Szkodliwy arsen w żywności. Na które produkty powinniśmy uważać? (WIDEO)

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, obecność metali ciężkich w żywności jest faktem. I coraz poważniejszym problemem. Ukazuje się bowiem coraz więcej publikacji podsumowujących szkodliwy wpływ metali ciężkich na zdrowie.

Jednym z najbardziej niebezpiecznych dla organizmu metali ciężkich jest arsen. Jego źródłem w naturze są m.in. erupcje wulkanów oraz spalanie węgla kopalnianego. Do żywności dostaje się z powietrza, szczególnie tego zanieczyszczonego pyłami spalinowymi. Dlatego też arsen bywa obecny w warzywach i owocach.

Arsen w organizmie może doprowadzić do zatrucia oraz wywołać szereg szkód. Prowadzi m. in. do uszkodzenia funkcji układu odpornościowego, rozwoju nowotworów (raka płuc i skóry), kłopotów z oddychaniem oraz chorób układu krążenia. W jakich produktach go znajdziemy?

Sprawdź również:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy