Suszone morele – właściwości, zastosowanie, które wybrać

Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek ,które są bardzo uwielbiane przez społeczeństwo i niestety najczęściej wybierane jako przekąski na noc. Suszone owoce mogą być o wiele lepszym i zdrowszym wyborem dla nocnych 'podjadaczy', bo oprócz wspaniałego smaku, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych.

spis treści

1. Suszone morele – właściwości

Mało kto wie, iż suszone morele są bardzo bogate w cenną dla zdrowia witaminę A, która zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, korzystnie wpływa i poprawia proces widzenia, a także wspomaga nasz układ odpornościowy. Oprócz tego suszona morela doskonała podczas walki z trądzikiem oraz zapobiega utracie wody z organizmu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Jeżeli marzymy o jędrności i miękkości naskórka oraz o tym, aby utrzymać skórę w pełni blasku to suszone morele świetnie się do tego nadają. Wysuszone owoce moreli są wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi, w związku z tym polecane są po długim wysiłku fizycznym. Słodki smak suszonych moreli spowoduje przypływ siły i energii.

Kobiety zmagające się z osteoporozą, powinny zaprzyjaźnić się z suszonymi morelami. Zawierają bardzo dużo fosforu, sporo wapnia i witaminy B2, które jak wiadomo polecane są dla osób narażonych na łamanie kości.

Warto pamiętać, iż zjedzenie dużej ilości suszonych moreli może niekorzystnie wpłynąć na żołądek, co wiąże się z bólami brzucha bądź biegunką. Pamiętajmy: jedzmy zdrowo, ale rozsądnie!

Suszone morele są źródłem witaminy A
Suszone morele są źródłem witaminy A (RF123)

2. Suszone morele – zastosowanie

Suszone morele najczęściej goszczą na naszych stołach w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Wtedy właśnie używamy ich jako dodatek do kompotów czy ciast. O morelach warto jednak pamiętać przez cały rok, nie tylko od święta.

Suszone morele będą świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Można do porannej owsianki wykorzystać trzy morele, które dodadzą naszemu posiłkowi zdrowej słodkości.

Pestki moreli – lek na raka?
Pestki moreli – lek na raka? [5 zdjęć]

Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku...

zobacz galerię

Suszone morele znalazły swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs, mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.

Morele wykorzystywane są także w branży kosmetycznej. Dodawane są do kremów, perfum, balsamów do ciała, nadając skórze jędrność, sprężystość i blask.

Przeczytaj także

3. Suszone morele – które wybrać?

Kupując suszone morele dokładnie się im przyjrzymy, te z supermarketów najczęściej będą miały kolor pomarańczowy, co oznacza, że był do nich dodawany dwutlenek siarki. Wpływa on na ich kolor i ładny wygląd, jednak dla osób szczególnie wrażliwych może być niekorzystny i powodować bóle głowy, nudności. Istnieje możliwość wyboru moreli BIO, których kolor jest bardziej ciemny, wyglądają mniej korzystnie, jednak do ich konserwacji używa się jedynie naturalnych, nieszkodliwych metod.

Pamiętajmy o czytaniu etykiet. Szczegółowe informacje o produkcie znajdziemy na odwrocie opakowania suszonych moreli. Jeżeli wolimy produkty ekologiczne musimy szczególnie o tym pamiętać. Niemniej jednak bezsporny jest fakt, że suszone owoce, takie jak morele, lepiej sprawdzą się jako przekąski między posiłkami i będą bardziej pożyteczne niż niezdrowe, słodkie i tłuste zakąski.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy