Sos pieczarkowy – wartości odżywcze, rodzaje pieczarek, przepis

Pieczarki znajdują się w kategorii tzw. żywności funkcjonalnej. Mają one szczególne właściwości prozdrowotne. Pieczarki zawierają nie tylko wartościowe białko, łatwo przyswajalne węglowodany i tłuszcze. Pieczarki są również dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu, błonnika, witaminy A, E, witamin z grupy B (również kwas foliowy), a nawet witaminy D.

1. Sos pieczarkowy – wartości odżywcze

Właściwości pieczarek są powszechni znane przez kucharzy, którzy cenią je również za smak i aromat. Jednak warto zwrócić uwagę na dużą zawartość składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że są źródłem witaminy D, która normalnie nie występuje w warzywach. Na dodatek pieczarki są bogatym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak fosfor, selen, żelazo i miedź.

Dania z pieczarek w tym sos pieczarkowy są polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Z tego samego powodu, po pierczarki mogą również sięgać osoby chore na anemię. Tradycyjny sos pieczarkowy może również pomóc obniżyć poziom lipidów we krwi, ale też zwiększyć odporność i pozytywnie wpłynąć na trawienie. Pieczarki są także źródłem łatwo przyswajanego białka, co sprawia, że można nimi zastąpić mięso w diecie.

Zobacz film: "Cenne właściwości pieczarek -wprowadź je do diety"

2. Sos pieczarkowy - rodzaje pieczarek

Nie wszystkie odmiany pieczarek są powszechnie znane. Najpopularniejszą jest odmiana biała. Pieczarki białe są dostępne w wielu rozmiarach. Tę odmianę można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Można z nich nie tylko zrobić sos pieczarkowy lub zupę ale również można je spożywać na surowo. Niestety mają tendencje do ciemnienia, problem ten rozwiązuje w pewnym stopniu skropienie ich sokiem z cytryny.

Pieczarki są źródłem wielu składników odżywczych
Pieczarki są źródłem wielu składników odżywczych

Inny rodzaj pieczarek to portobello, zwane również portabella. Ich cechą charakterystyczną jest duży i płaski kapelusz. Może on mieć średnicę nawet 10 cm, dzięki czemu pieczarki te są idealne do faszerowania, na grilla lub opanierowane i usmażonia na patelni.

W kuchni często wykorzystywana jest też odmiana brązowa pieczarki. Ma ona nie tylko ciemniejszą skórkę niż białe pieczarki, ale też mocniejszy aromat. Ta cecha brązowych pieczarek sprawia, że można z nich zrobić doskonały sos pieczarkowy. Można je również podawąć z mięsem i makaronem.

Pieczarki – dlaczego warto je jeść?
Pieczarki – dlaczego warto je jeść? [6 zdjęć]

Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim...

zobacz galerię

Pieczarki są idealne nie tylko do duszenia czy pieczenia. Można je również jeść na surowo jako dodatek do sałatek, a także marynowane w occie balsamicznym. Są także ciekawym dodatkiem do jajecznicy i omletu. Mogą stać się podstawą pysznego i prostego farszu, z pieczarek uduszonych z cebulką, albo z innymi dodatkami. Pieczarki są również nieodłącznym składnikiem sosów, gulaszy, duszonych mięs i warzyw.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Sos pieczarkowy – przepis

Przygotowanie sosu pieczarkowego jest dość proste. Powinien on zadowolić podniebienie niejednego smakosza, jest on idealny do wszelkiego rodzaju makaronów, klusek, kopytek i mięs.

Składniki sosu pieczarkowego: 50 dag pieczarek; 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła; 3,5 szklanki mleka; 1 szklanka wody; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; sól; ew. 1 łyżka śmietany.

ZOBACZ TAKŻE:

Przygotowanie:

Najpierw należy oczyścić i pokroić pieczarki. Kroimy je tak, jak lubimy najbardziej, kształt i wielkość nie ma tu większego znaczenia. Następnie tak przygotowane pieczarki smażymy pod przykryciem na oliwie lub maśle. Gdy pieczarki ściemnieją, zmiękną i puszczą soki należy je przełożyć do większego garnka i zalać 1,5 szklanki mleka. Następnie powstały w ten sposób sos pieczarkowy delikatnie podgrzewamy.

W mleku, które nam zostało, trzeba rozmieszać mąkę. Gdy uzyskamy gładką konsystencję, zdejmujemy garnek z pieczarkami z ognia i wlewamy najlepiej przez sito mleko z mąką. Następnie mieszamy i stawiamy z powrotem na ogień, aby lekko zawrzał. Jeśli sos pieczarkowy zgęstnieje za bardzo, wystarczy podlać wodą. Następnie doprawiamy lubczykiem i solą. Podgrzewamy. Gdy zdejmiemy z ognia, można ewentualnie połączyć sos pieczarkowy i śmietanę.

Smacznego!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.