Syrop z zielonych szyszek sosny – właściwości, zastosowanie

To bogactwo soli mineralnych oraz witaminy C. Działa napotnie, wykrztuśnie, wzmacnia odporność i jest bardzo smaczny. Syrop z zielonych szyszek sosny znany był już naszym babciom. Przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Właściwości syropu z szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny to mikstura polecana w leczeniu kaszlu i przeziębieniu. Podczas gdy antybiotyki i inne silne leki wykazują wiele skutków niepożądanych, syrop jest w pełni naturalny i może być stosowany także przez najmłodszych. Jego właściwości lecznicze znane były już naszym babciom.

Polecane wideo:

Syrop z zielonych szyszek sosny ma wiele zalet. Działa wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Ze względu na dużą zawartość olejków, jest lepszy od syropu produkowanego z pędów tej rośliny. Znajdujące się w nich pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.

W składzie syropu znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na działanie napotne, syrop wyleczy przeziębienie oraz grypę. Warto go także zastosować, gdy odczuwasz zimno, masz katar i dreszcze.

Syrop dostarcza też zdrowych cukrów, flawonoidów, (związków, które wykazują działanie przeciwutleniające) oraz żywicy wzmacniającej odporność.

Domowe mikstury na przeziębienie

Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy. Pojawia się ból gardła i katar. Jednak zamiast...

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne są zielone, najlepiej zebrane przez nas w lecie, szyszki sosny. Zbieramy tylko te, które są miękkie. Po wyczyszczeniu, kroimy je na kawałki. Następnie wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce i codziennie potrząsamy.

Po 15 dniach szyszki powinny puścić sok, a po kolejnych 15 syrop nadaje się do spożycia. Spożywamy go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy go również dodawać do herbaty. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości lecznicze przed długi czas.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na KUL, członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Jest odpowiedzialna za kontakt z fundacjami i stowarzyszeniami z całej Polski. Jej celem jest wspieranie społecznych inicjatyw i pomoc potrzebującym, dlatego każdy tekst i reportaż traktuje wyjątkowo. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 2 miesiące temu

Żywienie

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Przygotowywanie posiłków Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób. Marchew Jesienią...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

Kupuj tanio i zdrowo

Kupuj tanio i zdrowo

Coraz bardziej powszechne informacje na temat zbawiennego wpływu zdrowego odżywania na zdrowie i dobre samopoczucie sprawiają, że chcemy bardziej świadomie podchodzić do tego, co wrzucamy do koszyka w trakcie zakupów. Niektórzy z nas muszą jednak stanąć...

Żywienie

Wielkanocny stół w wersji fit

Wielkanocny stół w wersji fit

Żurek, jajka, mazurki - to tylko niektóre z tradycyjnych przysmaków, jakie trafiają na nasze stoły w święta wielkanocne. Z jednej strony trudno nam się oprzeć skosztowaniu tych wszystkich świątecznych smakołyków, z drugiej mamy świadomość, że wiosna to...

Żywienie

Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości **czerwonych ostrych papryczek chili** kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych. Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że...

Żywienie

Woda gazowana może szkodzić zębom

Woda gazowana może szkodzić zębom

Zwolennicy wody gazowanej twierdzą, że lepiej od niegazowanej gasi pragnienie i dłużej pozostaje świeża. Ze względu na kwaskowatość i obecność dwutlenku węgla woda sodowa wzmaga apetyt oraz ułatwia (https://portal.abczdrowie.pl/przydatne-porady-zgaga-i-niestrawnosc)....