcze 13,39 g
Błonnik 3,34 g

Smacznego!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Najlepszy sposób na zdrowie Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe (...) ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek,...

Dania z warzyw

Danie z brokułami

Danie z brokułami

Brokuły z orzechami piniowymi to ciekawe i bardzo dietetyczne połączenie. To idealny pomysł na dodatek do dania głównego.

Dania z warzyw

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie - to naprawdę smaczne!

Dania z warzyw

Zapiekana cebula

Zapiekana cebula

Wszyscy znamy wartość odżywczą cebuli i jej wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Czasem jednak można poeksperymentować i przyrządzić cebulę inaczej - na przykład w formie pysznej zapiekanki.

Dania z warzyw

Nicejskie ratatouille

Nicejskie ratatouille

Ratatouille to potrawa, którą szczycą się Francuzi od niepamiętnych czasów. Podstawą tego dietetycznego, zdrowego dania są wyśmienicie doprawione i miękkie warzywa.

Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Jajka i tofu w sałatce

Jajka i tofu w sałatce

Orientalne tofu i swojskie jajka mogą stworzyć udane połączenie w ciekawym przepisie na sałatkę.