Szampan - kalorie, pamięć, serca, rodzaje

Sylwester bez toastu lampką szampana o północy nie byłby kompletny. Okazuje się, że musujący napój ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Szampan poprawia pamięć, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na serce. Poznaj zdrowotne korzyści z picia szampana.

Zobacz film: "Kaloryczność alkoholi. Sprawdź, zanim po nie sięgniesz"

1. Szampan - kalorie

Szampan to dobry alkohol dla wszystkich, którzy dbają o linię. Musujący trunek ma mniej kalorii niż białe czy czerwone wino. Lampka szampana ma tylko 80 kalorii, a wina – ok. 120 kalorii. Poza tym standardowy kieliszek do szampana jest mniejszy od typowej lampki na wino, przez co wypijamy go mniej.

Co najbardziej lubimy w szampanie? Bąbelki, dzięki którym pije się go lekko i przyjemnie. Mają one też zalety dla figury – musujące napoje pijemy wolniej, a przez pęcherzyki gazu szybko czujemy się pełni.

Dbasz o linię? Zamień mojito na martini, a białe wino na szampana!
Dbasz o linię? Zamień mojito na martini, a białe wino na szampana! [6 zdjęć]

Czy jest coś przyjemniejszego niż odpoczywanie na tarasie w gronie przyjaciół, najlepiej z pysznym drinkiem...

zobacz galerię

2. Szampan - pamięć

Badania potwierdziły, że konsumpcja szampana poprawia pamięć przestrzenną. Jest to zdolność do rozpoznawania otoczenia, wykonywania skomplikowanych zadań i obliczeń. To właśnie ten rodzaj pamięci osłabia się z wiekiem. Pierwsze symptomy demencji mogą pojawić się już po 40. roku życia. Kilka lampek szampana w miesiącu nie powinno przynieść szkody.

Naukowcy odkryli również, że niektóre proteiny z szampana wpływają korzystnie na pamięć krótkotrwałą. Jeśli przez 3 lata będziemy pić ten trunek, ale z umiarem, ilość protein poprawiających pamięć w mózgu wzrośnie o 200 proc. Taki wzrost przekłada się na udoskonalenie funkcji poznawczych.

3. Szampan - serca

Mało kto z nas wie, że szampan jest tak samo dobry dla serca, jak czerwone wino. Szampan wytwarza się zarówno z białych, jak i czerwonych winogron. W skórce tych owoców zawarty jest resweratrol – przeciwutleniacz, która chroni przed uszkodzeniami naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

W szampanie zawarte są również polifenole, które chronią serce. Antyoksydanty te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, co redukuje ryzyko zawałów i udarów. Warto więc od czasu do czasu zamienić lampkę wytrawnego czerwonego wina na kieliszek musującego szampana.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Szampan - rodzaje

Większość z nas zna tylko musujące wina, ponieważ prawdziwy szampan należy do najdroższych alkoholi na świecie. Czy tańsze odpowiedniki mają takie same właściwości? Okazuje się, że tak – zarówno hiszpańska Cava, jak i włoskie Prosecco mają bardzo dużo dobrych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Z powodzeniem możemy więc pić odpowiedniki szampana i korzystać z prozdrowotnych zalet tego trunku.

Toast wzniesiony lampką szampana w Sylwestra to sposób na uroczyste przywitanie Nowego Roku. Musujące wino można pić częściej niż tylko raz w roku. Zyska na tym nasza pamięć, serce i sylwetka. Zdarza wam się pić szampana częściej, czy to trunek zarezerwowany wyłącznie na ostatni dzień roku?

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza