Tacos z ryby

Placki tortilla wszystkim kojarzą się w pierwszej kolejności z kuchnią meksykańską, a ich głównym składnikiem jest przygotowywany na wiele różnych sposobów kurczak, warzywa zaś to pyszny akompaniament.

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 dojrzałe awokado,
  • sok z limonki,
  • 4 filety z tilapii,
  • 1 puszka mandarynek,
  • 1 śmietana,
  • 8 placków tortilla,
  • 1 mała główka kapusty czerwonej.
Rybne tacos

Pyszne tacos może świetnie smakować nie tylko z klasycznym kurczakiem, ale także z dobrze przygotowaną rybą.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. Filety z ryby umyj, posól, dopraw pieprzem, skrop limonką i włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie umyj awokado, obierz ze skóry i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i pokrój w kawałki, następnie wrzuć do blendera. Dodaj do niego 1/3 filiżanki soku z limonki, 3 łyżki śmietany i sól do smaku. Miksuj do kremowej, gładkiej postaci. Kapustę umyj, pokrój jak najdrobniej i wrzuć do miski. Wyjmij mandarynki, przekrój każdą na pół i dorzuć do kapusty, po czym dopraw trochę pieprzem i solą. Wyjmij rybę z piekarnika i pozwól nieco przestygnąć. Podgrzej w ciepłym jeszcze piecyku tortille, a następnie wysmaruj każdą mieszanką z awokado z blendera. Na tej warstwie połóż kawałek ryby, a na wierzch kapustę z mandarynką. Złóż placki na pół i podawaj na gorąco.

Komentarz:

Kuchnia rządzi się swoimi prawami i każdy kucharz lubi trochę poeksperymentować. Stąd propozycja, aby kurczaka zamienić na filety rybne, a do warzyw dodać owoce. Danie staje się delikatne i bogate w odżywcze substancje.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 273,06 kcal
Białka 9,57 g
Węglowodany 29,4 g
Tłuszcze 12,83 g
Błonnik 6,11 g
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba (...) kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól, pieprz...

Ryby

Miecznik z mango

i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g fileta z miecznika, 4 posiekane ząbki (...) posiekanej kolendry, 3 łyżki posiekanych liści mięty. Przygotowanie: Filet...