spirometria wyniki normy

Badania

Spirometria z próbą rozkurczową

Spirometria jest istotnym badaniem wykorzystywanym w diagnostyce chorób układu oddechowego. Polega ono na pomiarze objętości oddechowych, pojemności (...) płuc oraz przepływu powietrza w drogach oddechowych. Na podstawie spirometrii jesteśmy w stanie zdiagnozować schorzenia przebiegające z obturacją

Badania

Spirometria - przebieg, interpretacja, przeciwwskazania

osiągnięta podczas natężonego wydechu. Wyniki spirometrii są przedstawione w postaci wartości liczbowych oraz interpretacji graficznej (wykresów). Zwykle (...) nie trzeba czekać na wyniki spirometrii - są drukowane bezpośrednio po zakończeniu badania. Podstawowe badanie spirometryczne...

Morfologia - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

ATPO - co to jest, norma, wyniki badań

ATPO, czyli anty-TPO, to przeciwciała, które są obecne w krwi osoby chorej. Z czym je wiązać i jak odczytać wyniki badań? ATPO - co to jest? ATPO (...) lub nadczynności tarczycy. ATPO - norma Zdiagnozowanie ATPO wykonuje się dzięki pomiarowi stręczenia przeciwciał we krwi. Nazywa

Badania

Wyniki morfologii- normy, interpretacja

lekarskim może stanowić podstawę o potwierdzenia lub wykluczenia wielu chorób. Wyniki morfologii krwi - normy Morfologia krwi - jest to badanie (...) , które obejmuje szereg parametrów wraz z następującymi normami: Erytrocyty (RBC): niemowlęta - 3,8 M/µl, kobiety - 3,9-5,6 M/µl, mężczyźni - 4,5-6,5...

Spirometria - przebieg, interpretacja, przeciwwskazania

Zasada przeprowadzania i interpretacja wyników spirometrii

Spirometria to inaczej pomiar oddychania, który umożliwia uzyskać informację o czynności układu oddechowego, tj. płuc, oskrzelików, oskrzeli, ścian (...) lub nie wystąpienia obturacji i w odniesieniu do wyniku pacjent poddawany jest dalszej, szerszej diagnostyce. Wskazania do wykonania spirometrii Zaleca

Normy laboratoryjne

Limfocyty - normy

. Aleksandra Witkowska Wszystkie odpowiedzi lekarzy Wyniki badania limfocytów Liczba limfocytów zmienia się wraz z wiekiem. Wartości referencyjne (...) , 20 - 45%; dorośli: 1,0 - 4,5 x 109/l, 20 - 45%. Poziom limfocytów zmienia się także w różnych stanach patologicznych. Poziom limfocytów poniżej normy

Zdrowie

Normy laboratoryjne

powinno wraz z wynikami badań podawać wartości stanowiące normę, by możliwa była ich prawidłowa interpretacja przez lekarza. Ponadto na wyniki (...) Normy laboratoryjne to wartości prawidłowe dla poszczególnych badań. Niestety, nie istnieją wartości uniwersalne dla wszystkich laboratoriów

Badania

Normy TSH - charakterystyka badania, kiedy wykonać badanie, normy

, płeć oraz to jaką metodą posługuję się dane laboratorium. Wyniki badania zawsze należy konsultować z lekarzem. Normy TSH - zbyt niski poziom TSH (...) tarczycy - diagnostyka * Objawy nadczynności tarczycy - najczęstsze symptomy, przyczyny choroby Normy TSH - FT3 i FT4 Kiedy nasze wyniki...

Normy laboratoryjne

Leukocyty - norma i interpretacja badań

? Czy umiesz rozpoznać atak serca? Norma leukocytów - wyniki badań Norma leukocytów we krwi to zarówno u kobiet, jak i mężczyzn 4,0 - 10,8 x 109/l (...) . Norma WBC w morfologii może się zmieniać w różnych stanach chorobowych. Co oznaczają nieprawidłowe wyniki...

