Suklaroza – czym jest, wpływ na organizm

Osoby, które decydują się na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej, chcą regularnie ćwiczyć na siłowni czy w klubie fitness, powinny także zadbać o właściwą dietę odchudzającą. Jadłospis osoby odchudzającej się powinien być dopasowany do jej aktualnych potrzeb fizycznych, głównych założeń planu treningu.

Bardzo ważne jest utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, dlatego jest on eliminowany całkowicie z diety lub zastępowany innym produktem. Świadomość na temat norm i ilości substancji słodzących jest istotna, jeżeli chodzi o osoby zmagające się z cukrzycą. Coraz popularniejsza staje się suklaroza. Czym jest suklaroza i jaki jest jej wpływ na pracę organów wewnętrznych?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Suklaroza – czym jest?

Prawidłowa dieta odchudzająca to przede wszystkim produkty żywnościowe o niskiej zawartości kalorii, bez cukru, ale zawierające witaminy, minerały, błonnik i białko. Propozycją producentów jest suklaroza, czyli słodka substancja z małą ilością kalorii inaczej nazywana słodzikiem.

Suklaroza to substancja, którą pozyskano w 1976 roku w Londynie, poszukiwano odpowiedniego słodzika do cukierków, ale miał być to produkt odporny i wytrzymały na wyższą temperaturę.

Długie badania i eksperymenty spowodowały, że udało się pozyskać substancję o dużej stabilności, jeśli chodzi o kwaśne środowisko i wspomnianą już wysoką temperaturę. Suklaroza ma właśnie takie właściwości.

Jakie jeszcze właściwości posiada suklaroza? Czym suklaroza rożni się od sacharozy? Przede wszystkim suklaroza jest znacznie słodsza niż inne substancje słodzące w tym nawet sam cukier.

Jednak naukowcy uważają, że nie należy w tym przypadku porównywać tych wartości. Inne właściwości suklarozy to nie metabolizowanie tej substancji w ludzkim organizmie tzn. suklaroza nie jest metabolizowana w całości, a jedynie w kliku procentach. Suklaroza jest stosowana nie tylko w słodzikach, ale także jest dodawana do gotowych ciast, ciastek, napojów i soków.

Suklaroza – wpływ na organizm

Suklaroza, jako samodzielny składnik nie jest szkodliwa, ale niestety rozkłada się do bardzo niebezpiecznych związków, które są wysoce rakotwórcze. Dlatego UE ustaliła normy suklarozy, które muszą być stosowane w produktach. Na produktach suklaroza występuje z oznaczeniem E955. Dlatego wybierając i kupując produkty spożywcze należy dokładnie analizować etykiety, na których powinien znaleźć się pełen skład, dozwolona ilość danych substancji.

Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii

Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy go, aby poprawić smak przygotowanych potraw....

Badania nad skutkami ubocznymi suklarozy wykazują, że przy częstym jej zażywaniu w dużych dawkach może dojść dla przykładu do powiększenia nerek i wątroby, skurczu śledziony i grasicy. Suklaroza nie jest zalecana do spożycia przez kobiety w ciąży, ponieważ skutkiem ubocznym przy dużym jej ilości w organizmie może być zahamowanie rozwoju zarodka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze