Nabiał

Komentarze (129)
~Grzechu
~Grzechu 4 miesiące temu

Nie piszcie głupot, bo obowiązuje chyba jakaś dziennikarska odpowiedzialność i etyka? Jaja z chowu naturalnego, czyli jakie? Wiejskie? Z wolnego wybiegu? Prezyzyjnie trzeba pisać. Kolejna sprawa to antybiotyki i hormony. Gdzie autorka znalazła takie informacje? W PL nie ma możliwości, by takie substancje były w jajach z 2 lub 3. Są przepisy i akurat na tych fermach regularnie badane są kury i kał od nich pochodzący, jaja, pasza i woda. Zupełnie inaczej jest z wiejskimi jajami, bo tych nie bada nikt. Tak samo jak kur, paszy czy wody. Więc bądźmy uczciwi i informujmy, a nie wprowadzajmy ludzi w błąd, żeby nie napisać dosadniej...

Odpowiedz
~jajcarz
~jajcarz 4 miesiące temu

I co, mam 10 razy klikać żeby pięć zdań przeczytać? Chyba was pogięło. Zacznijcie zamieszczać normalne artykuły, a nie byle g... na kilkunastu podstronach, naciągacze. A co do jajek "z wolnego wybiegu" - parę lat temu na południu Polski zrobiono badanie i w takich jajkach było akurat najwięcej syfu, a szczególnie dioksyn. A to dlaczego? Bo taka kura g... je, a do tego wdycha dym z pieców w których "ekologiczni rolnicy" potrafią palić oponami czy starymi podkładami kolejowymi. Tak że wiecie, nie wszystko złoto co się świeci :D

Odpowiedz
~Grześ-bolek
~Grześ-bolek 4 miesiące temu

Naprawdę, już głupi jestem ! Kiedyś też chwalili Margarynę, że jest mniej szkodliwa od Masła, potem odwołali to, nie tak dawno zakazywali picia Mleka osobom dorosłym, bo szkodzi, a znam 68 - latka, który dziennie 3 litry mleka z kartoniku połyka, czuje się jak "młody Bóg", a teraz jajka są znowu zbawienne :) Przeczytałem też, że picie Piwa pobudza wzrost Nowotworów, phaaa! Śmiech !!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 7 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 11 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Serek wiejski - wartości odżywcze, kiedy jeść

Serek wiejski powinien znaleźć się w diecie każdego komu zależy nie tylko na zdrowej diecie, ale także na wzmocnieniu odporności całego organizmu. W sklepach spożywczych można znaleźć serki wiejskie różnych firm. Zanim wybierzemy dla siebie serek wiejski...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Jogurt naturalny - właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...