Bierz, gdy zachorujesz. Kardiolog stosuje dwa razy dziennie
Jesienią, kiedy sezon infekcyjny w pełni, warto zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego. Odpowiednie suplementy i dieta bogata w witaminy i minerały może pomóc w ochronie przed przeziębieniami, grypą oraz innymi infekcjami. Jakich składników nie powinno zabraknąć w tym trudnym dla organizmu okresie?
1. Podstawowy sprzymierzeniec odporności
Witamina C to jedna z najsilniejszych broni naszego układu odpornościowego. Jest potężnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki w organizmie, czyli toksyczne substancje, które mogą powodować stany zapalne i uszkodzenia komórek.
Wzmacnia produkcję białych krwinek, które są kluczowe w walce z infekcjami, takimi jak przeziębienia czy grypa. Chociaż najczęściej kojarzona jest z pomarańczami, istnieje wiele innych źródeł witaminy C.
"Najlepszym sposobem na uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy C jest spożywanie jej wraz z pożywieniem, a do tych, które zawierają jej dużo, należą owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty i kiwi, warzywa krzyżowe, takie jak surowe brokuły i brukselka, a także truskawki, pomidory i białe ziemniaki" - zauważa dietetyczka Ali Bandier w rozmowie z TheHealthy.
Kardiolog Michael Miller przyznaje, że sam stosuje tę witaminę podczas choroby. "Biorę 2 g suplementów z witaminą C 2 razy dziennie, gdy jestem przeziębiony, ponieważ wykazano, że łagodzi ona objawy i skraca czas trwania przeziębienia. Robię to od czasów studiów medycznych" - wyjaśnia.
2. Wsparcie dla układu odpornościowego
Kolejną ważną witaminą jest B6, która odgrywa kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Wspomaga produkcję przeciwciał oraz białych krwinek, takich jak limfocyty T i B, które są odpowiedzialne za identyfikację i zwalczanie patogenów.
Dzięki witaminie B6 nasz organizm może efektywnie reagować na infekcje, a także skuteczniej zwalczać wirusy i bakterie. Dodatkowo uczestniczy w produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen w krwi, co wspiera ogólną kondycję organizmu, zwłaszcza w okresie chorobowym.
Znaleźć ją można w ciecierzycy, drobiu, rybach (takich jak łosoś i tuńczyk) oraz ziemniakach.
3. Silny antyoksydant
Witamina E, podobnie jak witamina C, jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiając działanie limfocytów T, które zwalczają zakażenia.
Witamina E ma również właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie, który może towarzyszyć infekcjom. Regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę E wspomaga naszą odporność na dłuższą metę.
"Doskonałymi źródłami witaminy E są nasiona i orzechy/masła orzechowe, ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i brokuły oraz owoce takie jak kiwi, pomidory i mango" - wymienia Ali Bandier.
4. "Strażnik" układu odpornościowego
Cynk jest minerałem, który działa jak strażnik układu odpornościowego. Wpływa na rozwój i funkcjonowanie komórek odpornościowych, a także przyspiesza gojenie się ran. Badania pokazują, że niedobór cynku osłabia odporność, zwiększając podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Cynk jest również niezbędny do produkcji białych krwinek, które są odpowiedzialne za identyfikowanie i niszczenie patogenów. Ponadto, działa przeciwzapalnie, co oznacza, że może redukować stan zapalny wywołany infekcjami. Najbogatsze źródła cynku to:
- ostrygi,
- chuda wołowina,
- dynia,
- jaja,
- sery podpuszczkowe,
- produkty pełnoziarniste.
Zobacz także: Cynk skuteczny w leczeniu sezonowych infekcji. Istnieje jednak pewne "ale"
5. Równowaga dla układu odpornościowego
Selen jest minerałem, który odgrywa kluczową rolę w regulacji układu odpornościowego, aktywując odpowiedź organizmu na infekcje i jednocześnie pomagając kontrolować stan zapalny. Dzięki temu selen może chronić organizm przed nadmierną reakcją układu odpornościowego, która może prowadzić do chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Selen jest również niezbędny do produkcji enzymów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Wysokie stężenie selenu znajdziemy w orzechach brazylijskich, tuńczyku, brązowym ryżu, jajach oraz produktach mlecznych.
6. Woda - klucz do zdrowia
Odpowiednie nawodnienie jest jesienią równie ważne, co dostarczanie witamin i minerałów. Woda pomaga w produkcji limfy, która transportuje białe krwinki i inne komórki odpornościowe, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Regularne picie wody zapobiega odwodnieniu, które osłabia układ odpornościowy, sprawiając, że organizm jest bardziej podatny na infekcje.
Podczas chłodniejszych miesięcy warto również sięgać po herbaty ziołowe, buliony warzywne oraz produkty bogate w wodę, takie jak ogórki, arbuzy czy seler. Unikajmy nadmiernej konsumpcji napojów odwadniających, takich jak kawa czy słodzone napoje gazowane, które mogą zaburzać równowagę elektrolitową organizmu.
7. Postaw na różnorodność
Spożywanie zróżnicowanej diety bogatej w kolorowe warzywa i owoce to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi pełnego spektrum witamin i minerałów, które wspierają układ odpornościowy.
Każda witamina i minerał ma swoje unikalne właściwości i wspomaga organizm w inny sposób. Regularne jedzenie warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion i zdrowych tłuszczów pomoże nam utrzymać zdrowie i ochronić się przed infekcjami.
"Budujesz silny układ odpornościowy, utrzymując zdrowe nawyki żywieniowe przez długi czas. Im częściej wybierasz dietę bogatą w witaminy, tym większe prawdopodobieństwo, że wzmocnisz swój układ odpornościowy na dłuższą metę" - podsumowuje dietetyczka Julia Zumpano z Cleveland Clinic.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.