Surówka z marchewki - właściwości odżywcze marchwi, witaminy, przepis

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw, które można spotkać w każdej polskiej kuchni. Dlatego też surówka z marchewki jest częstym dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Warzywo jest nie tylko smaczne, ale także posiada wiele odżywczych właściwości i witamin. Surówka z marchwi powinna być stałym elementem jadłospisu osób, które chcą podnieść odporność organizmu, chcą uzupełnić niedobór witamin.

Surówka z marchwi – właściwości odżywcze marchwi

Surówka z marchwi to dawka beta-karotenu, który nie tylko wspiera naturalny proces opalania skóry, ale też wpływa pozytywnie na pracę narządu wzroku, odporność całego organizmu. Surówka z marchwi zalecana jest też osobom, które nie mogą uporać się z problemami skórnymi przykładowo z trądzikiem młodzieńczym.

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Jednak trzeba być ostrożnym, ponieważ beta-karoten to głównie witamina A, która przedawkowana może prowadzić do powiększenia wątroby, schorzeń skóry, nadmiernej pobudliwości, a nawet problemów ze wzrokiem.

Regularnie jedzona surówka z marchwi może blokować komórki rakowe, ponieważ takie właściwości posiada kwas retinowy, który jest metabolitem witaminy A. Dodatkowo surówka z marchwi, sok z marchwi czy inne potrawy z marchewki zawierają falkarinol, który według badań specjalistów może przyhamować rozwój nowotworu nawet w kilkunastu procentach.

Ten składnik zawiera też pietruszka czy seler. Surówka z marchwi i inne dania zawierające marchewkę jedzone przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu pomogą w obniżeniu cholesterolu we krwi, co z kolei zredukuje ryzyko zachorowania ma miażdżycę.

Dlatego surówka z marchwi czy inne dania, których głównym elementem jest marchew powinny być w jadłospisie osób, u których zaczyna się miażdżyca, choroba wieńcowa. Zespół flawonoidów zwiększa przepływ krwi do mięśnia sercowego, dzięki czemu możliwa jest prawidłowa praca tego organu.

Świeża marchewka to również specyficzne związki siarkowe tzw. czynniki bifidus, które pomagają regulować trawienie u dzieci. Oczywiście dla starszych dzieci może być podana do obiadu surówka z marchwi, ale dla niemowląt podaje się sok z marchwi, który może być środkiem witaminowym.

Jednak także w tym przypadku dawka warzywa powinna być dostosowana nie tylko do wieku dziecka, ale też jego możliwości trawiennych. Marchewka powinna być jedzona przez osoby cierpiące na niedobór witaminy A, niedokrwistość.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Surówka z marchewki – witaminy w marchewce

Warzywa, owoce to przede wszystkim zbiór witamin, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Surówka z marchewki to witamina C, tiamina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, który jest zalecany szczególnie kobietom w ciąży czy przygotowującym się do macierzyństwa.

Surówka z marchwi i świeża marchew to także minerały np. potas, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo.

Surówka z marchewki - przepis

Surówka z marchewki to banalnie prosty dodatek do obiadu. Do jej przygotowania wystarczą:

  • 4-5 marchwi startych na tarce;
  • 1-2 jabłka starte na tarce;
  • sok z 1 cytryny;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie).

Łączymy wszystkie składniki i gotowe.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka - skład, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Marchewka - skład, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać dobroczynne właściwości marchewki. Marchewka - kalorie Ilość kalorii w marchewce jest dość niska (...) . Marchewka - właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

z marchwi dzięki zawartości beta-karotenu jest prekursorem retinolu, czyli witaminy A biorącej udział w procesie widzenia. Jej niedobór może powodować (...) , tym lepiej. W wielu supermarketach znajdziesz również jednodniowe...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

dotkniętych tym schorzeniem. Wygładza skórę Marchewki są cennym dla naszej skóry źródłem witaminy A. Jej niedobór przyczynia się do wystąpienia suchości (...) dla zdrowia wiele korzyści. Zdrowe oczy Marchewka zawiera...

Uroda

Zdrowy napój z marchewki i spiruliny

Zdrowy napój z marchewki i spiruliny

. Właściwości marchewki Marchewka zawiera beta-karoten - prowitaminę, dzięki której w organizmie powstaje witamina A. Jest to także silny przeciwutleniacz (...) także flawonoidów - silnych przeciwutleniaczy. Przepis...

Dieta oczyszczająca

Tygodniowa dieta oczyszczająca

przedstawimy jadłospis dla diety oczyszczającej zaplanowanej na siedem dni. Dzień 1: Śniadanie: sok z marchwi, surówka z selera i jabłka (...) jarski, surówka z marchwi i jabłka. Kolacja:...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

odżywczych w procesie przygotowania mrożonki można oszacować na następującym poziomie: witamina C - 40 proc., wit. B1 - 20 proc., wit. B2 - 10 proc (...) , której jest najbogatszym źródłem, nie sposób przecenić. ****Wystarczy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie (...) także gochugaru. Nadaje ona pikantności. Nie istnieje jeden przepis...

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu warto zmienić sposób przyrządzania (...) Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze?...