Sumak – opis, w kuchni, właściwości lecznicze

Sumak to przyprawa bardzo często stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie dużą popularnością sumak cieszy się w południowej części Włoch oraz na Bliskim Wschodzie. Przyprawa jest uzyskiwana z owoców rosnących na krzakach. Charakteryzuje się cierpkim, kwaśnym oraz delikatnie owocowym smakiem.

spis treści

1. Sumak - opis

Jagody sumaka, z których uzyskuje się przyprawę rosną na krzakach, które mogą osiągać wysokość nawet trzech metrów i mają charakterystyczne czerwonawe pędy. Owoce sumaka są niewielkie o czerwonym zabarwieniu i rosną w gęstych gromadach.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W celu pozyskania przyprawy należy zebrać owoce a następnie je wysuszyć i rozdrobnić. Gotowa przyprawa ma wygląd grubo ziarnistego proszku o czerwono – bordowym kolorze. Jej smak można określić jako cierpki, kwaśny o lekkim owocowym aromacie.

Jagody sumaka mogą być po wysuszaniu nie tylko mielone lub w inny sposób rozdrabniane, ale również poddane macerowaniu w gorącej wodzie w celu uzyskania soku. Wiele osób sok z sumaka wykorzystuje w kuchni zamiast soku z cytryny.

Zmielony sumak może być bardzo długo przechowywany, jeśli jest tylko zamknięty w szczelnie zamkniętym naczyniu i nie jest narażony na działanie światła. Im wyższe krzaki tym większą ilość jagód można z nich zebrać.

Na południu Włoch, gdzie jest masowo uprawiany można go znaleźć nawet w górach. Sumak jest rośliną, która nie wymaga specjalnych warunków, doskonale rośnie nawet na glebach ubogich. Co więcej sumak bardzo łatwo się rozrasta.

10 niedocenianych ziół i przypraw
10 niedocenianych ziół i przypraw [10 zdjęć]

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni...

zobacz galerię

2. Sumak – w kuchni

Sumak jest przyprawą bardzo popularną w kuchni arabskiej, tureckiej oraz sycylijskiej. To właśnie ta przyprawa nadaje kwaśny smak wielu daniom z tamtych rejonów świata. Jest ona wcierana na przykład przed grillowaniem w kurczaka, ryby czy kebab. Sumak dodawany jest także do zapiekanek i gulaszu z warzywami. Jogurt wymieszany z Sumakiem to popularny sos do kebabów. Przyprawa ta może być również doskonałą alternatywą dla cytryny czy octu.

Sproszkowany sumak znajduje się w składzie popularnej mieszaniny przypraw Zatar (Za`atar). Nadaje on też specyficznego smaku labni - kremowemu serkowi wykonywanemu z greckiego, arabskiego lub tureckiego jogurtu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Sumak – właściwości lecznicze

Owoce sumaka mają działanie moczopędne oraz przeciwzapalne. Przez wiele osób są też stosowane w czasie dolegliwości jelitowych. Na Bliskim Wschodzie, od wielu pokoleń sumak jest podawany osobom cierpiącym na problemy gastryczne takie jak: zgaga, zaparcia, bóle brzucha, biegunki, refluks czy wzdęcia

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy