Spaghetti z kalafiorem

Przepis na pastę z kalafiorem i makrelą może wzbudzać ciekawość. Połączenie smakowe warzywa z rybą może być naprawdę smaczne, jeśli odpowiednio dobierze się proporcje. Najciekawsze jest jednak to, jak zdrowa jest to przekąska.

Składniki:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa czerstwego chleba,
  • 1 puszka makreli w oleju,
  • 1 łyżka chili,
  • 2 szklanki surowego, pociętego na cząstki kalafiora,
  • 200 g makaronu spaghetti.
Pasta z kalafiorem

Kto powiedział, że spaghetti musi zawierać wołowinę i ciężki sos pomidorowy? Oto lekka, wiosenna wersja spaghetti – z kalafiorem!

Przygotowanie:

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron spaghetti. Ugotuj go al dente, odcedź i odstaw. W tej samej wodzie ugotuj na półtwardo kawałki kalafiora, wyjmij z wody i odłóż. Czosnek obierz z łupinki, umyj i drobno posiekaj. Chleb porwij w ręku na drobne kawałki i odstaw. Do blendera wrzuć makrelę razem z olejem, chleb, chili i czosnek. Zmiksuj, jednak nie pozwól, by zrobiła się jednolita konsystencja. Wrzuć mieszankę na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Pod koniec smażenia wrzuć makaron i wymieszaj. Połóż danie na talerz, dodaj ugotowanego kalafiora i posyp przed podaniem chili.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 439,11 kcal
Białka 12,06 g
Tłuszcze 59,08 g
Węglowodany 17,24 g
Błonnik 6,29 g

Komentarz:

Kalafior jest doskonałym elementem diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Makrela zaś, jak każda ryba, ma w sobie mnóstwo białka, które na co dzień daje nam dużo siły.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Makarony
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Makarony
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej paście szpinak jest pysznym i nadającym charakter składnikiem, który przypadnie do gustu każdemu.

Makarony

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

Danie, którego składnikami są rukola i pomidor, to niezwykle wartościowy posiłek, bogaty w witaminy i ważne dla organizmu sole mineralne.

Makarony

Makaron z figami i cykorią

Makaron z figami i cykorią

Cykoria to źródło witamin oraz soli mineralnych, zaś figi dostarczają nam cukrów i także witamin, zatem warto wprowadzić je do naszej diety, jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu i kondycji.

Makarony

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.

Makarony

Makaron z homarem

Makaron z homarem

Makaron z homarem i szczypiorkiem to prawdziwe wyzwanie i uczta dla wielbicieli owoców morza. Idealnie doprawiona smakuje nawet stroniącym od homarów.

Makarony

Makaron w sosie z cytryną

Makaron w sosie z cytryną

Ciekawe danie z makaronem, którego dopełnia kurczak przyrządzony z cytryną i kremowy sos śmietanowy.

Makarony

Pasta z krewetkami

Pasta z krewetkami

Krewetki to ważne źródło białka i większości witamin, zatem warto wprowadzić do swojej diety dania zawierające ten składnik.

Makarony

Pasta z kalafiorem

Pasta z kalafiorem

Kto powiedział, że spaghetti musi zawierać wołowinę i ciężki sos pomidorowy? Oto lekka, wiosenna wersja spaghetti - z kalafiorem!

Makarony

Pasta z łososiem

Pasta z łososiem

Mogłoby się wydawać, że połączenie sera i łososia nie jest ani ciekawe, ani zdrowe, jednak łosoś to jedna z najzdrowszych i najbardziej wartościowych ryb na świecie, zaś ser nadaje potrawie niepowtarzalny smak.