Sola z tagliatelle

Danie jest typowo francuskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych dań. Sola jest rybą bardzo zdrową i pożywną.

Składniki:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • cztery małe sole,
  • 250 g świeżego makaronu tagliatelle,
  • pół słodkiej cebuli, posiekać,
  • ciemny, zagęszczony wywar z kałamarnicy,
  • biały pieprz,
  • białe wino,
  • cytryna.
Morska sola z makaronem

Pyszne danie obiadowe – sola z makaronem tagliatelle zasmakuje każdemu!

Przygotowanie:

Filety z soli pokrop cytryną i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek, aby paski makaronu się nie posklejały. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, po czym dodaj szklankę białego wina i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem i wlej wywar z kałamarnicy. Gdy wszystko zawrze, dodaj makaron i gotuj na średnim ogniu, aż wino wyparuje. Makaron połóż na talerzu obok filetów. Można skropić cytryną.

Komentarz:

Sola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, np. wspomaga wzrok i trawienie. Jeśli dodać do tego działanie białego wina, otrzymamy mieszankę w postaci wybornej potrawy, którą można łatwo i szybko przygotować oraz cieszyć się jej delikatnym smakiem!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 533,4 kcal
Białka 21,8 g
Tłuszcze 47,9 g
Cholesterol 101,5 mg
Węglowodany 3,3 g
Błonnik 0,5 g
Witamina C 2,8 mg
Witamina A 40,4 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....