Czas na młode pędy sosny!

Są bogactwem składników mineralnych oraz witaminy C. Działają napotnie i wykrztuśnie. Wzmacniają odporność i są bardzo smaczne. Syrop z zielonych szyszek sosny oraz nalewka z młodych pędów znane były już naszym babciom. Przygotujemy je samodzielnie w domu.

Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny to mikstura polecana w leczeniu kaszlu i przeziębieniu. Podczas gdy antybiotyki i inne silne leki wykazują wiele skutków niepożądanych, syrop jest w pełni naturalny i może być stosowany także przez najmłodszych. Z jego właściwości leczniczych korzystano już kilkadziesiąt lat temu!

Polecane wideo:

Syrop z zielonych szyszek sosny ma wiele zalet. Działa wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Znajdujące się w nich olejki: pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.

W składzie syropu znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na działanie napotne, syrop wyleczy przeziębienie oraz grypę. Warto go zastosować, gdy odczuwasz zimno, masz katar i dreszcze.

Syrop dostarcza też flawonoidów, (związków, które wykazują działanie przeciwutleniające) oraz żywicy wzmacniającej odporność.

Domowe mikstury na przeziębienie

Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy. Pojawia się ból gardła i katar. Jednak zamiast...

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne są zielone szyszki i pędy sosny. Zbieramy tylko te, które są miękkie. Młode pędy pojawiają się już na początku maja. To wtedy na drzewach zaczynają rosnąć tzw. przyrosty. Przycinamy je ostrym sekatorem, pamiętając jednak, by nie obcinać wszystkich pędów.

Po wyczyszczeniu, kroimy je na kawałki. Następnie wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce i codziennie potrząsamy.

Po 15 dniach szyszki powinny puścić sok, a po upłynięciu kolejnych 15 - syrop jest gotowy. Spożywamy go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy go również dodawać do herbaty. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości lecznicze przed długi czas.

Nalewka z młodych pędów

Młode, jeszcze zielone pędy sosny możemy również wykorzystać do przygotowania nalewki. Po przelaniu syropu sosnowego do innego pojemnika, zalewamy je spirytusem i chłodną wodą w proporcji dwa do jednego. Słoik powinien być szczelnie zakręcony.

Następnie umieszczamy go w ciemnym miejscu na siedem dni. Warto nim codziennie wstrząsać, by składniki się przemieszały. Gotową nalewkę próbujemy i według uznania dodajemy do niej miód lub cukier.

Potem odstawiamy ją na kolejny tydzień w chłodne miejsce i kosztujemy po upłynięciu siedmiu dni. Po miesiącu nalewkę możemy zlać do czystych, szklanych butelek. W tym celu używamy gazy lub sitka.

Nalewka, podobnie jak syrop z szyszek sosny, pomoże w infekcjach układu oddechowego i przy przeziębieniach. Mikstury wzmocnią naszą odporność. Pamiętajmy, że z wirusami walczymy nie tylko zimą, ale przez cały rok.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 2 dni temu

Żywienie

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Produkty, których nie należy jeść na kolację

Produkty, których nie należy jeść na kolację

Czerwone mięso Czerwone mięso to doskonałe źródło białka i żelaza, dlatego warto sięgać po nie w ciągu dnia. Jedzenie go na kolację może jednak nie być najlepszym pomysłem - zwalniający w czasie snu metabolizm może nie poradzić sobie z przetrawieniem...

Żywienie

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Sałatka z kurczaka Smażone mięso, olej oraz ser sprawiają, że zamiast zdrowej sałatki otrzymujesz posiłek o wartości 1030 kalorii oraz 68 gramów tłuszczu. Zawsze wybieraj sałatki z dużą ilością warzyw, np. wegetariańskie. Tost z bekonem Jedna potrawa...

Żywienie

Jak rozsądnie jeść w święta?

Jak rozsądnie jeść w święta? Odtwórz wideo

Jak jeść w święta, aby wszystkiego spróbować? Nakładać duże czy małe porcje? Czy w wigilię powinniśmy ograniczać ilość spożywanych kalorii albo unikać łączenia pewnych potraw? Na te i inne pytania odpowiada Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyk i psycholog...

Żywienie

Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność

Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność

Zainspiruj się Japonią Nie od dziś wiadomo, że Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i słyną z długowieczności. Ich sekret tkwi nie tylko w klimacie, ale i w posiłkach, które spożywają. Kuchnia japońska pięknie pachnie, smakuje i przede wszystkim jest...

Żywienie

8 owadów, które... zjadasz

8 owadów, które... zjadasz

to maleńkie, skrzydlate pasożyty, które żywią się sokami zawartymi w tkankach roślin. Można je niekiedy nieświadomie spożyć podczas jedzenia warzyw (...) . Na szczęście żywią się one głównie częścią liściastą tego warzywa...

Żywienie

Fakty na temat zespołu jelita drażliwego

Fakty na temat zespołu jelita drażliwego

Znana nieznana choroba Bóle brzucha, wzdęcia, zatwardzenie czy biegunka to tylko niektóre objawy zespołu jelita drażliwego. Jedna na dziesięć osób na całym świecie cierpi z powodu tej przypadłości. Jak ułatwić sobie życie z tą chorobą? Oto kilka ciekawostek,...

Żywienie

5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie

5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie

Dlaczego się przejadasz? Czy po lunchu odczuwasz nieodpartą chęć na czekoladę? Dobra wiadomość: niekoniecznie musi być za to odpowiedzialny brak silnej woli. Okazuje się, że niedobór niektórych składników odżywczych - witamin, minerałów czy antyoksydantów...

Żywienie

10 kwiatów, które możesz zjeść

10 kwiatów, które możesz zjeść

Kwiat cukinii Jasnożółte kwiaty cukinii można często spotkać w lecie. Mają one delikatny i nieco słodkawy smak. Klasycznym sposobem na podanie kwiatów cukinii jest nadziewanie ich risotto lub serem i smażenie na głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące. Tulbagia...