Przejdź na WP

Syrop z cebuli – właściwości, przepis, stosowanie

Syrop z cebuli jest bardzo skutecznym domowym środkiem na przeziębienia. Co ważne jest on tani i bardzo łatwy do sporządzenia. Mogą go spożywać zarówno osoby starsze jak i dzieci. Warto poznać kilka najważniejszych informacji dotyczących syropu z cebuli oraz przepis na jego przygotowanie.

Zobacz film: "Syrop z cebuli i czarnego bzu - domowy sposób na jesienne przeziębienie"

spis treści

1. Syrop z cebuli - właściwości

Cebula charakteryzuje się specyficznym ostrym korzenny smakiem i zapachem. Jest ona wykorzystywana do przygotowywania niezliczonej ilości najróżniejszych potraw. Jednak oprócz oryginalnego smaku ma ona również inne zalety. Cebula to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych oraz leczniczych a syrop z cebuli jest wyjątkowo skutecznym środkiem na kaszel i przeziębienia.

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby [8 zdjęć]

Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd,...

zobacz galerię

Swoje właściwości syrop z cebuli zawdzięcza takim składnikom jak: glikozyty, związki siarki, glukokininy oraz pektyna. Substancje te mają działanie antybakteryjne. Syrop z cebuli zawiera też duże ilości jodu oraz potasu. Jednak najważniejszą składową syropu z cebuli są witaminy: C, PP, A, B1, B2 i fitoncydy.

Witamina C wspomaga układ immunologiczny. Odpowiedni jej poziom sprawia, że objawy choroby są łagodniejsze i znacznie mniej dokuczliwe. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiedzialna jest między innymi za podnoszenie naturalnej odporności. Fitoncydy natomiast sprawiają żę syrop z cebuli ma silne działanie antybakteryjne a także spowalnia namnażanie się wirusów.

Właściwości syropu z cebuli są doceniane już od wielu lat. Nie bez powodu syrop z cebuli przygotowywały jeszcze nasze babcie i prababcie. Jest on nie tylko bardzo skuteczny, ale również łagodny, dzięki czemu może być stosowany nawet prze małe dzieci.

2. Syrop z cebuli - przepis

Do przygotowania syropu z cebuli nie potrzeba wielu składników. Potrzebne będą dwie lub trzy cebule (najlepiej z polskich upraw), łyżka stołowa miodu lub cukru oraz słoik z zakrętką.

Sposób przygotowania syropu z cebuli jest banalnie prosty. Cebulę należy obrać z łupin a następnie pokroić na talarki. Tak przygotowaną cebulę układa się ciasno w słoiku i zalewa miodem lub zasypuje cukrem. Słoik należy szczelnie zakręcić i odstawić na około dwanaście godzin. Po upływie tego czasu syrop z cebuli jest gotowy do spożycia należy go jedynie odsączyć za pomocą gazy lub sitka.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Syrop z cebuli - stosowanie

Zazwyczaj zaleca się stosowanie syropu z cebuli dwa lub trzy razy dziennie po jednej łyżce. Według lekarzy syrop z cebuli można podawać dzieciom, które ukończyły już pierwszy rok życia.

Po przygotowaniu syrop z cebuli jest zdatny do spożycia nawet przez około czternaście dni, jednak pod warunkiem, że będzie on przechowywany w lodówce. W temperaturze pokojowej nie może stać dłużej niż dwa, trzy dni.

Syrop z cebuli cechuje się działaniem przeciwkaszlowym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, dlatego po zażyciu nie powinno się go popijać. Dzięki temu dłużej pozostaje w gardle i lepiej spełnia swoje zadanie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy