Tran - właściwości, wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie
Tran to suplement znany od wielu lat, niegdyś był podawany dzieciom w szkołach. Tran to nic innego jak olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowaty, bogaty w kwasy omega-3, witaminę A i D. Co warto wiedzieć o tranie i kiedy warto rozpocząć suplementację?
Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"
- 1. Co to jest tran?
- 2. Właściwości tranu
- 3. Kto powinien suplementować tran?
- 4. Przeciwwskazania
- 5. Dawkowanie tranu
- 6. Maść tranowa
1. Co to jest tran?
Tran to olej wątłuszowy w formie płynnej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Produkt składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA oraz DHA), stanowi również źródło witaminy A i D.
Tran ma pozytywne działanie na układ immunologiczny, nerwowy oraz krwionośny. Należy pamiętać, że olej z wątroby rekina nie powinien być określany mianem tranu. Preparat ten zawiera mniejszą ilość kwasów omega-3, a w składzie znajdują się alkiloglicerole i skwalen.
2. Właściwości tranu
Tran jest głównie znany z dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy i zwiększania ochrony organizmu przed bakteriami czy wirusami.
Dodatkowo witamina A pozytywnie oddziałuje na kondycję skóry i błon śluzowych, a kwasy tłuszczowe wspierają metabolizm, redukują stany zapalne w organizmie i hamują reakcje alergiczne.
Omega-3 poprawiają również funkcjonowanie mózgu, zdolność zapamiętywania, nauki i koncentracji. Zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób otępiennych, na przykład Alzheimera czy demencji.
Warto wspomnieć, że kwas dokozaheksaenowy przyczynia się prawidłowego widzenia, ze względu na uczestniczenie w budowie czopków i pręcików siatkówki oka.
Tran ma również wpływ na układ sercowo-naczyniowy - obniża stężenie trójglicerydów we krwi i wartość ciśnienia, co przekłada się na mniejsze ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej, nadciśnienia czy problemów z sercem.
Wyniki badań naukowych jasno wskazują, że kwasy omega-3 obniżają zachorowalność na nowotwory, a tran ma szczególny wpływ na hamowanie rozwoju raka stercza oraz jelita grubego.
Zawarta w tranie witamina D ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, składników niezbędnych do prawidłowej budowy kości i zębów. Jest to szczególnie ważne w czasie intensywnego wzrostu, tran może być stosowany w profilaktyce krzywicy i leczeniu problemów, związanych z tkanką kostną.
Zobacz także:
3. Kto powinien suplementować tran?
Tran jest szczególnie wartościowy w okresie jesienno-zimowym. Warto, by suplementowały go dzieci i młodzież, osoby starsze oraz pacjenci w okresie rehabilitacji lub rekonwalescencji.
Powinny po niego sięgnąć również osoby uzależnione od papierosów czy alkoholu, by wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory witamin. Tran zmniejsza podatność na infekcje i wspiera organizm po walce z chorobą lub wyczerpującym leczeniu, na przykład kuracji antybiotykiem.
4. Przeciwwskazania
Tranu nie powinny spożywać dzieci poniżej 4. roku życia, a także osoby chore na hiperkalcemię, sarkoidozę czy kamicę nerkową, a także pacjenci stosujący leki przeciwzakrzepowe.
W czasie suplementacji tranu należy odstawić witaminę A i D, by nie doprowadzić do przedawkowania. Objawy nadmiaru witamin w organizmie to brak apetytu, ból głowy, przyrost masy ciała i zaburzenia neurologiczne. Tran w ciąży nie jest przeciwwskazany, ale warto skonsultować tą kwestię w lekarzem, a także oznaczyć wartość witaminy A w organizmie.
5. Dawkowanie tranu
Dawkowanie tranu jest zależne od wybranego produktu, a także zawartości witamin w jednej kapsułce. Wartości te mogą być bardzo różne, od 30 do 125 j.m. w przypadku witaminy D, a także od 300 do nawet 1250 j.m. witaminy A.
Warto kierować się informacjami zawartymi na ulotce, dołączonej do opakowania lub zgodnie ze wskazówkami, których udzielił lekarz. Tran najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, by składniki lepiej się przyswajały. Suplementację warto rozpocząć jesienią i kontynuować do wiosny.
6. Maść tranowa
Maść tranowa to produkt leczniczy dostępny w większości aptek. Jest on przeznaczony do stosowania na skórę w przypadku trudnych do wygojenia ran, odmrożeń czy początkowej fazy powstawania odleżyn.
Komentarze