Czas na młode pędy sosny!

Są bogactwem składników mineralnych oraz witaminy C. Działają napotnie i wykrztuśnie. Wzmacniają odporność i są bardzo smaczne. Syrop z zielonych szyszek sosny oraz nalewka z młodych pędów znane były już naszym babciom. Przygotujemy je samodzielnie w domu.

Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny to mikstura polecana w leczeniu kaszlu i przeziębieniu. Podczas gdy antybiotyki i inne silne leki wykazują wiele skutków niepożądanych, syrop jest w pełni naturalny i może być stosowany także przez najmłodszych. Z jego właściwości leczniczych korzystano już kilkadziesiąt lat temu!

Zobacz film: "Jak przyrządzić syrop sosnowy?"

Syrop z zielonych szyszek sosny ma wiele zalet. Działa wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Znajdujące się w nich olejki: pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.

W składzie syropu znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na działanie napotne, syrop wyleczy przeziębienie oraz grypę. Warto go zastosować, gdy odczuwasz zimno, masz katar i dreszcze.

Syrop dostarcza też flawonoidów, (związków, które wykazują działanie przeciwutleniające) oraz żywicy wzmacniającej odporność.

Domowe mikstury na przeziębienie

Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy. Pojawia się ból gardła i katar. Jednak zamiast...

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne są zielone szyszki i pędy sosny. Zbieramy tylko te, które są miękkie. Młode pędy pojawiają się już na początku maja. To wtedy na drzewach zaczynają rosnąć tzw. przyrosty. Przycinamy je ostrym sekatorem, pamiętając jednak, by nie obcinać wszystkich pędów.

Po wyczyszczeniu, kroimy je na kawałki. Następnie wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce i codziennie potrząsamy.

Po 15 dniach szyszki powinny puścić sok, a po upłynięciu kolejnych 15 - syrop jest gotowy. Spożywamy go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy go również dodawać do herbaty. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości lecznicze przed długi czas.

Nalewka z młodych pędów

Młode, jeszcze zielone pędy sosny możemy również wykorzystać do przygotowania nalewki. Po przelaniu syropu sosnowego do innego pojemnika, zalewamy je spirytusem i chłodną wodą w proporcji dwa do jednego. Słoik powinien być szczelnie zakręcony.

Następnie umieszczamy go w ciemnym miejscu na siedem dni. Warto nim codziennie wstrząsać, by składniki się przemieszały. Gotową nalewkę próbujemy i według uznania dodajemy do niej miód lub cukier.

Potem odstawiamy ją na kolejny tydzień w chłodne miejsce i kosztujemy po upłynięciu siedmiu dni. Po miesiącu nalewkę możemy zlać do czystych, szklanych butelek. W tym celu używamy gazy lub sitka.

Nalewka, podobnie jak syrop z szyszek sosny, pomoże w infekcjach układu oddechowego i przy przeziębieniach. Mikstury wzmocnią naszą odporność. Pamiętajmy, że z wirusami walczymy nie tylko zimą, ale przez cały rok.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 2 miesiące temu

Żywienie

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Wpływ...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

6 sposobów na detoks nerek

6 sposobów na detoks nerek

Rola nerek w organizmie człowieka Nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Warto zatem regularnie dbać o ich kondycję. W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach oczyszczających, nie tylko...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Te produkty sprawdzą się na diecie Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste....