Sos serowy – wartości odżywcze, rodzaje sera, przepis

Sos serowy jest bardzo lubiany. Choć to prawdziwa bomba kaloryczna sos serowy to wspaniały dodatek do warzyw, mięs i różnych przekąsek, jako dip. Należy jednak uważać na sos serowy, bo jest bardzo tłusty, ciężkostrawny i ma dużo cholesterolu.

1. Sos serowy – wartości odżywcze

Ser to podstawa sosu serowego. Ser jest źródłem białka, kwasów tłuszczowych, szeregu witamin i minerałów, witaminy z grupy B (B2, B6, B12) oraz witaminy D, E i K oraz wapń, magnez, potas, sód i fosfor. W serze nie znajdziemy niestety witaminy C i błonnika, dlatego powinno się je łączyć z warzywami lub owocami. Dokładne ilości składników odżywczych zależą do gatunku i jakości sera.

Sos serowy ma aż 320 kalorii w 100 g. Zawartość białka w sosie serowym wynosi 21,2 g. Sos serowy ma również 9,99 g węglowodanów i 21.59 g tłuszczu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Sos serowy - rodzaje sera

Sery dzielimy ze względu na rodzaj mleka wówczas mówimy o serach krowich, kozich i owczych. Sery z mleka krowiego są najbardziej popularne. Sery kozie są bardzo popularne we Francji i mają ostry, słony smak. Z kolei sery owcze są popularne w Grecji i Hiszpanii. Są zdecydowanie bardziej tłuste niż te z mleka krowiego i zawierają więcej białka.

Jednak gdy spojrzymy na sposób wytwarzania i proces dojrzewania mamy już dużo więcej typów sera, w tym sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe, zwarowe, topione i smażone, które są wytwarzane ze smażonej masy twarogowej z dodatkiem jajka i kminku.

Sos serowy jest świetnym dodatkiem na przykład do frytek
Sos serowy jest świetnym dodatkiem na przykład do frytek (Shutterstock)

W sosie serowym rodzaj sera odgrywa dużą rolę. Warto podkreślić, że w przypadku sosu serowego im bardziej "aromatyczny" ser, tym lepiej. Intensywne sery sprawią, że sos będzie miał cudowny smak i aromat. Niestety delikatniejszy smak sera może sprawić, że sos serowy będzie po prostu mdły i bez smaku.

W wielu przepisach na sos serowy są wykorzystywane sery pleśniowe. Ten rodzaj sera jest idealny ze względu na bardzo intensywny smak i zapach. Niestety zdecydowanie nie jest to ser dla wszystkich. Niektóre osoby twierdzą wręcz, że sery pleśniowe śmierdzą, a obecność pleśni sprawia, że nie są w stanie ich jeść. To samo dotyczy sosu serowego.

Najbardziej kaloryczne potrawy z różnych stron świata
Najbardziej kaloryczne potrawy z różnych stron świata [6 zdjęć]

Są kaloryczne i tłuste, a tym samym niebezpieczne dla naszego zdrowia. Poza tym skutecznie utrudniają...

zobacz galerię

Na szczęście istnieją inne rodzaje sera, które sprawdzą się równie dobrze jako baza sosu serowego. Jeśli nie jesteśmy wielbicielami sera pleśniowego, może go z powodzeniem zastąpić serem cheddar, parmezanem lub innym rodzajem twardego sera żółtego.

3. Sos serowy – przepis

Przykładowy przepis na sos serowy na bazie sera cheddar.

Składniki:

  • 4 łyżeczki masła;
  • 1/4 szklanki mąki;
  • 2 szklanki zimnego mleka;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • pieprz cayenne;
  • ok.20 dkg sera cheddar.

ZOBACZ TAKŻE:

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu serowego należy rozpocząć od przygotowania beszamelu. Należy zatem rozpuścić w rondelku masło. Następnie dodać mąkę i szybko mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy zasmażka powoli się rumieni, dolewamy trochę mleka i mieszamy do gładkości, po czym dolewamy resztę mleka. Otrzymany sos przyprawiamy gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotujemy na wolnym ogniu do otrzymania pożądanej konsystencji i następnie dorzucamy partiami ser żółty. Sos serowy solimy na końcu. Gotowe!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy