Trwa ładowanie...

Syrop glukozowy w piwie. Trybunał Sprawiedliwości wyraża zgodę

Avatar placeholder
14.03.2019 11:58
Trybunał Sprawiedliwości wyraził zgodę na produkcję piwa na bazie syropu glukozowego zamiast słodu
Trybunał Sprawiedliwości wyraził zgodę na produkcję piwa na bazie syropu glukozowego zamiast słodu (123rf.com)

Czy do piwa można dodawać syrop glukozowy zamiast słodu? Rozstrzygnięcie tego problemu zapadło na najwyższym szczeblu. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wyraził zgodę na taki skład.

1. Syrop glukozowy w piwie. Chodzi o pieniądze

Eksperci i konsumenci są zaniepokojeni wyrokiem. Czy napoje powstające z dodatkiem syropu glukozowego zamiast słodu, to wciąż jeszcze będzie piwo?

Już wkrótce podobne produkty alkoholowe mogą zlać rynek.

Przyczyną sporu o skład piwa były oczywiście pieniądze. Alkohole są obłożone wysoką akcyzą.

Zobacz film: "Alkohole, które powodują wzdęcia"

Piwo ma znacznie niższą stawkę akcyzową, niż napoje fermentowane.

Zgodnie z ustawą o podatku akcyzowym, stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od jednego hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.

Dla pozostałych napojów fermentowanych jest to stawka w kwocie 158 zł od jednego hektolitra gotowego wyrobu.

Trend zmian w składzie zapoczątkowały małe browary. Obniżenie kosztów produkcji ułatwiało im rywalizację z konkurencją. Browary mogły znacznie zaoszczędzić na podatku.

Zamiast słodu stosowano syrop glukozowy, maltozowy, grys kukurydziany. To wzbudziło wątpliwości, czy takie napoje można wciąż sprzedawać jako piwo.

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej właśnie orzekł, że tak. To nie obecność słodu, ale smak i pienistość mają być wyznacznikami uznania napoju za piwo.

7 chorób, które powoduje nadużywanie alkoholu
7 chorób, które powoduje nadużywanie alkoholu [8 zdjęć]

Picie małych dawek alkoholu regularnie obniża np. stężenie fibrynogenu, czyli jednej z ważniejszych

zobacz galerię

2. Syrop glukozowy w piwie - skutki spożycia

Skutkiem takiego rozstrzygnięcia może być relatywny wzrost cen "prawdziwego" piwa na bazie słodu.

Napoje, które trafią na rynek, niewiele będą mieć wspólnego z tradycją piwowarską. Nowe piwo na bazie syropu glukozowego ma być tańsze i mocniejsze, czyli lepsze dla konsumenta, przekonują producenci.

Dla krytyków to jednak będzie tylko "wyrób piwopodobny".

Syrop glukozowy składa się z glukozy i innych niskocząsteczkowych wielocukrów. Nadmiar cukru w diecie może skutkować chorobami takimi jak m.in. cukrzyca, choroby serca i układu krążenia oraz otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze