Stężenie glukozy po posiłku
Prawidłowa regulacja stężenia glukozy we krwi zależy w głównej mierze od wydzielania insuliny przez komórki B wysp Langerhansa oraz od działania insuliny na komórki docelowe.
W pierwszej kolejności glukoza musi być wchłonięta, co odbywa się głównie w bliższej części jelita cienkiego, a następnie jest metabolizowana w komórkach ustroju. W komórkach wątroby, mięśniowych i tłuszczowych potrzebna jest do tego procesu insulina, natomiast w tkance mózgowej i erytrocytach odbywa się to niezależnie. Na czczo 60% glukozy jest pobierane przez tkankę tłuszczową. Po spożyciu węglowodanów tkanki obwodowe (głównie tkanka mięśniowa) przejmują 50-70% wchłoniętej glukozy.
U ludzi zdrowych maksymalne stężenie glukozy występuje około 60 minut po rozpoczęciu posiłku, rzadko przekracza 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2–3 godzin. Nawet, jeśli glikemia powraca do wartości przedposiłkowych w czasie 3 godzin, wchłanianie spożytych wodorowęglanów trwa, co najmniej 5–6 godzin po posiłku.
Szerzej na temat mechanizmów w naszym organizmie, jakie są uruchamiane po spożyciu posiłku, opowie nasz ekspert – prof. dr hab. Waldemar Karnafel, diabetolog.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.