Suplementacja witaminy D

Witamina D, podobnie jak pozostałe witaminy, pełni bardzo ważną rolę. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Witamina ta ma wpływ nie tylko na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci i dorosłych, na ich odpowiednią gęstość, ale i na stan naszego uzębienia. Obecność tej witaminy we krwi wpływa także korzystnie na system nerwowy, a więc również na skurcze mięśni, a nawet serca, gdyż odpowiednia ilość wapnia umożliwia sprawne przewodzenie impulsów nerwowych.

Polecane wideo:

1. Zapotrzebowanie na witaminę D

Ostatnie badania, przeprowadzone na 500 000 mieszkańcach Europy, donoszą, że u wielu z nas występuje niedobór witaminy D. Czy w tym przypadku warto uwzględnić suplementację? Terminem witamina D określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Obie jej postacie podlegają w naszym organizmie dalszym przemianom do związków mających podobne działanie do hormonów.

Stan odżywienia organizmu witaminą D uwarunkowany jest przede wszystkim wielkością jej syntezy w skórze pod wpływem promieni słonecznych oraz wykorzystaniem z pożywienia. Naturalnie produkty powszechnego spożycia zawierają jednak niewielkie jej ilości. Zazwyczaj nie ustala się wysokości zapotrzebowania na witaminę D dla zdrowych osób dorosłych, a jedynie dla niemowląt i dzieci (10 mcg/dobę) oraz osób starszych (5 mcg/dobę). Zapotrzebowanie na witaminę D zaspokajane jest najczęściej takimi produktami, jak: ryby (śledzie, sardynki, makrele, tuńczyk), margaryna, do której dodawana jest witamina D, masło, jaja i mleko (ilość witaminy D w mleku zależy od sposobu żywienia krów i ich przebywania na słońcu).

Główne źródło witaminy D to nie dieta, lecz wspomniana synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Jednak ze względu na nasz klimat, tylko latem organizm chłonie odpowiednią dawkę promieni słonecznych. Jesienią i zimą nie dostarczamy witaminy D do organizmu w naturalny sposób. Również latem, kiedy skóra powinna chłonąć promienie słoneczne, z obawy przed rakiem skóry używamy wysokich filtrów, a przez to wytwarzamy też mniej cennej witaminy D.

Naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu w Sheffield na podstawie badań krwi noworodków urodzonych pod koniec wiosny dowiedli, że 7 na 10 noworodków miało poziom witaminy D poniżej normy. Brytyjscy lekarze tłumaczą to tym, że czas, kiedy ich matki były w ciąży, przypadł na jesienne i zimowe dni, kiedy to z reguły nie jesteśmy wystawieni na działanie promieni słonecznych.

2. Witamina D a cukrzyca i ciąża

Witaminy w czasie ciąży

W sytuacjach, gdy nasz organizm jest osłabiony i wymaga szczególnej opieki często sięgamy po suplementy witaminowe lub mineralne aby się wzmocnić....

Finowie znaleźli również powiązanie witaminy D z cukrzycą . Na podstawie badań doszli do wniosków, że ludzie urodzeni w Finlandii, gdzie zimy są dłuższe od lata, chronicznie cierpią na brak witaminy D, a to prowadzi w wieku dorosłym do rozwoju cukrzycy typu 1. Finowie, w porównaniu z ludźmi urodzonymi w Wenezueli, którzy wychowują się na słońcu, o sto razy częściej cierpią na brak witaminy D . W ich przypadku suplementacja jest konieczna, chociażby po to, aby zapobiec cukrzycy. Suplementy witaminowe powinny przyjmować również kobiety, których ciąża przypada na miesiące jesienno-zimowe, dzieci poniżej 5 roku życia oraz wegetarianie , którzy nie jedzą tłustych ryb. Standardowa dawka witaminy D dziennie powinna wynosić 10 mcg.

Należy jednak uważać, aby nie przekroczyć 50 mcg witaminy dziennie, bo jej nadmiar może być toksyczny. Spożywanie witaminy D w czterokrotnie większej dawce niż zalecana może prowadzić do biegunki, wzmożonego oddawania moczu, bólu oczu, głowy, nudności, braku apetytu, nadmiaru wapnia osadzającego się w nerkach, tętnicach i sercu, powoduje niekorzystne zmiany w tych organach. Za dużo witaminy D zwiększa też ryzyko zawału, powoduje powstawanie miażdżycy i kamicy nerkowej. Długotrwałe przebywanie na słońcu nie wywołuje natomiast hiperwitaminozy, ponieważ organizm sam odpowiednio zmniejsza wtedy wytwarzanie witaminy D.

