Sprzedawane zimą warzywa i owoce mogą być szkodliwe

Jabłka, papryka czy pomidory sprzedawane zimą na bazarach mogą szkodzić zdrowiu. Szybciej przemarzają i szybciej się psują - ostrzegają dietetycy.

1. Co oznaczają brązowe plamki?

Jedzenie bogate w fosfor
Jedzenie bogate w fosfor [10 zdjęć]

Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów...

zobacz galerię

Gdy na dworze spada temperatura powinniśmy bardziej wnikliwie przyglądać się owocom i warzywom, które kupujemy. Zwłaszcza tym, nabywanym na ulicznych straganach.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Jeżeli owoce i warzywa są przechowywane i sprzedawane w niewłaściwej temperaturze, to spada ich wartość odżywcza, tracą witaminy i minerały - tłumaczy Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, Poradni Dietetycznej "hälsa".

Pod wpływem zimnego powietrza szybciej przemarzają i szybciej się psują - dodaje.

Nie służy im także wilgoć. Jeżeli sprzedawca przechowuje je w pomieszczeniu o dużej wilgotności zaczynają się psuć. Pojawia się w nich pleśń i grzyby, które są rakotwórcze.

  • O występowaniu rakotwórczych toksyn w owocach i warzywach świadczą brązowe plamki. Oznacza to, że rozpoczął się w nich proces gnilny. I nie pomoże ich odkrajanie, te szkodliwe dla zdrowia substancje zdążyły już wedrzeć się do całego owocu czy warzywa - zaznacza specjalistka.

Wyjątkiem są banany. Ciemna skóra i plamki świadczą o ich dojrzałości.

2. Jak przechować warzywa i owoce?

  • Na przemrożenie podatne są szczególnie pomidory, jabłka, ogórki czy papryka - twierdzi Anna Kuczkin, dietetyczka. Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze powyżej 5 stopni Celsjusza. Najmniej trwałe są natki warzyw i warzywa liściaste.

Ważny jest również czas zbiorów. Niewskazana jest pogoda deszczowa. Do przechowywanie nadają się tylko produkty zdrowe i nieuszkodzone, nieprzemarznięte. W czasie przechowywania znaczenie ma odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Temperatura nie powinna spadać poniżej zera stopni.

3. Zapach stęchlizny

Przeczytaj koniecznie

Nie powinniśmy kupować owoców i warzyw, które pachną stęchlizną. Warto to sprawdzić przed zakupem. Jeśli wyczuwamy charakterystyczny zapach, oznacza to, że były za długo przechowywane w piwnicy.

  • Sprawdźmy także jak wygląda owoc czy warzywo. Czy nie ma na nim plamek czy nie jest zbyt miękki – radzi Anna Kuczkin, dietetyczka. - Spytajmy sprzedawcy jak i gdzie był przechowywany oraz w jakiej temperaturze – dodaje.

4. Lśniące jabłka i czyste ziemniaki

Anna Łańcuchowska przestrzega także przed warzywami i owocami, które nienaturalnie się błyszczą, są wręcz wypolerowane.

  • Te produkty pokryte są specjalnymi woskami, by się nie psuły i nie wysychały - zaznacza. I dodaje: Powinniśmy unikać także jabłek, które mają  idealny kształt, wszystkie są tego samego rozmiaru. Nie są naturalnie hodowane. Są chemicznie nawożone.

Podobnie jest z gotowymi, umytymi ziemniakami, które pakowane są w plastikowe worki. - Niektóre z nich mają zielonkawe zabarwienie. Oznacza to, że zawierają solaninę. Takie ziemniaki nie nadają się do spożycia, należy je wyrzucić - tłumaczy ekspertka.

Ekspertka zwraca uwagę, na fakt, że rozmiar warzyw i owoców jest istotny. Wybierać należy te małe, a unikać tych mocno wyrośniętych. - Nienaturalne rozmiary wskazują na obecność pestycydów – tłumaczy Łańcuchowska.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!