Syrop z sosny - właściwości, przepis, nalewka z młodych pędów

Są bogactwem składników mineralnych oraz witaminy C. Działają napotnie i wykrztuśnie. Wzmacniają odporność i są bardzo smaczne. Syrop z zielonych szyszek sosny oraz nalewka z młodych pędów znane były już naszym babciom. Przygotujemy je samodzielnie w domu.

Zobacz film: "Syrop z cebuli i czarnego bzu"

1. Syrop z sosny - właściwości

Syrop z sosny to mikstura polecana w leczeniu kaszlu i przeziębieniu. Podczas gdy antybiotyki i inne silne leki wykazują wiele skutków niepożądanych, syrop jest w pełni naturalny i może być stosowany także przez najmłodszych. Z właściwości leczniczych syropu z sosny korzystano już kilkadziesiąt lat temu!

Zielone szyszki sosny zbieramy latem
Zielone szyszki sosny zbieramy latem (123rf)

Syrop z zielonych szyszek sosny ma wiele zalet. Działa wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Znajdujące się w nich olejki: pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.

W składzie syropu z sosny znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na działanie napotne, syrop wyleczy przeziębienie oraz grypę. Warto go zastosować, gdy odczuwasz zimno, masz katar i dreszcze.

Syrop z sosny dostarcza też flawonoidów, (związków, które wykazują działanie przeciwutleniające) oraz żywicy wzmacniającej odporność.

Domowe mikstury na przeziębienie
Domowe mikstury na przeziębienie [5 zdjęć]

Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy....

zobacz galerię

2. Syrop z sosny - przepis

Do przygotowania syropu z sosny potrzebne są zielone szyszki i pędy sosny. Zbieramy tylko te, które są miękkie. Młode pędy pojawiają się już na początku maja. To wtedy na drzewach zaczynają rosnąć tzw. przyrosty. Przycinamy je ostrym sekatorem, pamiętając jednak, by nie obcinać wszystkich pędów.

Po wyczyszczeniu, kroimy je na kawałki. Następnie wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce i codziennie potrząsamy.

Po 15 dniach szyszki powinny puścić sok, a po upłynięciu kolejnych 15 - syrop z sosny jest gotowy. Spożywamy go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy go również dodawać do herbaty. Syrop z sosny przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości lecznicze przed długi czas.

3. Syrop z sosny - nalewka z młodych pędów

Młode, jeszcze zielone pędy sosny możemy również wykorzystać do przygotowania nalewki z sosny. Po przelaniu syropu sosnowego do innego pojemnika, zalewamy je spirytusem i chłodną wodą w proporcji dwa do jednego. Słoik powinien być szczelnie zakręcony.

Zobacz także:

Następnie umieszczamy go w ciemnym miejscu na siedem dni. Warto nim codziennie wstrząsać, by składniki się przemieszały. Gotową nalewkę próbujemy i według uznania dodajemy do niej miód lub cukier.

Potem odstawiamy ją na kolejny tydzień w chłodne miejsce i kosztujemy po upłynięciu siedmiu dni. Po miesiącu nalewkę możemy zlać do czystych, szklanych butelek. W tym celu używamy gazy lub sitka.

Nalewka, podobnie jak syrop z sosny, pomoże w infekcjach układu oddechowego i przy przeziębieniach. Mikstury wzmocnią naszą odporność. Pamiętajmy, że z wirusami walczymy nie tylko zimą, ale przez cały rok.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!