Cholesterol całkowity

Normy cholesterolu - prawidłowe normy, przebieg badania, dieta

Czym jest cholesterol? Jakie są normy cholesterolu? Jest to związek chemiczny, który jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy organizmu (...) się choroby naczyniowego układu. Normy cholesterolu muszą być zinterpretowane przez lekarza, aby dopasować dietę i leczenie. Normy cholesterolu

Badania

Leukocyty - badanie, normy

przygotowywać, ale lekarz powinien zostać poinformowany o wszystkich przyjmowanych przez nas lekach. Leukocyty - normy i ryzyko zafałszowania wyniku (...) Leukocyty w normie wynoszą od 4,500-10,000 białych krwinek. Uwaga! zakresy wartości mogą się nieznacznie różnić pomiędzy poszczególnymi laboratoriami. Leki

Spirometria - przebieg, rodzaje, interpretacja, przeciwwskazania

Spirometria - zdjęcia

Spirometria służy badaniu objętości i wydolności płuc.

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

Tyreotropina - co to jest, norma, badanie

TSH zleca się bardziej specjalistyczną diagnostykę. Tyreotropina - norma  Warto wiedzieć, iż normy tyreotropiny nie są wartością stałą. Poziom (...) hormonów w naszym organizmie zależy bowiem od bardzo wielu czynników: wieku, płci oraz metody badania. Oczywiście normy ogólne są podane. Wartości

Normy laboratoryjne

Aldolaza - opis badania, normy

jednak u większości pacjentów pobranie krwi nie jest przeciwwskazane i możliwe jest wykonanie badania stężenia aldolazy. Aldolaza - normy (...) Właściwości referencyjne dla poziomu aldolazy to 1,0 - 7,5 U/l. Wynik może różnić się w zależności do wieku, a przede wszystkim od płci. Wyniki

Normy laboratoryjne

Amoniak - przygotowanie, normy, interpretacja

przygotowanie do badania amoniaku nie jest wymagane. Należy jedynie pamiętać, że badanie amoniaku w moczu wykonywane jest na czczo. Amoniak - normy (...) Amoniak w moczu powinien się mieścić w określonych normach. Wartość referencyjna dla amoniaku wynosi 20 - 50 mmol/24 godz. Jednak należy pamiętać

Normy laboratoryjne

Mocznik - zastosowanie, normy, interpretacja

? Czy grozi ci osteoporoza? Czy cierpisz na bezsenność? Czy jesteś uzależniony od telefonu komórkowego? Czy umiesz rozpoznać atak serca? Mocznik - normy (...) Mocznik jest zawsze zestawiony na wyniku z normami. Normy stężenia mocznika we krwi to 2,5 - 6,4 mmol/l lub 15 - 39 mg/dl. Mocznik w postaci...

Normy laboratoryjne

Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja

w białko - Białko w moczu w ciąży - badanie, przyczyny, metody zapobiegania Ferrytyna - normy Ferrytyna jest oznaczama w badaniu krwi, a (...) konkretnie surowicy. Do badania ferrytyny nie trzeba być na czczo. Próbka krwi pobierana jest najczęściej z żyły łokciowej lub z opuszki palca. Norma

Normy laboratoryjne

DHEA - przebieg, normy, zastosowanie

przez dobę. Przechowywana w zamrażalniku laboratoryjnym może przetrwać nawet pół roku. DHEA - normy DHEA powinna być interpretowana w oparciu o normy (...) stężenia. Norma dla stężenia DHEA w surowicy krwi zdrowego człowieka wynosi od 7 do 31 nmol/l (200-900 ng/dl), natomiast norma...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Niskie TSH - badanie, normy, przyczyny

- charakterystyka badania, kiedy wykonać badanie, normy * TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania * Powiększona tarczyca - objawy, rodzaje (...) Wyniki badania TSH pozwalają ocenić prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niske TSH czyli poziom hormonu tyreotropowego w organizmie człowieka

Newsy

Czy problemy z pamięcią w okresie menopauzy są normą?

psychiatrii na Uniwersytecie w Vermont. Wyniki badań oparto na badaniu 200 kobiet i mężczyzn w wieku 45-55 lat. Naukowcy wykorzystywali standardowe (...) poznawczych" - wyjaśnia Maki. "Te wyniki powinny dać kobietom pewność, że te zmiany są normalne". "Niektóre inne badania" - dodała - "sugerują

Normy laboratoryjne

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

OB, czyli odczyn Biernackiego lub opad Biernackiego, to badanie szybkości opadania krwinek. Normy OB zależą od płci i wieku osoby badanej. Szybkość (...) - wyniki badania Szybkość opadania krwinek zależna jest przede wszystkim od płci i wieku pacjenta. Prawidłowe wartości OB powinny wynosić: u noworodków

Normy laboratoryjne

Prokalcytonina - wskazania, metody badania, normy

oraz intensywności jego zabarwienia. Prokalcytonina - normy Prawidłowe stężenie prokalcytoniny we krwi powinno być mniejsze niż 0,1-0,5 ng/ml (...) . Prokalcytonina - nieprawidłowe wyniki Wyniki prokalcytoniny w przedziale 0,5-2 ng/ml wskazują na przewlekłe stany zapalne lub choroby autoimmunologiczne

Normy laboratoryjne

fT4 - wskazania, przebieg, interpretacja, normy

tarczowego. Czasami badanie poziomu tyroksyny we krwi pomocne jest przy diagnozowaniu niepłodności u kobiet. fT4 - normy Samo oznaczenie poziomu tyroksyny (...) wolnej frakcji tyroksyny fT4. Prawidłowa wartość fT4 to 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badanie P-LCR - charakterystyka, normy

jedynie razem z innymi parametrami odnoszącymi się do układu płytkowego, takimi jak liczba płytek czy ich średnia objętość. Jeżeli te wyniki są w normie (...) do 440 tysięcy na milimetr sześcienny krwi. Innym badaniem odnoszącym się do trombocytów jest właśnie badanie P-LCR. W tej analizie z kolei norma

Onkologia

TPS - zastosowanie, norma, charakterystyka, interpretacja

wyniki TPS i jakie są normy badania? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski Czy ten wynik markera wskazuje na nowotwór? - odpowiada lek. Zbigniew Żurawski (...) nowotworów. TPS - norma TPS interpretuje się na podstawie norm. Norma TPS to 80 - 100 U/I. TPS - charakterystyka TPS...

Normy laboratoryjne

Dehydrogenaza mleczanowa - normy, podwyższony poziom

sercowego. Dehydrogenaza mleczanowa występuje w kilku izoenzymach, w zależności od jej lokalizacji. Dehydrogenaza mleczanowa - normy Wyróżniamy (...) u osób po zawale. Nadmierna aktywność dehydrogenazy mleczanowej pojawia się 12 godzin po zawale i utrzymuje się nawet do 10 dni. Wyniki odbiegające

Normy laboratoryjne

Leukocyty w moczu - badanie, normy, schorzenia

liczba białych krwinek (leukocytów) w moczu powinna być niewielka i można ją podawać w różny sposób. Normy leukocytów są przedstawiane jako: liczba (...) ), prawidłowo poniżej 1500 - 3000 leukocytów/min. Każde odchylenie od podanych wyżej wartości prawidłowych, czyli normy leukocytów określamy mianem

Badania

Lipidogram - wskazania, przebieg, normy, interpretacja

przeciwcukrzycowymi, które wpływają na poziom triglicerydów i HDL. Lipidogram - norma Lipidogram nie ma ściśle określonych norm, które można byłoby odnieść (...) ? - odpowiada lek. Katarzyna Szymczak Co oznacza taki wynik lipidogramu? - odpowiada dr n. med. Andrzej Sawicki Co robić, aby poprawić wyniki...

Badania

Próby wątrobowe - przygotowanie, normy, interpretacja

niż wskazuje norma w przypadku LDH, to możemy się spodziewać zapalenia płuc, choroby nowotworowej, anemii lub stanu pozawałowego. Kiedy wyniki próby (...) wątrobowe - przygotowanie Próby wątrobowe wykonuje się na czczo. Krew do wykonania prób wątrobowych pobierana jest z żyły w zgięciu łokciowym. Aby wyniki

Normy laboratoryjne

Prolaktyna - cel, przebieg, normy, interpretacja

zawierający się w granicach 5 - 25 ng/ml. Jeżeli wyniki prolaktyny przekroczyły normę, może to oznaczać pewne nieprawidłowości. Wyniki prolaktyny wyższe (...) również badania tarczycy. Wówczas, jeśli wyniki są prawidłowe, należy potwierdzić nadmiar prolaktyny. Wysoki poziom prolaktyny...

