Szpinak opóźnia demencję. Nowe badania naukowców z Chicago (WIDEO)
Naukowcy z Rush University of Chicago dowiedli, że jedzenie wybranych warzyw poprawia kondycję mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. O jakie produkty chodzi? Zobacz wideo.
Szpinak opóźnia demencję. Naukowcy z Rush University of Chicago dowiedli, że jedzenie szpinaku poprawia kondycję mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Wyniki badań dotyczą także innych zielonych warzyw liściastych, na przykład jarmużu.
Opóźniają one rozwój demencji nawet o jedenaście lat. W testach wzięło udział 950 seniorów. Średnia ich wieku wynosiła 81 lat. Po zastosowaniu diety opartej na zielonych warzywach spadek zdolności umysłowych znacznie zahamował.
Wyniki wskazują, że zmiana diety wśród osób starszych pozwoli na zahamowanie procesów starzenia. Szpinak i jarmuż są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich cena nie jest wysoka.
Można z ich użyciem przygotować wiele różnych potraw, na przykład makaron w sosie, nadziewane piersi z kurczaka lub chipsy z jarmużu. Po dodaniu kilku ulubionych przypraw zielone potrawy będą smakować jeszcze lepiej i zjedzą je również dzieci. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku, a zalet jest wiele.
Szpinak i jarmuż mają dobroczynny wpływ na zdrowie i poprawiają samopoczucie. Dostarczają wielu cennych witamin i składników odżywczych. Są lekkostrawne i można je spożywać przez cały rok, ponieważ bez obaw można je zamrozić. Warto na stałe umieścić je w jadłospisie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.