szkodliwe składniki żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać (...) zdrową żywność. I słusznie. Odstraszają nas niekończące się listy...

Czy składnik odżywek do rzęs może być szkodliwy?

, wykorzytując różne składniki. Jednym z nich jest bimatoprost. Co o nim wiemy? Co to jest bimatoprost? - Bimatoprost stanowi pochodną prostaglandyn (...) rozwiązania. Ale nie tylko. Składnik stosowany jest...

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Szkodliwe substancje w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki (...) , koncentratach zup, płatkach...

Żywność wzbogacona

to taka żywność, do której dodano związki chemiczne, stanowiące źródło witamin i składników mineralnych. Żywność taka nie może stanowić zagrożenia (...) w te składniki żywnością...

Żywność light

bez ograniczeń. Dodatkowo żywność light o ograniczonej zawartości cukru może być bogata w inny składnik, np. tłuszcz, mimo to nadal jest określana jako light (...) zawartości, dodawane są różne prozdrowotne elementy,...

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik...

Konserwanty żywności

szkodliwe dla zdrowia. Rodzaje konserwantów żywności Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić: Barwniki (...) Konserwanty dodawane do żywności...

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

, by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista składników oraz tabela wartości odżywczych. Warto także realistycznie spojrzeć na hasła, którymi kuszą nas producenci żywności. (...)...

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna. Jak to się dzieje zatem, że określone (...) Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem...

Żywność ekologiczna

, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka. (...) Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym...

Termiczna obróbka żywności

dopasowanie temperatury: zbyt niska jest nieskuteczna, natomiast nazbyt wysoka może mieć negatywny wpływ na niektóre, często istotne, składniki żywności (...) zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego...

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest poprawa stanu zdrowia osób spożywających tego rodzaju żywność. Rodzaje (...) do żywności witamin i składników...

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) oraz różnych witamin i...

Czy nadmiar witamin jest szkodliwy?

żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3, Wawer I. (red (...) witamin może szkodzić? Trzeba pamiętać, że...

Jakie nietypowe składniki znajdują się w pożywieniu?

Producenci wprowadzając artykuł spożywczy na rynek, zobowiązani są do przedstawienia na etykiecie wszystkich składników. Konsument ma prawo wiedzieć (...) , co wybiera. Tajemnicze nazwy związków dodawanych do żywności...

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność...

Skrobia modyfikowana: czy jest szkodliwa?

Skrobia modyfikowana nie ma dobrej sławy. Utożsamiana jest z konserwantami i kategoryzuje się ją jako żywność modyfikowaną genetycznie. A przecież (...) . W ten sposób zmienia się strukturę cząsteczek skrobi. Nie jest to zatem ingerencja...

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) produkty, które będą nie tylko dostarczać niezbędne składniki pokarmowe,...

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

się w tym celu specjalne hodowle lub uprawy wyselekcjonowanych odmian. Faktem jest jednak, że żywność taka musi powstawać ze składników naturalnych, wyglądać (...) Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty...

Popularny dodatek do żywności może uszkadzać jelita

, że tlenek tytanu jest popularnym dodatkiem do żywności, a ludzie często są nieświadomi jego szkodliwego działania. Tymczasem eksperci w kwestii (...) się chorobotwórcze bakterie, ale także uniemożliwiają one przyswajanie...

Zaskakujące składniki produktów

Jakie dodatki do żywności zjadamy? Myślisz, że skoro odżywiasz się zdrowo, jesz pięć porcji warzyw i owoców, kasze, zboża i nie używasz cukru (...) to naprawdę wiesz, co jesz? Nie do końca tak jest. Okazuje się, że wiele potraw czy...

Składniki wspierające pracę serca

. Serce mamy tylko jedno. Warto więc przyjrzeć się składnikom, które je wspierają. Dieta ma tu olbrzymie znaczenie. Sterole roślinne Pierwszą grupą (...) składników, które wspomagają pracę serca, są naturalne sterole...

Szkodliwe opakowania fast-foodów

To, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe, wiadomo nie od dziś. Wysoko przetworzone składniki zawierają mnóstwo konserwantów, sztucznych (...) i sposób przyrządzania szybkiego jedzenia, ale również jego opakowania. Jak się okazuje,...

Olej palmowy. Zagrożenia i żywność, w której go znajdziesz

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? O szkodliwości oleju palmowego mówi się od dawna. Zły wpływ jego pozyskiwania na środowisko nie mógł przejść (...) . podczas procesów utwardzania tłuszczu, jakie zachodzą przy produkcji oleju palmowego....

Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

składnik wykorzystywany przy produkcji napojów i dań fermentowanych. Na rynku znajdziemy jednak produkty, które są jego doskonałym zamiennikiem (...) z ulubionych letnich słodyczy. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej Zgodnie...

Dwa składniki, które oczyszczą twój organizm z toksyn

blasku. Co więcej, środek odtruwający składa się jedynie z dwóch składników, które na pewno masz w kuchni. Kluczem do pozbycia się toksyn z organizmu (...) jest zdrowa wątroba. To właśnie ten organ odgrywa ważną rolę w procesie usuwania...

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Składniki kosmetyków

Wciąż pojawiające się nowe składniki kosmetyków to obecnie codzienność. Laboratoria kosmetyczne prześcigają się także w odkrywaniu nowych zastosowań (...) dla dobrze znanych składników kosmetycznych, wykorzystując np....

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) . Ma z kolei mniejszą zawartość tych szkodliwych:...

Żywność, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu

, które stały się plagą XXI wieku. Racjonalny dobór żywności z odpowiednimi składnikami bioaktywnymi może działać nie tylko profilaktycznie (...) Już przed naszą erą Hipokrates, nazywany obecnie ojcem medycyny, wskazał...

Czy antyperspiranty są szkodliwe?

w składzie antyperspiranty? Głównymi składnikami aktywnymi antyperspirantów są sole glinowo-cyrkonowe oraz chlorek glinu. Substancje te posiadają

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6, Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-...

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

z nich - wystarczy tylko przemyć jabłko wodą lub je obrać, by pozbyć się szkodliwych substancji. Żywność ekologiczna - papryka Papryka ekologiczna Choć istnieją (...) Żywność ekologiczna - zalety...

9 składników, których nie powinnaś jeść

tego składnika. Sztuczne aromaty Sztuczne aromaty nie dostarczają żadnych składników odżywczych i często występują w żywności przetworzonej. Można spotkać (...) czy orzechy oraz jajka z chowu ekologicznego...

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie...

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności...

Zdrowa żywność - charakterystyka, produkty ekologiczne

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna...

Szkodliwe substancje w naszych domach

biodegradacji i ma bardzo szkodliwy wpływ na organizm. I dlatego też zdecydowano o całkowitym usunięciu z obrotu popularnych dawniej termometrów (...) poliwęglanów i żywic epoksydowych. Te z kolei wykorzystywane są do tworzenia różnego...

Feta - składniki odżywcze

składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów. ** To bardzo smaczny, popularny dodatek do potraw. Wielu z nas mylnie uważa (...) ) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również...

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają (...) strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze...

Ważne tematy