Spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia czerniaka

Spożycie alkoholu wiąże się z częstszym występowaniem czerniaka inwazyjnego wśród mężczyzn i kobiet, jak donoszą nowe badania. Wykazano, że białe wino wykazało najbardziej znaczący związek, a zwiększone ryzyko było większe w tych częściach ciała, które są w mniejszym stopniu eksponowane na światło słoneczne.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie “American Association for Cancer Research”.

Autorem badania jest Eunyoung Cho, profesor dermatologii i epidemiologii na Uniwersytecie w Providence w USA.

Około 3,6 procent przypadków raka na całym świecie jest powodowane przez alkohol. Najczęściej są to nowotwory dróg oddechowych, wątroby, trzustki, okrężnicy, odbytnicy oraz rak piersi. Poprzednie badania sugerowały, że alkohol może powodować powstawanie nowotworów ponieważ etanol metabolizuje do aldehydu octowego, który uszkadza DNA i uniemożliwia jego naprawę.

Jak donoszą nowe badania, spożywanie białego wina zwiększa ryzyko czerniaka
Jak donoszą nowe badania, spożywanie białego wina zwiększa ryzyko czerniaka (123rf)

Cho i jego współpracownicy starali się ustalić, czy spożywanie alkoholu powoduje zwiększone ryzyko czerniaka. Naukowcy wykorzystali dane z trzech badań, w których uczestnicy byli obserwowani przez około 18 lat. Przy użyciu kwestionariuszy stwierdzono częstotliwość spożycia alkoholu przez uczestników badania. Standardowa napoju została określona jako 12,8 g alkoholu.

Według wyników badań ogólne spożycie alkoholu wiązało się z 14-procentowym większym ryzykiem czerniaka. Codziennie wypijana lampka białego wina zwiększała ryzyko o 13 procent. Inne rodzaje alkoholu, takie jak piwo, czerwone wino i likier nie wpływały znacząco na ryzyko czerniaka.

Związek między alkoholem i czerniakiem był najsilniejszy wobec  części ciała, które zwykle są mniej eksponowane na światło słoneczne. Cho stwierdził, że ci, którzy spożywają alkohol w ilości 20 gramów lub więcej na dzień częściej chorują na czerniaka głowy, szyi lub kończyn, a prawdopodobieństwo wystąpienia czerniaka tułowia było o 73 procent wyższe. Odkrycia te są nowe i eksperci podkreślają, że potrzebne będą dalsze badania.

ZOBACZ TAKŻE

Objawy czerniaka

Cho powiedział, że to było zaskakujące, że białe wino było jedynym napojem niezależnie związanym ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia czerniaka. Powód wystąpienia tego związku był nieznany.  Jednak badania wykazały, że niektóre wina mają nieco wyższy poziom aldehydu octowego niż  piwo lub inne napoje alkoholowe.

Chociaż białe i czerwone wino mogą zawierać podobne ilości istniejącego aldehydu octowego, antyoksydanty w czerwonym winie mogą zrównoważyć ryzyko czerniaka.

Cho powiedział też, że badania, które wskazują na to, iż czerniak jest dodany do listy nowotworów związanych z alkoholem, wspierają istniejące zalecenia ograniczania spożycia alkoholu.

Pięć objawów czerniaka, które często lekceważymy
Pięć objawów czerniaka, które często lekceważymy [7 zdjęć]

Czerniak to nowotwór wywodzący się z melanocytów, czyli komórek barwnikowych skóry. W większości przypadków...

zobacz galerię

"Kliniczne i biologiczne znaczenie tych obserwacji pozostają do ustalenia, ale dla zmotywowanych osób z innymi silnymi czynnikami ryzyka czerniaka, doradza się ograniczenie spożywania alkoholu w celu ograniczania ryzyka wystąpienia czerniaka i innych nowotworów" – dodaje Cho.

Jednak Cho podkreśla także, że niewielkie spożycie alkoholu obniża ryzyko choroby sercowo-naczyniowej.

Badacz podkreśla, że badanie posiada pewne ograniczenia. Na przykład, nie stwierdzono niektórych potencjalnych czynników ryzyka czerniaka, takich jak nieodpowiednia ochrona przed słońcem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.