Spaghetti w sosie brokułowym

Porcja naszego spaghetti dostarcza ok. 322 mg wapnia, co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia – odpowiada za mineralizację kości, zębów i paznokci, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza reakcje alergiczne, obniża ciśnienie, a także sprzyja odchudzaniu, przyspieszając rozkład tłuszczu.

Składniki (4 porcje)

  • 300 g brokułów,

  • 100 g startego na tarce żółtego sera,
  • pół pojemnika kwaśnej śmietanki,

  • sól, pieprz,

  • 1/2 kg spaghetti,

  • 1,2 litra osolonej wody,

  • 200 -300 ml soku z buraków,

  • odrobina masła.




Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania

Ugotować brokuły w osolonej wodzie, odlać prawie całą, zmiksować brokuły, odrobinę wody, połowę sera, śmietanę na piure. Jeśli jest za gęste, dodać wody, potem przyprawy. Spaghetti ugotować w wodzie z sokiem buraczanym, żeby się zrobiło czerwone. Wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowym i posypać resztą startego sera. 




Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 583,1 kcal
Białka 27,17 g
Tłuszcze 13,77 g
Cholesterol 71,5 mg
Węglowodany 94,85 g
Błonnik 8,55 g
Witamina C 134,5 mg
Witamina A 373,3 µg

Komentarz

Dodatek masła i śmietany w tej potrawie zapewnia podaż witaminy D niezbędnej, by wapń mógł rzeczywiście zostać przyswojony i wykorzystany przez organizm. Wielką wartość odżywczą wykazują także brokuły – są bombą fitozwiązków, które detoksykują rakotwórcze substancje a obecny w nich beta-karoten jest sprzymierzeńcem pięknej skóry. Danie polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń: dzieciom, młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym oraz chorym na osteoporozę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!