Czy lody są niezdrowe?

Niezależnie od tego, czy jesteś na wakacjach na plaży, spędzasz czas w przydomowym ogródku, czy jesz obiad w eleganckiej restauracji, lody zawsze są dobrą propozycją na deser niezależnie od wieku.

Zobacz film: "Co kryje skład lodów sklepowych?"

Jednak okazuje się, że globalna sprzedaż lodów zaliczyła ostatnio duży spadek, a wpływ na to miała zmiana nawyków żywieniowych ludzi na zdrowsze.

Nowy raport ujawnił, że w zeszłym roku sprzedaż na całym świecie wyniosła 13 miliardów litrów, w porównaniu do 15,6 miliardów litrów w 2015 roku. Eksperci rynku wyjaśniają, że tendencja ta jest spowodowana tym, że konsumenci są bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożycia cukru i zdecydowanie częściej sięgają po produkty wysokiej jakości.

- Wpływ lodów na nasze zdrowie zależy od ich składu. Naturalne składniki lodów typu śmietana, jaja, czy owoce na pewno nam nie zaszkodzą. Nie należy również się obawiać kalorii w lodach, ponieważ zazwyczaj są one na tyle napowietrzone, że taka pojedyncza gałka lodów nie ma tak naprawdę dużo kalorii (zaledwie 65-130 kcal). Lody przygotowane z naturalnych składników są dobrą i lekką przekąską w upalne dni - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

- Największy problem stanowi skład lodów dostępnych w handlu. Choć na pierwszy rzut oka ciężko dostrzec różnicę, to w składzie tych lodów można znaleźć gumy (np. guar, ksantanowa) oraz inne stabilizatory, a także niezdrowe tłuszcze, jak np. palmowy lub oleje utwardzane, których zdecydowanie należy unikać.

Redakcja przypomina, że utwardzony olej palmowy jest bardzo niezdrowy, ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (50 proc.), które sprzyjają otyłości, cukrzycy i zwiększają ilość złego cholesterolu. Ponadto przez zanieczyszczenie glicerolami w procesie utwardzania ma również działanie rakotwórcze. Guma ksantanowa z kolei jako dodatek do pożywienia ma symbol E415. Spożycie jej w nadmiernych ilościach może powodować zatrucia pokarmowe, wzdęcia, biegunki oraz wysypki na ciele.

- Niestety również walory smakowe i zachęcająca barwa to często nie dodatek owoców czy bakalii, ale aromatów - dodaje. - Jednocześnie nie należy się obawiać obecności emulgatorów w składzie lodów (są niezbędne dla odpowiedniego napowietrzenia masy i uzyskania kremowości), ponieważ często są to składniki naturalne jak żółtko jaja czy lecytyny - dodaje.

- Nasze obawy powinny jednak wzbudzić sztuczne emulgatory. Warto również zwrócić uwagę na obecność w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, który często zastępuje cukier w składzie lodów - ostrzega dietyk. - Choć teoretycznie w każdej lodziarni mamy prawo do wglądu w skład sprzedawanych lodów, to zazwyczaj mało kto z tego korzysta. A niestety obecnie zdarza się, że nawet lody dostępne w lodziarniach, reklamujących się jako "tradycyjne" i "od pokoleń", dość ciężko o naturalny skład lodów. W większości przypadków lodziarnie wykorzystują gotowe mieszanki do przygotowywania lodów, które nie mają nic wspólnego z naturalnym składem.

- Dlatego nawet zakup lodów w lokalnej małej lodziarni nie zawsze jest gwarancją zakupu naturalnego produktu wysokiej jakości. Dlatego warto jednak przed zakupem poprosić o wgląd w tabelę składu lodów i w oparciu o zawarte tam informacje wybrać ulubioną lodziarnię - dodaje.

Alex Beckett, światowy analityk żywności i napojów w Mintel - firmie, która opracowała badania - powiedział, że obecnie coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z zawartości cukru w żywności, którą spożywają, co oznacza, że dokonują bardziej świadomych wyborów żywieniowych.

Według niego, chociaż przemysł jest bardzo konkurencyjny, ceny również musiały zostać podniesione z powodu podwyżek kosztów produkcji. Ludzie jedzą mniej lodów, ale jeśli decydują się na zakup, częściej decydują się na produkty bardziej odżywcze. Tak więc pomimo tego, że wiele osób uwielbia jeść lody, to jednak wolą kupić mniejsze opakowanie, ale o lepszym składzie.

Ranking lodów – po które sięgać w upalny dzień?
Ranking lodów – po które sięgać w upalny dzień? [7 zdjęć]

Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody....

zobacz galerię

W raporcie ujawniono również, że chociaż Chiny są największym rynkiem dystrybucji lodów, a sprzedaż w 2010 r. wyniosła tam 4,3 miliarda litrów, to jednak Norwegowie są w rzeczywistości największymi konsumentami lodów.

Klienci w tym chłodnym kraju skandynawskim, gdzie temperatura spada do -6 st. Celsjusza w zimie, zakupili w ubiegłym roku 9,8 l na osobę, co oznacza spożycie prawie jednego rodzinnego opakowania lodów na miesiąc przez jedną osobę.

Włochy, które słyną ze swoich gelato, badania wykazują, że 29 proc. mieszkańców Włoch chce zmniejszyć swoje spożycie mleka i wyrobów mlecznych. To oznacza, że kupują coraz mniej lodów.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Okazuje się również, że zachodni konsumenci coraz częściej chcą spróbować lodów inspirowanych wschodnim smakiem. Znane są lody japońskie mochi – deser przygotowany z mrożonego ciasta ryżowego otaczającego lodowe wypełnienie, który zyskuje coraz większą popularność, a także zawijane lody w stylu tajskim.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.