Stan zapalny organizmu. Które produkty pomogą nam go zwalczyć?
Stan zapalny jest reakcją obronną organizmu. Jeśli nie zostanie odpowiedno szybko wykryty i leczony, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Z badań wynika, że niektóre produkty mogą nam pomóc w walce ze stanem zapalnym. Sprawdź, co warto zatem jeść.
1. Czym jest stan zapalny organizmu?
Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną organizmu. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.
Przewlekły stan zapalny może przyczynić się do wystąpienia wielu chorób, takich jak: trądzik, zapalenie zatok, astma, miażdżyca, choroby przyzębia, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet nowotwór.
2. Które produkty mogą pomóc zwalczyć stan zapalny?
Życie w stresie, brak aktywności fizycznej oraz złe nawyki żywieniowe sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na stany zapalne. Z przeprowadzonych badań wynika, że spożywanie niektórych pokarmów może pomóc organizmowi w walce ze stanem zapalnym. Zalicza się do nich m.in.:
- Jagody
Owoce te są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Działają przeciwzapalnie. Zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjaniną, które mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób.
Do roślin jagodowych najczęściej zalicza się:
- truskawki,
- jagody,
- maliny,
- jeżyny.
Komórki NK pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięli udział mężczyźni. Okazuje się, iż panowie, którzy codziennie jedli jagody, wytwarzali znacznie więcej komórek NK niż osoby, które ich nie spożywały.
Z kolei w innym badaniu wzięli udział dorośli borykający się z nadwagą, którzy jedli truskawki. Osoby te miały niższy poziom niektórych markerów stanu zapalnego związanych z chorobami serca.
- Tłuste ryby
Są one doskonałym źródłem białka i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Najwięcej tego typu kwasów zawierają ich ryby morskie takie jak:
- łosoś,
- sardynki,
- śledź,
- makrela.
Kwasy EPA i DHA zmniejszają stan zapalny, który może prowadzić do rozwoju zespołu metabolicznego, chorób serca, cukrzycy i chorób nerek. Okazuje się, że organizm metabolizuje te kwasy tłuszczowe w związki zwane resolwinami i protektynami, które mają działanie przeciwzapalne.
Z badań wynika, iż u osób, które spożywały łososia lub zażywały suplementy EPA i DHA, zaobserwowano redukcję markera zapalnego białka C-reaktywnego (CRP).
- Brokuły
Brokuły są bardzo zdrowe, a do tego mają mało kalorii. Zawierają przeciwutleniacz sulforafan, który pomaga zwalczyć stan zapalny w organizmie. Z badań wynika, że spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka.
- Awokado
Awokado skutecznie zwalcza wysokie ciśnienie krwi dzięki znajdującemu się w nim potasowi, błonnikowi oraz jednonienasyconym kwasom tłuszczowym. Efektywnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zawiera potas, magnez, błonnik i jednonienasycone tłuszcze. Co więcej ekstrakt miąższu awokado zawiera karotenoidy i tokoferole, które mają działanie antyrakotwórcze.
Z przeprowadzonych badań wynika, że u osób, które jadły hamburgera z plastrem awokado zauważono niższy poziom markerów stanu zapalnego NF-kB i IL-6 - w porównaniu z uczestnikami, którzy jedli tylko hamburgera.
- Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najzdrowszych napojów. zawiera wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk) oraz witaminy A, B, B2, C, E, K. Ponadto stwierdzono również, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiega otyłości.
Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca, raka, choroby Alzheimera, otyłości i innych schorzeń.
W zielonej herbacie występuje organiczny związek chemiczny tzw. 3-galusan epigallokatechiny, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.