Normy laboratoryjne

Cholesterol całkowity - wskazania, przebieg, normy

przyjmowanych lekach, których działanie mogłoby wpłynąć na wyniki. Badanie poziomu cholesterolu całkowitego wykonuje się podczas badania nazywanego (...) cholesterolu we krwi? - odpowiada lek. Łukasz Wroński Co oznaczają wyniki badania glukozy, cholesterolu i trójglicerydów? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski

Badania

Badania biochemiczne - osocze, profile, normy

alkaliczną, albuminę oraz fosfor. Badania biochemiczne - normy Badanie biochemiczne oznacza poziomy każdego składnika z osobna, ale też określa relacje (...) między poszczególnymi składnikami. Należy jednak pamiętać, że normy w badaniu biochemicznym mogą się od siebie trochę różnić w zależności

Normy laboratoryjne

Amylaza w moczu - charakterystyka, wskazania, normy

przyjmowania niektórych leków, gdyż mogą one mieć wpływ na wyniki testu. Grupy leków, które mogą zwiększyć poziom amylazy w moczu to: asparaginazy (...) ; pentazocyny; środki cholinergiczne; kortykosteroidy; leki moczopędne; pigułki antykoncepcyjne. * Badanie ogólne moczu - wyniki, test paskowy, badanie

Normy laboratoryjne

Kreatynina - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

kreatyninemii) dochodzi w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek. Kreatynina - przebieg Kreatynina po badaniu jest oceniana w oparciu o normy kreatyniny (...) kreatyniny należy przyjść na czczo. Kreatynina - normy W warunkach prawidłowych norma kreatyniny we krwi mieści się w przedziale od...

Choroby i dolegliwości

Niska hemoglobina - objawy, normy, przyczyny

hemoglobina - objawy W sytuacji, gdy wyniki morfologii krwi wykazuje nie tylko niską hemoglobinę, ale również niski poziom erytrocytów i hematokrytu (...) samopoczucie, zmniejszone libido. Niska hemoglobina - normy Aby wykonać badanie należy od pacjenta pobrać próbkę krwi. Przed badaniem pacjent powinien

Normy laboratoryjne

Beta HCG - przebieg badania, normy

pojawiają się krwawienia lub plamienia. Zmiany poziomu beta HCG pomocne są także w wykrywaniu ciąży pozamacicznej. Beta HCG - normy Beta HCG pozwala (...) ciążę. Normy beta HCG zmieniają się zależnie od rozwoju zarodka. W przebiegu ciąży poziom beta HCG ciągle wzrasta, ze względu na to, że wraz

Normy laboratoryjne

Cholinesteraza - wskazania, opis badania, normy

łokciowej. Na co najmniej 8 godzin przed badaniem należy się powstrzymać od przyjmowania pokarmu i płynów. Wyniki badania można zazwyczaj odebrać na dzień (...) . Cholinesteraza - normy Prawidłowy poziom cholinesterazy mieści się w przedziale 8 - 18 U/l (metoda Du Pont) lub 640 - 2000 U/l (metoda Boehringer Mannheim

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

CRP - norma, interpretacja, choroby serca

więc co to jest CRP i co może nam powiedzieć o stanie zdrowia? CRP - norma CRP to pojęcie, które powinien znać każdy z nas. CRP jest to białko (...) także inne funkcje - samo pobudza ciałka odpornościowe i bierze udział w zwalczeniu ciała obcego. Dlatego warto poznać normy CRP. Według norm...

Czynniki krzepnięcia - charakterystyka, opis badania, interpretacja wyników, nieprawidłowości

INR - wskazania, normy, interpretacja, właściwości

wyniku INR możliwe jest dostosowywanie potrzebnej pacjentowi dawki tychże leków). INR - normy INR jest jednym z elementów badania krzepliwości krwi (...) z parametrów krzepliwości ma osłabione zdolności krzepnięcia. Aby krzepliwość krwi była w normie wszystkie parametry krzepliwości, w tym również INR

Badania

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

oraz płci osoby badanej. Poniższe normy morfologii krwi obowiązują u osób dorosłych. Morfologia krwi - erytrocyty Prawidłowe wyniki morfologii krwi (...) na ilościowej i jakościowej ocenie elementów morfotycznych krwi. Normy morfologii krwi zależą od wielu czynników, z tego powodu powinny być zawsze...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Cholesterol - normy, HDL, dieta, leczenie

, redukując poziom cholesterolu, można uchronić się przed zawałem serca czy udarem mózgu. Cholesterol - normy Istnieje kilka różnych rodzajów lipidów (...) : całkowity cholesterol, frakcja LDL („zły cholesterol"), frakcja HDL („dobry cholesterol") oraz triglicerydy (TG). Zakresy norm mogą być wyrażone w mg/dL

Alergologia i pulmonologia

Spirometria w diagnostyce chorób obturacyjnych

abyś również wykonał to badanie. Czym jest badanie spirometryczne? Spirometria, to badanie czynnościowe układu oddechowego. Pozwala ono (...) , bo maksymalnie 15 minut. Warto jednak pamiętać, że powinno być wykonywane tylko pod kontrolą dobrze przygotowanego personelu medycznego. Spirometria polega

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - tyroksyna, badanie tarczycy, wskazania i normy

i przez podwzgórze. W sytuacji, kiedy poziom hormonów jest poniżej normy zaczyna być wydzielany hormon stymulujący tyreotropinę (TSH), a z kolei (...) , ale w obu przypadkach wymagane jest skierowanie od lekarza rodzinnego. Na wyniki badań TSH czeka się maksymalnie jedną dobę. TSH - wskazania

Badania

CEA - charakterystyka, wskazania, przebieg, normy, interpretacja

. Wyższy wynik CEA od normy oznacza rozwój procesu nowotworowego oraz u 50 proc. pacjentów po operacji guza może wskazywać na wznowę choroby. CEA (...) - normy CEA u zdrowego człowieka nie powinno być wykrywane. Norma stężenia CEA we krwi to maksymalnie 3,0 ng/ml, a u osób palących 5,0 ng/ml. Na...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Hematokryt poniżej normy - charakterystyka, badanie, odczytanie wyniku

dla mężczyzn. Warto wczytać się w wyniki badań, ponieważ każde laboratorium może mieć przyjętą inną metodę badania - wówczas należy się kierować normami podanymi (...) dlatego, że daje nam rzetelną informację o stanie erytrocytów. Hematokryt poniżej normy - charakterystyka Dzięki zbadaniu hematokrytu

Normy laboratoryjne

Fosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie, opis badania, normy

bez posiłku). Wyniki badań są dostępne w ciągu jednego, do dwóch dni. Frakcja sterczowa enzymu wrażliwa jest na działanie winianu, jest przez niego (...) znajdującej się w gruczole krokowym. Fosfataza kwaśna - normy Poziom fosfatazy kwaśnej w poszczególnych grupach wiekowych: dorośli: 0,1 - 0,63 U/l

Markery nowotworowe - badanie, rodzaje

CA-125 - charakterystyka, normy, interpretacja, cena

przez nowotwór, antygen CA-125 zostaje uwolniony do krwiobiegu. CA-125 - normy CA-125 jest oznaczane w próbce krwi. Podczas badania CA-125 krew jest pobierana (...) zazwyczaj z żyły łokciowej. Normy CA-125 pozwalają na zdiagnozowanie rozwoju choroby nowotworowej. U osoby zdrowej poziom CA-125 powinien być niższy

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Poziom sodu - przygotowanie, przebieg, normy, interpretacja

za pomocą specjalnego urządzenia, a wyniki są gotowe już tego samego dnia. Poziom sodu - norma Poziom sodu we krwi powinien mieścić się w ustalonej normie (...) lub nerek. Gdy poziom sodu przekracza ustalone normy mamy do czynienia z hipernatremią, natomiast niedobory poziomu sodu...

Badania moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Mocznik w moczu - charakterystyka, wskazania, opis badania, norma

, wyniki prawidłowe, wyniki nieprawidłowe * Badanie moczu - znaczenie w diagnostyce chorób, normy Jeżeli wartość mocznika w moczu jest za niska (...) . Mocznik w moczu - norma Norma mocznika w moczu wynosi 12-20g/ 24 godz., wartości mniejsze lub większe mogą świadczyć...