Przejdź na WP

Sok z aronii - charakterystyka aronii, właściwości lecznicze, przepis

Aronia ma wiele właściwości leczniczych. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który zasłużył na miano polskiego superproduktu. Dzięki niemu można zachować lepszą formę fizyczną, jędrną skórę, zdrowe serce, bystrość umysłu, a nawet zredukować zmarszczki. Warto sięgnąć po sok z aronii, aby wzmocnić organizm i dostarczyć sobie wielu składników.

spis treści

Zobacz film: "Polskie 'superfood' [Specjalista radzi]"

1. Sok z aronii - charakterystyka aronii

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, należy do tej samej rodziny co jarzębina. Do Europy została sprowadzona przez Miczurinowa - słynnego rosyjskiego sadownika, który wyhodował wiele rozmaitych, nowych gatunków roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody.

Powinniśmy być jednak wdzięczni za aronię, ponieważ jej owoce są wyjątkowo bogate w składniki, które pomagają nas chronić przed cywilizacyjnymi chorobami.

Sok z aronii ma piękny ciemnoczerwony, głęboki kolor. Sok ten jest lekarstwem na np. :

Jest robiony z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa) - krzewu, który lubi europejski klimat. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - nasz kraj jest potentatem w uprawie tych krzewów. Owoce te zbiera się wczesną jesienią.

Sok z aronii ujędrnia skórę oraz pomaga na zdrowe serce.
Sok z aronii ujędrnia skórę oraz pomaga na zdrowe serce. (123RF)

2. Sok z aronii - właściwości lecznicze

Aronia ma w sobie bogate pokłady witaminy P. Są to bioflawonoidy - substancje fitochemiczne, które występują w roślinach. Są to barwniki, które nadają kolor owocom kolor, jednak pełnią również funkcje ochronne.

Bronią roślinę przed wirusami, bakteriami i grzybami, jak również przed insektami i szkodliwym działaniem słońca. Kiedy je zjadamy, zaczynają działać także w naszym ciele.

Działają one jak witaminy, są też przeciwutleniaczami. Antocyjany - barwniki, które znajdują się w ciemnych owocach, zawarte są w aronii, czarnych jagodach, czarnych porzeczkach, jeżynach, malinach, żurawinach i wiśniach. Są bardzo cenne.

Wpływają na wzmocnienie odporności i na zachowanie urody. Antocyjany niwelują stres oksydacyjny, który jest szkodliwy dla organizmu i przyspiesza procesy starzenia skóry.

Warto jeść aronię i pić sok z aronii również dlatego, że to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Dlaczego? Nie gromadzi metali ciężkich, pestycydów lub herbicydów.

Składa się w większości z dobrych dla zdrowia tanin - to właśnie te substancje decydują o cierpkim, wyrazistym smaku. Ponadto aronia zawiera witaminę C, witaminy B2 i B6, witaminy PP, E, karoten (czyli prowitaminę A).

Oprócz witamin, znajdują się tam mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden i błonnik.

Z leczniczych właściwości aronii skorzystają zwłaszcza osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach.

Stymulują żołądek, wątrobę i trzustkę do prawidłowej pracy. Sok z aronii ma też działanie oczyszczające - może być częścią kuracji detoksykacyjnej.

Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Owoce podaje się pacjentom w trakcie kuracji onkologicznej, ponieważ zmniejszają skutki uboczne przyjmowania leków antynowotworowych i radioterapii.

Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa. To świetny napój dla cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi. Sok z aronii posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia.

Po sok z aronii powinni sięgnąć ci, którym zależy na młodym wyglądzie. Aronia pomaga wypłukiwać z organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, co przekłada się na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym owoce neutralizują szkodliwe działanie promieni UV.

Aronia hamuje również rozwój chorób oczu, takich jak jaskra i zaćma. Warto także sięgać po przetwory z tego wspaniałego owocu również wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Prócz poprawy wzroku, aronia niweluje również skutki promieniowania monitorów komputerowych.

3. Sok z aronii - przepis

Składniki na sok z aronii:

  • 1 kilogram owoców aronii,
  • 300 gramów cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cytryna.

Owoce dokładnie umyć i rozdrobnić (można mikserem albo tłuczkiem do ziemniaków), umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki i gotować przez 30 minut. Po tym czasie płyn przecedzić i przelać do czystych, wyparzonych buteleczek. Pasteryzować przez 15 minut.

Sok z aronii można pić codziennie (ok. 50 ml), aby wzmocnić odporność oraz profilaktycznie. Jest bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.

Popularna jest także nalewka z aronii z dodatkiem przypraw, takich jak goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon.

Nalewka z aronii - pochodzenie, właściwości, charakterystyka, przepisy
Nalewka z aronii - pochodzenie, właściwości, charakterystyka, przepisy

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu...

przeczytaj artykuł

3.1. Nalewka z aronii z liśćmi wiśni - przepis

Nalewka z aronii, znana inaczej jako aroniówka, jest jednym z najczęściej przygotowywanych mocniejszych trunków w domowych warunkach. Popularność zawdzięcza głównie leczniczym właściwościom aronii, ale także wyjątkowym walorom smakowym.

Lekko cierpkie owoce aronii dają kwaskowy posmak. Jednym z najchętniej wykorzystywanych przepisów na nalewkę, jest ten z wykorzystaniem liści wiśni.

Poniżej zamieszczamy przepis na nalewkę z liśćmi wiśni.

Składniki:

  • 100 liści wiśni (lub 20 na kilogram aronii),
  • 5 kg aronii,
  • 5 litrów wody (1 na kg),
  • 2-2.5 l spirytusu,
  • 5 kg cukru (jeśli nie chcemy bardzo słodkiej nalewki, ilość cukru można zmniejszyć),
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przyrządzenia:

Myjemy owoce aronii i mrozimy ją przez minimum 24 godziny (najlepiej nawet przez kilka dni). Po wyjęciu z zamrażarki, płuczemy je, zalewamy dokładnie odmierzoną ilością wody. Gotujemy przez 10 minut, do puszczenia przez owoce soku.

Po 10 minutach odcedzamy wodę z aronii i liści wiśni, dosypujemy cukier. Następnie gotujemy aż do rozpuszczenia, po czym nalewkę odstawiamy, do wystygnięcia. Gdy już wystygnie, dodajemy spirytus i sok z cytryny, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy w zaciemnione miejsce.

Nalewka, aby osiągnęła optymalny smak, powinna odstać minimum pół roku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy