Czy lody są niezdrowe?

Niezależnie od tego, czy jesteś na wakacjach na plaży, spędzasz czas w przydomowym ogródku, czy jesz obiad w eleganckiej restauracji, lody zawsze są dobrą propozycją na deser niezależnie od wieku.

Jednak okazuje się, że globalna sprzedaż lodów zaliczyła ostatnio duży spadek, a wpływ na to miała zmiana nawyków żywieniowych ludzi na zdrowsze.

Nowy raport ujawnił, że w zeszłym roku sprzedaż na całym świecie wyniosła 13 miliardów litrów, w porównaniu do 15,6 miliardów litrów w 2015 roku. Eksperci rynku wyjaśniają, że tendencja ta jest spowodowana tym, że konsumenci są bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożycia cukru i zdecydowanie częściej sięgają po produkty wysokiej jakości.

- Wpływ lodów na nasze zdrowie zależy od ich składu. Naturalne składniki lodów typu śmietana, jaja, czy owoce na pewno nam nie zaszkodzą. Nie należy również się obawiać kalorii w lodach, ponieważ zazwyczaj są one na tyle napowietrzone, że taka pojedyncza gałka lodów nie ma tak naprawdę dużo kalorii (zaledwie 65-130 kcal). Lody przygotowane z naturalnych składników są dobrą i lekką przekąską w upalne dni - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

- Największy problem stanowi skład lodów dostępnych w handlu. Choć na pierwszy rzut oka ciężko dostrzec różnicę, to w składzie tych lodów można znaleźć gumy (np. guar, ksantanowa) oraz inne stabilizatory, a także niezdrowe tłuszcze, jak np. palmowy lub oleje utwardzane, których zdecydowanie należy unikać.

Redakcja przypomina, że utwardzony olej palmowy jest bardzo niezdrowy, ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (50 proc.), które sprzyjają otyłości, cukrzycy i zwiększają ilość złego cholesterolu. Ponadto przez zanieczyszczenie glicerolami w procesie utwardzania ma również działanie rakotwórcze. Guma ksantanowa z kolei jako dodatek do pożywienia ma symbol E415. Spożycie jej w nadmiernych ilościach może powodować zatrucia pokarmowe, wzdęcia, biegunki oraz wysypki na ciele.

- Niestety również walory smakowe i zachęcająca barwa to często nie dodatek owoców czy bakalii, ale aromatów - dodaje. - Jednocześnie nie należy się obawiać obecności emulgatorów w składzie lodów (są niezbędne dla odpowiedniego napowietrzenia masy i uzyskania kremowości), ponieważ często są to składniki naturalne jak żółtko jaja czy lecytyny - dodaje.

- Nasze obawy powinny jednak wzbudzić sztuczne emulgatory. Warto również zwrócić uwagę na obecność w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, który często zastępuje cukier w składzie lodów - ostrzega dietyk. - Choć teoretycznie w każdej lodziarni mamy prawo do wglądu w skład sprzedawanych lodów, to zazwyczaj mało kto z tego korzysta. A niestety obecnie zdarza się, że nawet lody dostępne w lodziarniach, reklamujących się jako "tradycyjne" i "od pokoleń", dość ciężko o naturalny skład lodów. W większości przypadków lodziarnie wykorzystują gotowe mieszanki do przygotowywania lodów, które nie mają nic wspólnego z naturalnym składem.

- Dlatego nawet zakup lodów w lokalnej małej lodziarni nie zawsze jest gwarancją zakupu naturalnego produktu wysokiej jakości. Dlatego warto jednak przed zakupem poprosić o wgląd w tabelę składu lodów i w oparciu o zawarte tam informacje wybrać ulubioną lodziarnię - dodaje.

Alex Beckett, światowy analityk żywności i napojów w Mintel - firmie, która opracowała badania - powiedział, że obecnie coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z zawartości cukru w żywności, którą spożywają, co oznacza, że dokonują bardziej świadomych wyborów żywieniowych.

Według niego, chociaż przemysł jest bardzo konkurencyjny, ceny również musiały zostać podniesione z powodu podwyżek kosztów produkcji. Ludzie jedzą mniej lodów, ale jeśli decydują się na zakup, częściej decydują się na produkty bardziej odżywcze. Tak więc pomimo tego, że wiele osób uwielbia jeść lody, to jednak wolą kupić mniejsze opakowanie, ale o lepszym składzie.

Ranking lodów – po które sięgać w upalny dzień?

Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów....

W raporcie ujawniono również, że chociaż Chiny są największym rynkiem dystrybucji lodów, a sprzedaż w 2010 r. wyniosła tam 4,3 miliarda litrów, to jednak Norwegowie są w rzeczywistości największymi konsumentami lodów.

Klienci w tym chłodnym kraju skandynawskim, gdzie temperatura spada do -6 st. Celsjusza w zimie, zakupili w ubiegłym roku 9,8 l na osobę, co oznacza spożycie prawie jednego rodzinnego opakowania lodów na miesiąc przez jedną osobę.

Włochy, które słyną ze swoich gelato, badania wykazują, że 29 proc. mieszkańców Włoch chce zmniejszyć swoje spożycie mleka i wyrobów mlecznych. To oznacza, że kupują coraz mniej lodów.

Okazuje się również, że zachodni konsumenci coraz częściej chcą spróbować lodów inspirowanych wschodnim smakiem. Znane są lody japońskie mochi – deser przygotowany z mrożonego ciasta ryżowego otaczającego lodowe wypełnienie, który zyskuje coraz większą popularność, a także zawijane lody w stylu tajskim.

Komentarze (17)
~Tylko pytam
~Tylko pytam 4 miesiące temu

Te artykuły tylko uwidaczniaja i obnażają korupcję i bezsilnosc urzędników wszelkiej maści odpowiedzialnych za to by takie g....o nie trafiało do żywności . No bo skoro cos jest niezdrowe i na dłuższą metę jest szkodliwe i wrecz trujące i może wywołac przerózne schorzenia włącznie z rakiem to jakii debil dopuścił do ich legalnego stosownia? A nawet jesli ten debil był kumplem jakiegos prezesa partyjnego i trafił na stanowisko bo był mierny, bierny (i głupi) , ale wierny to przeciez po jakims czasie taki idiota musi odejśc i następca znający sie na rzeczy powinien sie zająć szkodliwymi decyzjami swojego poprzednika. Po co te artykuły , które tylko wk.......ą normalnego człowiek. . W natłoku oboiwązków zawodowych , rodzinnych nie mamy czasu żeby studiowac jeszcze po godzinach chemię czy technologie żywności . Po to są powołane państwowe instytucje żeby stac na strazy naszego zdroweia i zycia, a okazuje sie, że guzik prawda. ze to tylko banda niekompetentnych idiotów biorących pensje (czesto bardzo wysokie) i za odpowiednią łapówke zatwierdza każdą substancje do stosownia jako dodatek do żywności

Odpowiedz
~xtra
~xtra 4 miesiące temu

Co jest w miare bezpieczne i zdrowe? Na pewno nie zarcie przetworzone, aby "lepiej smakowalo", czy "lepiej wygladalo". Niestety, ludzie sa w znakomitej wiekszosci glupi i ida za blyskotkami, zamiast za tym, czego na pierwszy rzut oka nie widac. No i na tej glupocie ludzie madrzejsi po prostu zarabiaja...

Odpowiedz
~szarywolf
~szarywolf 4 miesiące temu

To, dlaczego do sk...na jasnego nikt nic z tym ch...wem nie zrobi porządku, trują nas w biały dzień to jak odroczone w czasie morderstwo w białych rękawiczkach gdzie do ch..a pana jest sanepid, pewnie biorą w łapę i mają to w d..pie, darmozjady.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Fitness i sport
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Fitness i sport
Fitness i sport

Jak upiąć długie włosy na trening?

Jak upiąć długie włosy na trening?

. Tak, by na siłowni, na fitnessie lub na sali gimnastycznej mieć wszystko, co potrzebne. Jeżeli masz długie włosy, wiesz, że w twoim niezbędniku powinno znaleźć

Fitness i sport

Co robić, gdy sport nie jest twoim priorytetem?

Co robić, gdy sport nie jest twoim priorytetem?

Bycie w ciągłym biegu Zawsze gdzieś biegniesz. Niestety, nie jest to ten rodzaj biegu, kiedy musisz włożyć odpowiednie buty i ubranie. Najczęściej ganiasz po sklepie w pogoni za dziećmi lub chcesz zdążyć na odjeżdżający właśnie autobus. Twoimi priorytetem...

Fitness i sport

Sport World Warsaw 2013

Sport World Warsaw 2013

Targi Sport World Warsaw Zapraszamy na Targi, które odbędą się w dniach 19-21 września 2013 r. Ćwiczenia na siłowni Coś dla siebie na Targach znajdą miłośnocy ćwiczeń siłowych... Fitness ... a także zajęć fitness.

Fitness i sport

Naturalne alternatywy dla aspiryny

Naturalne alternatywy dla aspiryny

Kora wierzby Od wieków jest znana jako naturalny środek przeciwbólowy i skuteczny lek na stany zapalne. Najważniejszym jej składnikiem jest salicyna, stosowana przy wielu dolegliwościach. W przeszłości ludzie żuli korę wierzby, teraz można ją dostać...

Fitness i sport

Chcesz mieć płaski brzuch? Zmień dietę

Chcesz mieć płaski brzuch? Zmień dietę

Metody by mieć płaski brzuch Próbujesz różnych metod: seria ćwiczeń, wypijasz duże ilości wody, biegasz, a może owijasz brzuch folią spożywczą? Po co to wszystko? By mieć płaski brzuch. Efekty są mizerne, by nie powiedzieć, że niemal niewidoczne. A marzenie...

Fitness i sport

Ćwiczenia na mięśnie

Ćwiczenia na mięśnie

Ćwiczenia zawsze należy dobierać do własnych możliwości, nie wolno zapominać o systematyczności oraz stopniowym zwiększaniu poprzeczki.

Fitness i sport

Najlepszy sport dla kręgosłupa

Najlepszy sport dla kręgosłupa

profilaktyka, może cię przed nimi uchronić. Ćwiczenia z piłką W wielu klubach fitness pod nazwą ,,zdrowy kręgosłup" kryją się ćwiczenia z piłką. Taki rodzaj (...) i pozwalają na zachowanie prawidłowej postawy. Pływanie To idealny...