3. Witamina D dla dzieci

Dawniej sądzono, że dzięki karmieniu piersią i wystawianiu dziecka na promienie słoneczne można zapewnić mu właściwą ilość witaminy D. Obecnie wiadomo jednak, że te działania nie wystarczą i już od momentu narodzin należy suplementować dietę dziecka witaminą D, by uniknąć krzywicy.

Dziecko potrzebuje witaminy D, by móc się prawidłowo rozwijać. Witamina ta przyczynia się do wchłaniania wapnia w jelitach. Wapń odkłada się następnie w kościach, chroniąc dziecko przed krzywicą. Jeśli u dziecka przez długi czas występuje niedobór witaminy D, jego kości ulegają osłabieniu i są bardziej podatne na złamania.

Badania wykazują również, iż dzięki podawaniu witaminy D profilaktycznie można zwiększyć szanse dziecka na mocne zęby. Zbyt mała ilość witaminy D może powodować wyrzynanie się zepsutych zębów mlecznych oraz osłabienie zębów stałych i zwiększenie ich podatności na próchnicę.

3.1. Podawanie witaminy D dzieciom

Jeśli kobieta karmi dziecko wyłącznie piersią, suplementacja witaminy D to konieczność. Witaminę można podawać na przykład w postaci kropelek. Jeżeli dziecko otrzymuje mleko modyfikowane, ma zapewnioną podaż witaminy D wraz z mieszanką mleczną.

Gdy kobieta w czasie ciąży przyjmowała witaminę D i bierze ją nadal, karmiąc piersią, podawanie tej witaminy dziecku należy zacząć w trzecim tygodniu życia. Jeżeli jednak ciężarna nie stosowała witaminy D, należy podawać ją noworodkowi od siódmego dnia życia, chyba że dziecko otrzymuje mleko modyfikowane. Dla pewności można skonsultować się z pediatrą, jaka dawka witaminy D będzie wskazana.

3.2. Zapotrzebowanie na witaminę D u dzieci

Noworodkom podaje się 400 IU witaminy D lub więcej. Dziecku w wieku przedszkolnym, które dużo czasu spędza na dworze, dzienną dawkę witaminy D można zmniejszyć do 200 jednostek.

W Polsce do niedawna zalecano podawanie witaminy D dzieciom do momentu ukończenia przez nie 2-3 lat. Następnie suplementacja była zwykle przerywana, sądzono bowiem, że dzięki diecie i ekspozycji na światło słoneczne organizm dziecka otrzymuje wystarczającą ilość witaminy D. To założenie jest jednak obecnie uważane za błędne. Suplementację witaminy D zaleca się do 16-18 roku życia, ponieważ do tego czasu ma miejsce intensywny wzrost dziecka. Przez ten czas należy podawać dziecku taką samą dawkę witaminy D, tj. 400 IU dziennie.

Organizmy niektórych dzieci są oporne na działanie witaminy D. Wtedy, pomimo suplementacji, dziecko może mieć objawy krzywicy. W takim przypadku należy zastanowić się nad przyczyną niedoborów witaminy i dalsze postępowanie ustalić z lekarzem.

3.3. Diagnostyka niedoboru witaminy D u dziecka

Witaminy dla dzieci są niezwykle ważne do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Jedną z nich jest właśnie witamina D. Im mniejsze dziecko, tym łatwiej rozpoznać objawy jej niedoboru w organizmie. Co powinno zwrócić naszą uwagę?

  • Nerwowość – maluch robi się marudny, gorzej śpi, częściej się budzi.
  • Zaparcia i tzw. żabi brzuszek – kiedy dziecko leży na plecach, jego brzuszek jest miękki i „rozlewa się” na boki.
  • Nadmierna potliwość – zwłaszcza w okolicach potylicy, co często można zauważyć po mokrej poduszce po nocy.
  • Nieprawidłowy kształt kości – powstawanie guzów na czole, opóźnione zarastanie ciemiączka, koślawe nóżki, zniekształcenia w okolicy mostka, np. zgrubienie połączeń żeber.
  • Tężyczka – nadmierne napięcie mięśniowe połączone z drżeniem rączek.

