Syrop z zielonych szyszek sosny – właściwości, zastosowanie

To bogactwo soli mineralnych oraz witaminy C. Działa napotnie, wykrztuśnie, wzmacnia odporność i jest bardzo smaczny. Syrop z zielonych szyszek sosny znany był już naszym babciom. Przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Właściwości syropu z szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny to mikstura polecana w leczeniu kaszlu i przeziębieniu. Podczas gdy antybiotyki i inne silne leki wykazują wiele skutków niepożądanych, syrop jest w pełni naturalny i może być stosowany także przez najmłodszych. Jego właściwości lecznicze znane były już naszym babciom.

Polecane wideo:

Syrop z zielonych szyszek sosny ma wiele zalet. Działa wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Ze względu na dużą zawartość olejków, jest lepszy od syropu produkowanego z pędów tej rośliny. Znajdujące się w nich pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.

W składzie syropu znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ze względu na działanie napotne, syrop wyleczy przeziębienie oraz grypę. Warto go także zastosować, gdy odczuwasz zimno, masz katar i dreszcze.

Syrop dostarcza też zdrowych cukrów, flawonoidów, (związków, które wykazują działanie przeciwutleniające) oraz żywicy wzmacniającej odporność.

Domowe mikstury na przeziębienie

Sezon na jesienne infekcje w pełni. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, coraz częściej kichamy i kaszlemy. Pojawia się ból gardła i katar. Jednak zamiast...

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne są zielone, najlepiej zebrane przez nas w lecie, szyszki sosny. Zbieramy tylko te, które są miękkie. Po wyczyszczeniu, kroimy je na kawałki. Następnie wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce i codziennie potrząsamy.

Po 15 dniach szyszki powinny puścić sok, a po kolejnych 15 syrop nadaje się do spożycia. Spożywamy go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy go również dodawać do herbaty. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Tylko wtedy zachowa swoje właściwości lecznicze przed długi czas.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 3 miesiące temu

Żywienie

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Przygotowywanie posiłków Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób. Marchew Jesienią...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

Zioła, które zahamują apetyt na słodycze

Zioła, które zahamują apetyt na słodycze

Apetyt na słodycze pokonają zioła i aktywność fizyczna Zioła i przyprawy cieszą się coraz większą popularnością. Dowiadujemy się nieustannie, jak wiele korzyści niosą dla naszego zdrowia. Niektóre z nich przyspieszają przemianę materii, inne wspomagają...

Żywienie

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności ma za zadanie przedłużyć okres jej...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.