Przejdź na WP

Szaszłyki pieczarkowe

Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Są one bogatsze w witaminy i składniki odżywcze od zwykłych szaszłyków oraz prostsze w wykonaniu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Składniki:

  • kilka pieczarek,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony rozmaryn,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek lub olej.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki pieczarkowe
Szaszłyki pieczarkowe (Zdjęcie autorstwa: Mark Skipper / CC BY 2.0)

Cukinię, paprykę oraz pieczarki dokładnie myjemy i czyścimy. Cukinię obieramy ze skóry, jeśli jest twarda. W przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić. Cebulę obieramy. Umyte i obrane warzywa kroimy w dość grube plastry. Nadziewamy je na patyczki. Czosnek zgniatamy i łączymy go z sokiem z cytryny, przyprawami i rozmarynem. Do powstałej mieszanki dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Do powstałego sosu wkładamy szaszłyki. Odstawiamy wszystko na dwie godziny, by szaszłyki przeszły przyprawami. Po upływie tego czasu, wkładamy szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy