Sok z aronii - charakterystyka aronii, właściwości, przepis

Aronia ma wiele właściwości leczniczych. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który zasłużył na miano polskiego superproduktu. Dzięki niemu można zachować lepszą formę fizyczną, jędrną skórę, zdrowe serce, bystrość umysłu, a nawet zredukować zmarszczki. Warto sięgnąć po sok z aronii, aby wzmocnić organizm i dostarczyć sobie wielu składników.

 

1. Sok z aronii - charakterystyka aronii

Antocyjany to barwniki, które znajdują się w ciemnych owocach. Zawarte są w aronii, czarnych jagodach, czarnych porzeczkach, jeżynach, malinach, żurawinach i wiśniach. Są bardzo cenne. Wpływają na wzmocnienie odporności i na zachowanie urody. Antocyjany niwelują stres oksydacyjny, który jest szkodliwy dla organizmu i przyspiesza procesy starzenia skóry.

Zobacz film: "Czy warto inwestować w suplementy upiększające?"

 

Warto jeść aronię i pić sok z aronii również dlatego, że to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Dlaczego? Nie gromadzi metali ciężkich, pestycydów lub herbicydów. Składa się w większości z dobrych dla zdrowia tanin - to właśnie te substancje decydują o cierpkim, wyrazistym smaku. Ponadto aronia zawiera witaminę C, witaminy B2 i B6, witaminy PP, E, karoten (czyli prowitaminę A). Oprócz witamin, znajdują się tam mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden i błonnik.

 

Z leczniczych właściwości aronii skorzystają zwłaszcza osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach. Stymulują żołądek, wątrobę i trzustkę do prawidłowej pracy. Sok z aronii ma też działanie oczyszczające - może być częścią kuracji detoksykacyjnej.

 

Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Owoce podaje się pacjentom w trakcie kuracji onkologicznej, ponieważ zmniejszają skutki uboczne przyjmowania leków antynowotworowych i radioterapii.

 

2. Sok z aronii - właściwości

(123RF)

Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa. To świetny napój dla cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi. Sok z aronii posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia.

Po sok z aronii powinni sięgnąć ci, którym zależy na młodym wyglądzie. Aronia pomaga wypłukiwać z organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, co przekłada się na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym owoce neutralizują szkodliwe działanie promieni UV.

3. Sok z aronii - przepis

Składniki na sok z aronii:

  • 1 kilogram owoców aronii,
  • 300 gramów cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cytryna.

Owoce dokładnie umyć i rozdrobnić (można mikserem albo tłuczkiem do ziemniaków), umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki i gotować przez 30 minut. Po tym czasie płyn przecedzić i przelać do czystych, wyparzonych butelecvzek. Pasteryzować przez 15 minut.

Sok z aronii można pić codziennie (ok. 50 ml), aby wzmocnić odporność oraz profilaktycznie. Jest bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.

Popularna jest także nalewka z aronii z dodatkiem przypraw, takich jak goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!