Suszone morele – właściwości, zastosowanie, które wybrać

Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek ,które są bardzo uwielbiane przez społeczeństwo i niestety najczęściej wybierane jako przekąski na noc. Suszone owoce mogą być o wiele lepszym i zdrowszym wyborem dla nocnych 'podjadaczy', bo oprócz wspaniałego smaku, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych.

Suszone morele – właściwości

Mało kto wie, iż suszone morele są bardzo bogate w cenną dla zdrowia witaminę A, która zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, korzystnie wpływa i poprawia proces widzenia, a także wspomaga nasz układ odpornościowy. Oprócz tego suszona morela doskonała podczas walki z trądzikiem oraz zapobiega utracie wody z organizmu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jeżeli marzymy o jędrności i miękkości naskórka oraz o tym, aby utrzymać skórę w pełni blasku to suszone morele świetnie się do tego nadają. Wysuszone owoce moreli są wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi, w związku z tym polecane są po długim wysiłku fizycznym. Słodki smak suszonych moreli spowoduje przypływ siły i energii.

Kobiety zmagające się z osteoporozą, powinny zaprzyjaźnić się z suszonymi morelami. Zawierają bardzo dużo fosforu, sporo wapnia i witaminy B2, które jak wiadomo polecane są dla osób narażonych na łamanie kości.

Warto pamiętać, iż zjedzenie dużej ilości suszonych moreli może niekorzystnie wpłynąć na żołądek, co wiąże się z bólami brzucha bądź biegunką. Pamiętajmy: jedzmy zdrowo, ale rozsądnie!

Suszone morele – zastosowanie

Suszone morele najczęściej goszczą na naszych stołach w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Wtedy właśnie używamy ich jako dodatek do kompotów czy ciast. O morelach warto jednak pamiętać przez cały rok, nie tylko od święta.

Suszone morele będą świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Można do porannej owsianki wykorzystać trzy morele, które dodadzą naszemu posiłkowi zdrowej słodkości.

Pestki moreli – lek na raka?

Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to...

Suszone morele znalazły swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs, mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.

Morele wykorzystywane są także w branży kosmetycznej. Dodawane są do kremów, perfum, balsamów do ciała, nadając skórze jędrność, sprężystość i blask.

Suszone morele – które wybrać?

Kupując suszone morele dokładnie się im przyjrzymy, te z supermarketów najczęściej będą miały kolor pomarańczowy, co oznacza, że był do nich dodawany dwutlenek siarki. Wpływa on na ich kolor i ładny wygląd, jednak dla osób szczególnie wrażliwych może być niekorzystny i powodować bóle głowy, nudności. Istnieje możliwość wyboru moreli BIO, których kolor jest bardziej ciemny, wyglądają mniej korzystnie, jednak do ich konserwacji używa się jedynie naturalnych, nieszkodliwych metod.

Pamiętajmy o czytaniu etykiet. Szczegółowe informacje o produkcie znajdziemy na odwrocie opakowania suszonych moreli. Jeżeli wolimy produkty ekologiczne musimy szczególnie o tym pamiętać. Niemniej jednak bezsporny jest fakt, że suszone owoce, takie jak morele, lepiej sprawdzą się jako przekąski między posiłkami i będą bardziej pożyteczne niż niezdrowe, słodkie i tłuste zakąski.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...