Jeśli u twojego dziecka pojawiły się objawy niedoboru witaminy D, pójdź z nim do lekarza pediatry. Konieczne może być wykonanie badania krwi w celu ustalenia poziomu wapnia oraz fosforu, fosfatazy alkalicznej, a także, czasami, witaminy D. Zmiany krzywicze pojawiają się zwykle po kilku miesiącach niedoboru witaminy D, bez względu na przyczynę. Dlatego też dziecko, które codziennie spożywa nabiał, tłuste ryby i tran, a także spaceruje każdego dnia, może uniknąć krzywicy.

Należy jednak pamiętać, by nie podawać dziecku witaminy D „na wszelki wypadek”. Nadmiar witaminy D w organizmie jest bowiem tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jej niedobór. Wywołuje m.in. nudności, zaparcia, nadciśnienie, uszkadza nerki, zaburza rytm serca i wytrąca nadmiar wapnia w nerkach i woreczku żółciowym, co prowadzi do kamicy.

Polecane wideo:

Komentarze (3)
~mama
~mama

@~witaminka: nie zgodzę się z ta informacja. witamina k2mk7 podawana dzieciom możne przysporzyć więcej problemów niż korzyści. powinni ją na pewno przyjmoewać osoby po 40 roku życia codziennie, a poniżej 40rż. tylko raz max 2 razy w tygodniu. dzieciom do lat około 21 (dopóki się rozwijają) powinno podawać się wit. a+e, która przejmuje działanie wit. d, a samą witamine d tylko raz max 2 razy w tygodniu.

Odpowiedz
~martyska mama
~martyska mama

Witaminę D i K zaleca się dzieciom i jest to fakt potwierdzony w medycynie, głównie aby zapobiec krzywicy i wspomóc rozwój kośćca dziecka (tutaj udział mają obie witaminy). Warto zainwestować w kompleksowyc KiD Vitum, który oferuje pełen pakiet witamin

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina D
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Witamina D
Witamina D

Niedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencji

opublikowanych w periodyku "Archives of Internal Medicine" dotyczyło wpływu witaminy D na sprawność umysłową u ludzi starszych. W drugim badaniu, opublikowanym (...) wystąpi demencja. Witamina...

Witamina D

Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D

Główną rolą witaminy D w organizmie jest regulowanie gospodarki wapniowej. Witamina D zapobiega wydalaniu wapnia z organizmu, Niedobór witaminy D w organizmie...

Witamina D

Witamina D3 szansą na dłuższe życie seniorek

Naukowcom udało się ustalić, że podawanie starszym kobietom cholekalcyferolu, czyli witaminy D3 wydłuża ich życie. Badania nad zastosowaniem witaminy D3 Starsze kobiety często cierpią...

Witamina D

Czy można przedawkować witaminę D?

O tym, czy jest ryzyko wzięcia zbyt dużej dawki witaminy D, mówi Łukasz Preibis, dermatolog. Ekspert wypowiada się również o tym, dlaczego ostatnio tak dużo słyszymy o suplementacji tą witaminą. Obejrzyj...

Witamina D

Nadmiar witaminy D

Nadmiar witaminy D

Witamina D jest niezbędna do optymalnego procesu formowania kości. Głównym źródłem witaminy D są ryby oraz żółtko jaj. W organizmie niewielkie (...) jej ilości powstają pod wpływem promieniowania...

Witamina D

Czym jest witamina D?

Witamina D bierze udział w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą (zrzeszotnieniem kości). Najlepszym źródłem witaminy D są tran oraz tłuste ryby. Niewielka ilość tej witaminy...

Witamina D

Witamina D3 - dzienne zapotrzebowanie

Witamina D3 - dzienne zapotrzebowanie

Na niedobór witaminy D cierpi większość z nas - winę ponosi zarówno nasz klimat, który nie obfituje w dużo słonecznych dni, ale również my sami. W naszej diecie brakuje produktów zawierających tę cenną witaminę...

Witamina D

Witamina D na zimę

Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały wiele korzyści wynikających z działania witaminy D na organizm człowieka na wszystkich etapach (...) . Synteza witaminy D Witamina...

Witamina D

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w naszym ciele na skutek działania promieniowania słonecznego. Jednak nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić poprawne...

Witamina D

Jak dostarczać witaminy D organizmowi?

Jak dostarczać witaminy D organizmowi?

Jedz jajka Żółtko jaja kurzego to bogate źródło witaminy D - w średniej wielkości żółtku znajduje się około 40 IU tej cennej dla zdrowia witaminy.Nie (...) unikaj tłustych ryb Tłuste ryby, takie jak tuńczyk, makrela...