Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu (WIDEO)
Badanie układu pokarmowego za pomocą endoskopu
Endoskop w większości przypadków jest wykorzystywany do badań układu pokarmowego. Wziernik można, bez nacinania skóry, a więc i bez dużej inwazyjności wprowadzić do wnętrza układu pokarmowego. Wziernik zawiera lampkę, która oświetla badaną przestrzeń oraz system soczewek, który pozwala na obserwować działanie endoskopu. Wewnątrz urządzenia znajduje się pusta przestrzeń przez którą można włożyć do badanego organu lub tkanki narzędzia chirurgiczne.
Za pomocą endoskopu można także przeprowadzać wiele drobnych zabiegów, takich jak na przykład tamowanie krwawienia. Jest to bardzo mało inwazyjna metoda zatrzymania krwotoku we wnętrzu układu pokarmowego. Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu jest różne w zależności od rodzaju krwawienia, a także od tego, gdzie pojawiło się krwawienie.
W przypadku krwawień z żylaków przełyku stosuje się dwie metody ich tamowania:
- opaskowanie,
- ostrzykiwanie.
W przypadku krwawień z wrzodów stosuje się przede wszystkim ostrzykiwanie samego wrzodu lub jego okolic. Do ostrzykiwania wykorzystywany jest roztwór adrenaliny lub innej substancji obkurczającej naczynka krwionośne. Takie działanie powinno zatamować krwawienie.
Zabieg tamowania krwawienia za pomocą endoskopu jest dość skuteczny. W przypadku ponownego krwawienia, powtarza się endoskopię. Jednak przy trzykrotnym nieskutecznym zabiegu i nawracaniu krwawienia stosuje się już operację chirurgiczną o większej inwazyjności, ale i wyższej skuteczności.
Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu opisuje lekarz Marcin Radkowski.