Sorbitol – właściwości, zastosowanie, kosmetyka

Sorbitol to ograniczy związek chemiczny, z grupy alkoholi cukrowych. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy, a swoje zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym i kosmetyce. Jakie właściwości ma sorbitol? I jak wpływa na organizm?

spis treści

1. Sorbitol – właściwości

Sorbitol naturalnie występuje najczęściej w owocach, takich jak: śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, gruszki i jabłka. Mniejsze ilości sorbitolu znajdują się także w wiśniach i czereśniach.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Naturalny sorbitol jest tylko częściowo metabolizowany i absorbowany przez organizm, przez co pozostała część zostaje fermentowana w jelicie grubym i tworzy wzdęcia. U niektórych osób może występować nadwrażliwość na sorbitol, przez co może działać przeczyszająco.

U osób cierpiących na zespół jelita drażliwego nawet kilka gramów sorbitolu może powodować poważne dolegliwości żołądkowych. Dla zdrowych osób dostarczany w odpowiednich ilościach nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych.

2. Sorbitol – zastosowanie

Sorbitol używany jest jako zamiennik cukru w produktach dla diabetyków. Najczęściej znajduje się w takich produktach jak: marmolada, galaretka, dżemy, półprodukty owocowe, desery owocowe , ciastka, czekolada, lody, cukierki i napoje mleczne.

Oprócz właściwości słodzących sorbitol dodawany jest do produktów spożywczych, jako środek utrzymujący wilgotność i zapobiegający krystalizacji. Na etykiecie sorbitol kryje się pod znakiem E-420.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy
Ksylitol, czyli cukier brzozowy [5 zdjęć]

Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa...

zobacz galerię

Sorbitol znajduje się nie tylko w produktach przeznaczonych dla diabetyków ale również w świeżych i suszonych owocach, a także przetworach z nich otrzymywanych (dżemy, powidła, musy). Dużą ilość sorbitolu można również odnaleźć w składzie bezcukrowych gum do żucia i batonach proteinowych.

W Unii Europejskiej przyjmuje się, że w 100 g sorbitolu znajduje się 240 kcal. To dużo mniej niż dostarcza cukier – 100 g to 400 kcal. Jednak sorbitol jest praktycznie o połowę mniej słodki, dlatego rzadko jest stosowany jak zamiennik cukru w kuchni. Częściej wybierany jest ksylolit bądź stewia.

Sorbitol często znajdujemy w produktach dla diabetyków
Sorbitol często znajdujemy w produktach dla diabetyków (123rf)

3. Sorbitol – kosmetyka

Sorbitol w kosmetyce znajduje zastosowanie, jako substancja wspomagająca stabilizację emulsji, a także zabezpieczenie kosmetyków przed wysychaniem. Dodatkowo sorbitol w naturalny sposób osłania skórę, poprzez przenikanie do przestrzeni międzykomórkowych, a także wiąże wodę, która jest niezbędną do utrzymywania prawidłowego nawilżenia skóry.

Sorbiotl nawilża wygładza, uelastycznia i poprawia jakość skóry, a także reguluje procesy regeneracji naskórka. Sorbitol jest dodawany nie tylko do balsamów i kremów ale również do szamponów, płynów do higieny jamy ustnej i pasty do zębów.

Zobacz także

Sorbitol jest substancją, która jest słabym alergenem, dlatego często znajduje się jako składnik produktów kosmetycznych dla alergików. Sorbitol jest również wykorzystywany do produkcji produktów farmaceutycznych, a także żywic syntetycznych, lakierów i detergentów.

W sklepach dostępny jest także sorbitol w postaci 70 procentowego roztworu wodnego. Jest on bezbarwny, przezroczysty, higroskopijny i posiada gęstość syropu. Stężenie roztworu sorbitolu w kosmetykach, aby zapewnić odpowiednie nawilżenie powinno mieścić się w okolicach od 2 do 10 proc. (przy 5 proc. może dawać uczucie lepkości).

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy