Nabiał

Komentarze (131)
~mafrima3
~mafrima3 2 dni temu

Jesteś gościu niedoinformowany. Pan Doktor Jan Kwaśniewski jest twórcą Żywienia Optymalnego, czyli diety wysokotłuszczowej, w której najważniejsze są żółtka jaj. Nie jest to dieta białkowa. Wszelkie informacje są na stronach Optymalnych. Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
~mafrima3
~mafrima3 2 dni temu

Każdy członek mojej rodziny od wielu lat zjada codziennie 1 jajko i 3 żółtka na śniadanie, do tego masło, pomidorek, cebulka czy inne warzywko. Tata ma 90 lat a wygląda na 70, forma super, pamięć genialna i kondycja młodego człowieka. Kto chce, niech spróbuje, choćby przez miesiąc i nie bójmy się cholesterolu, którym straszą nas konowały biorące łapówki od firm farmaceutycznych trujących nas statynami.

Odpowiedz
~Grzechu
~Grzechu 6 miesięcy temu

Nie piszcie głupot, bo obowiązuje chyba jakaś dziennikarska odpowiedzialność i etyka? Jaja z chowu naturalnego, czyli jakie? Wiejskie? Z wolnego wybiegu? Prezyzyjnie trzeba pisać. Kolejna sprawa to antybiotyki i hormony. Gdzie autorka znalazła takie informacje? W PL nie ma możliwości, by takie substancje były w jajach z 2 lub 3. Są przepisy i akurat na tych fermach regularnie badane są kury i kał od nich pochodzący, jaja, pasza i woda. Zupełnie inaczej jest z wiejskimi jajami, bo tych nie bada nikt. Tak samo jak kur, paszy czy wody. Więc bądźmy uczciwi i informujmy, a nie wprowadzajmy ludzi w błąd, żeby nie napisać dosadniej...

Odpowiedz
~jajcarz
~jajcarz 6 miesięcy temu

I co, mam 10 razy klikać żeby pięć zdań przeczytać? Chyba was pogięło. Zacznijcie zamieszczać normalne artykuły, a nie byle g... na kilkunastu podstronach, naciągacze. A co do jajek "z wolnego wybiegu" - parę lat temu na południu Polski zrobiono badanie i w takich jajkach było akurat najwięcej syfu, a szczególnie dioksyn. A to dlaczego? Bo taka kura g... je, a do tego wdycha dym z pieców w których "ekologiczni rolnicy" potrafią palić oponami czy starymi podkładami kolejowymi. Tak że wiecie, nie wszystko złoto co się świeci :D

Odpowiedz
~Grześ-bolek
~Grześ-bolek 6 miesięcy temu

Naprawdę, już głupi jestem ! Kiedyś też chwalili Margarynę, że jest mniej szkodliwa od Masła, potem odwołali to, nie tak dawno zakazywali picia Mleka osobom dorosłym, bo szkodzi, a znam 68 - latka, który dziennie 3 litry mleka z kartoniku połyka, czuje się jak "młody Bóg", a teraz jajka są znowu zbawienne :) Przeczytałem też, że picie Piwa pobudza wzrost Nowotworów, phaaa! Śmiech !!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Jogurt naturalny - kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze...