Syrop klonowy – powstawanie, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, cena

Kanadyjskie Płynne Złoto, czyli syrop klonowy, to nie tylko smaczny dodatek do dań. To przede wszystkim źródło wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych i zdrowszy zamiennik cukru.

Syrop klonowy – powstawanie

Aromatyczny przysmak znany jest od wieków, głównie w Kanadzie. To na tych terenach przed wiekami wytwarzali go Indianie. Do produkcji syropu klonowego wykorzystuje się 30-40-letnie klony (cukrowy, srebrzysty, czerwony, czarny). Ważne jest, by sok pozyskiwać bardzo wczesną wiosną, jeszcze zanim drzewa zaczną rozwijać pąki. Wtedy sok smakuje najlepiej. Jak „zbiera” się sok z klonu? To proste – w pniach zamontowuje się specjalne kraniki, przez które sok spływa do pojemnika. Zazwyczaj tę czynność wykonuje się wczesną wiosną – właśnie wtedy sok jest słodki. Po zebraniu sok ulega procesowi odparowania i zagęszczania. Wszystkie czynności, które wykorzystywane są przy produkcji nie ingerują we właściwości zdrowotne i walory smakowe soku, nie wykorzystuje się przy nich barwników, konserwantów ani żadnych środków chemicznych.

Zobacz film: "Coraz więcej cukru w naszej diecie"

Syrop klonowy – wartości odżywcze

Syrop klonowy to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak dowiedziono, znajdują się w nim aż 54 składniki. Jest on bogaty w witaminy z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę, kwas foliowy. Znajdziemy w nim też takie składniki jak: cynk, wapń, mangan, sód, potas, niewielkie ilości żelaza i selenu. Syrop klonowy to też źródło przeciwutleniaczy i związków fenolowych. Każdy z wymienionych składników wpływa pozytywnie na zdrowie. Warto dodać, że 60 ml syropu dostarcza 216 kcal.

Syrop klonowy – właściwości

Gęsty, słodki i aromatyczny. Takimi słowami można opisać jeden z najlepszych zamienników cukru – syrop klonowy. Warto mieć go w kuchni, ponieważ zawiera...

Syrop klonowy – zdrowszy zamiennik cukru

Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność potraw, cukier możemy zastąpić właśnie syropem klonowym. 100 g tego produktu to 270 kcal, natomiast 100 g cukru dostarcza aż 400 kalorii. Mimo to syrop klonowy również należy stosować z umiarem – zawiera znaczne ilości sacharozy. Nie powinien być on też stosowany przez cukrzyków (wysoki ****indeks glikemiczny) oraz osoby odchudzające się. Jest natomiast dobry dla uczulonych na miód.

Syrop klonowy – zalety ze spożywania

To doskonałe źródło przeciwutleniaczy i plifenoli, które działają m.in. przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zdolności hamowania działania tlenku azotu, który sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Wykazano też, ze w warunkach laboratoryjnych syrop klonowy hamował rozwój komórek rakowych, m.in. prostaty i płuc. Syrop klonowy jest też istotny przy cukrzycy – udowodniono, że hamuje on działanie enzymów wpływających na powstanie cukrzycy typu II. Zawarty w nim natomiast kwas abcysynowy stymuluje wytwarzanie przez trzustkę insuliny. W syropie klonowym jest również cynk, który w połączeniu z antyoksydantami może cofnąć zmiany miażdżycowe.

Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii

Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy go, aby poprawić smak przygotowanych potraw....

Syrop klonowy – wykorzystanie w kuchni

Produkt ten ma szerokie zastosowanie kuchni. Można używać go do pieczenia ciast, babeczek, jako słodką polewę do naleśników (jest to chyba najbardziej rozpowszechnione wykorzystanie syropu klonowego), może być substancją słodzącą zarówno ciepłe napoje, jak i drinki czy koktajle, a nawet składnikiem marynaty do mięs. Jeżeli chcesz do wypieków zacząć dodawać syrop klonowy zamiast cukru, pamiętaj, by użyć ¾ miarki syropu zamiast jednej miarki cukru. Zmniejsz też ilość innego płynu dodawanego do wypieku oraz obniż o kilka stopni temperaturę pieczenia. Pamiętaj też, by dodać ¼ łyżeczki sody na 1 szklankę syropu klonowego.

Syrop klonowy – gdzie kupić i jak przechowywać?

To produkt łatwo dostępny. Można go kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w marketach czy dyskontach. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, by syrop klonowy – podobnie jak miód – był w szklanej buteleczce. Produkt taki to gwarancja jakości i świeżości. Jeżeli kupimy syrop klonowy w plastikowych buteleczkach, musimy przechowywać je w lodówce.

Syrop klonowy - cena

W zależności od pojemności i jakości syropu klonowego, cena wynosić może od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...