Syrop kukurydziany wpływa na rozwój raka jelita grubego (WIDEO)
Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Substancje te nie są powiązane, dlatego mogą szybciej niż cukier przedostać się z przewodu pokarmowego do krwi.
Syrop ten jest wytworzony ze skrobi kukurydzianej. Wyprodukowanie go jest o wiele tańsze niż wyprodukowanie cukru. Dlatego też traktuje się go jako zamiennik białego proszku.
Dlaczego jest tak szkodliwy?
Zwiększa apetyt, a w rezultacie przyczynia się do tycia. Może wpłynąć na rozwój cukrzycy. Przez syrop kukurydziany mogą rozwinąć nam się choroby układu krążenia i problemy z wątrobą.
Naukowcy z Weill Cornell Medicine oraz NewYork-Presbyterian Hospital odkryli, że syrop kukurydziany wpływa na rozwój raka grubego u myszy. Trwają badania, czy tak samo syrop oddziałuje na ludzi.
Chcesz wiedzieć, w jakich produktach znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy? Zobacz nasze WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.