Surimi – skład, przepisy

Paluszki surimi bardzo często są składnikiem sałatek, można je także dodać do sushi. Inna nazwa, pod którą kryją się paluszki surimi to paluszki krabowe. Zanim zdecyduje się na przygotowanie dania z surimi warto wiedzieć, co kryje się w paluszkach, czy mają jakieś właściwości odżywcze. Surimi może być sprzedawane w kilku wersjach dla przykładu możemy kupić surimi mrożone, surimi chłodzone czy surimi w zalewie.

spis treści

1. Surimi – skład

Co znajdziemy najczęściej w składzie surimi? Oczywiście najważniejszym składnikiem paluszków surimi jest mięso z różnego rodzaju ryb. Jednak w większości firm sprzedających surimi ilość mięsa z ryb nie przekracza 40%. Jakie jeszcze składniki znajdują się w surimi? Zaraz po mięsie rybnym największy procent w składzie zajmuje woda.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść owoce morza?"

Dlaczego woda jest tak istotna w paluszkach surimi? Ponieważ jej zadaniem jest nie tylko nadanie właściwej konsystencji, ale również trwałości i podkreślenie smaku. Do surimi dodawane są też przyprawy, ale też konserwanty, substancje, które mają wzmocnić zapach i smak.

Producenci dodają także barwniki, sól, cukier, skrobię. Jeśli znajdziemy produkt z napisem paluszki surimi o smaku kraba to znaczy, że w składzie znajduje się aromat lub ekstrakt. Otoczka, która ma najczęściej kolor czerwony, ma być kojarzona z kolorem pancerza kraba po ugotowaniu.

Surimi zawiera w swoim składzie około 40% mięsa ryb
Surimi zawiera w swoim składzie około 40% mięsa ryb (123RF)

Jakie walory odżywcze mają paluszki surimi? Ich zaletą jest na pewno to, że są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g znajduje się około 130 kcal. Analizując cały skład produktu da się zauważyć, że najwięcej w paluszkach surimi znajduje się węglowodanów, które zawiera cukier czy skrobia. Tłuszczu w paluszkach jest niewiele.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Obecność witamin czy minerałów zależy od tego, jaki rodzaj ryby został użyty do produkcji. Ryby, których mięso zostało użyte do wyprodukowania surimi to mintaj, morszczuk, dorsz. Ponieważ surimi to ryby, dlatego dobrej jakości produkt to obecność kwasów omega, selenu czy witaminy B12.

2. Surimi – przepisy

Surimi jest dość uniwersalnym produktem, ponieważ pasuje do większości dań zwłaszcza do sałatek. Surimi może być też samodzielnym daniem. Z czym będzie się komponowało surimi? Wiele przepisów łączy surimi z ryżem. Innym połączeniem może być surimi i makaron.

Pomysłem na drugie danie obiadowe może być omlet z surimi i serem mozzarella. Innym daniem z wykorzystaniem surimi będzie pasta z jajek właśnie z dodatkiem paluszków krabowych. Istnieją też przepisy na pikantne zupy, których głównym elementem są właśnie paluszki surimi.

Najgorsze gatunki ryb
Najgorsze gatunki ryb [8 zdjęć]

Na świątecznym stole królują ryby. To niekwestionowani liderzy bożonarodzeniowego jadłospisu. Jemy je...

zobacz galerię

Inne dodatki, które sprawdzą się przy surimi to na pewno majonez, różnego rodzaju przyprawy ziołowe. Mogą też być łączone z warzywami np. z brokułami lub owocami np. z awokado. Są osoby, które lubią smak surimi, ale nie odpowiada im ich forma, dlatego można surimi usmażyć w panierce czy upiec w cieście w piekarniku. Paluszki surimi ze względu na delikatny smak i aromat są polecane osobom, które lubią smak ryb, ale drażni je ich intensywny zapach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy