Trwa ładowanie...

Surówki - z cukinii, z marchewki i kapusty, dietetyczne, z selera, z białej kapusty

Avatar placeholder
13.04.2021 10:12
Surówki to świetny dodatek do obiadu
Surówki to świetny dodatek do obiadu (123rf.com)

Surówka to popularny dodatek do głównego dania. Surówki przyrządza się z surowych warzyw bądź owoców pokrojonych lub startych na tarce. Najpopularniejsze surówki to surówka z tartej marchwi z dodatkiem jabłka, surówka z kapusty pekińskiej lub z pora.

spis treści

1. Przykłady zdrowych i smacznych surówek z cukinii, z marchewki i kapusty.

Surówki to doskonały dodatek do obiadu, wzbogacający całe danie o wiele składników odżywczych uraz niezbędne witaminy. Surówki wzbogacają smak posiłku oraz poprawi wygląd dania na talerzu.

Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal
Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal [4 zdjęcia]

Jeśli masz wrażenie, że w kwestii sałatek nie ma już oryginalnych pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która

zobacz galerię
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jedną z surówek jest surówka z cukinii, która świetnie smakuje i zawiera wiele wartości odżywczych. Po starciu cukinii na tarce możemy dodać do niej ogórki, cebulę, czosnek i koperek. Całość doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i jogurtu. Cebulę i ogórki należy umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie kroimy cebulę i koperek, szatkujemy je w bardzo drobną kostkę. Po wymieszaniu wszystkich składników odkładamy surówkę na jakiś czas do lodówki aby mogła ona połączyć smaki.

Surówki to idealne dodatki do głównego dania, które wzbogacą każdy przepis o dodatkowe wartości odżywcze
Surówki to idealne dodatki do głównego dania, które wzbogacą każdy przepis o dodatkowe wartości odżywcze (123RF)

Inna popularna surówka to surówka z marchewki i kapusty. Przygotowujemy ją krojąc kapustę na cienkie i długie kawałki. Marchewki obieramy i kroimy na długie i cienkie plastry, a następnie w cienkie paski. Mieszamy kapustę z marchewką w misce, do tego dodajemy sos powstały poprzez zmieszanie dwóch łyżek octu balsamicznego, trzech łyżek oliwy, odrobiny wody mineralnej. Do tego sos przyprawiamy małą ilością cukru, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy do surówki liście melisy lub natkę pietruszki porwane palcami.

2. Czy surówki z selera i z białej kapusty są dietetyczne?

Nie wszystkie surówki możemy określić mianem surówek dietetycznych, nawet jeśli są one zrobione z nieprzetworzonych warzyw, często zawierają wysokokaloryczne produkty. Niekiedy do surówek dodajemy majonez, ser lub oliwki które zawierają dużo tłuszczu] i mogą źle wpływać na naszą linię. Istnieje jednak wiele smacznych surówek które nie polegają na dodawaniu wysokokalorycznych produktów i mimo to są świetnym dodatkiem do każdego dania.

Koniecznie przeczytaj

Surówka z selera jest sycąca i zdrowa, a zarazem zawiera jedynie siedem kalorii na każde sto gram korzenia selera. Surówka jest dzięki temu bardzo niskokaloryczna, zawiera jednak wiele witamin, w tym witamin z grupy B i witaminę C. Seler bogaty jest również w wapń, potas, cynk, żelazo, oraz znany jest z właściwości oczyszczających organizm.

Aby przygotować taką surówkę myjemy seler oraz jabłko, a następnie ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Do całości dodajemy orzechy oraz rodzynki, które dodadzą surówce żelaza i fosforu. Na końcu surówkę mieszamy z jogurtem naturalnym z dodatkiem soli i pieprzu.

Surówka z białej kapusty jest niezwykle zdrowa, ponieważ zawiera sód, magnez, żelazo, witaminy B1 i B2, witaminę C, potas, wapń i cynk. Do tej imponującej listy składników odżywczych możemy dodać kolejne używając natki pietruszki, marchewki, jabłka lub pora do urozmaicenia surówki. Surówka ta doskonale pasuje do ryb. Przygotowujemy ją ścierając drobno na tarce wszystkie składniki i siekając kapustę, całość mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze