Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Taniny - czym są i jak wpływają na nasze zdrowie

Tanina naturalnie występuje w owocach, nasionach oraz wielu roślinach
Tanina naturalnie występuje w owocach, nasionach oraz wielu roślinach (123rf.com)

Taniny odpowiadają za cierpki, czasem nawet gorzki smak owców. To naturalne substancje, które dzięki swoim właściwościom smakowym chronią rośliny przed atakiem zwierząt. Wykazują także pozytywne działanie na nasz organizm. Choć budzą sporo medycznych kontrowersji, warto szukać ich w produktach spożywczych i włączyć do codziennej diety, aby na dłużej zachować pełnię zdrowia i sił.

spis treści

1. Co to są taniny

Taniny, czyli naturalne garbniki roślinne, to organiczne związki chemiczne, które naturalnie występują w niektórych roślinach i owocach. Są pochodną fenoli, czyli związków zapachowych o działaniu antyseptycznym. Taniny można spotkać na sklepowych półkach pod nazwą E181. Ich rolą w przyrodzie jest odstraszanie dzikich roślinożernych zwierząt. Co więcej, dzięki właściwościom odkażającym, chronią rośliny przed atakiem grzybów i owadów.

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?
Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni? [7 zdjęć]

Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów.

zobacz galerię

1.1. Rodzaje tanin

Taniny pod względem chemicznym dzielą się na dwie grupy:

Zobacz film: "Jak pozbyć się chemii z owoców?"
  • taniny hydrolizujące – zawierające w sobie cukier prosty, którym zwykle jest glukoza
  • taniny niehydrolizujące (skondensowane) – są zaliczane do polimerów flawonoidów. Występują w roślinach strączkowych, owocach lub ziarnach zbóż.

2. Gdzie występują taniny

Taniny można spotkać przede wszystkim w owocach, takich jak jabłka, truskawki i maliny, owoce leśne, żurawina, winogrona, granaty, a także w orzechach włoskich, korze dębu i roślinach strączkowych. Występują także w wielu codziennych produktach, między innymi w serach, herbacie, kawie i kakao.

Taniny występują również naturalnie w czerwonym winie, można je spotkać także w gryce.

3. Właściwości tanin

Cechą charakterystyczną tanin jest ich cierpki, lekko gorzki smak. Po zjedzeniu niektórych owoców przez kilka minut pozostaje on w ustach. Wykazują także działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu są świetnymi konserwantami, bo przedłużają trwałość potraw i produktów spożywczych. To między innymi dzięki nim wino może leżakować przez wiele lat.

Taniny łatwo łączą się z jonami metali, dzięki czemu mogą brać udział w produkcji naturalnych barwników. W tym celu wykorzystywano je już w średniowieczu, do produkcji atramentu.

Podczas I wojny światowej używano taniny do leczenia oparzeń i obrzęków. Dziś ma szerokie zastosowanie w dermatologii - zmniejsza problem rozszerzonych porów, pomaga likwidować zmarszczki i złuszczać martwy naskórek. Chętnie wykorzystuje się je także do produkcji kremów do opalania i samoopalaczy.

4. Taniny a zdrowie

Dzięki swoim właściwościom taniny wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Należy jednak uważać, aby nie zjeść ich za dużo. Nadmiar tanin w organizmie może wywoływać negatywne skutki.

Taniny, dzięki swoim możliwościom antyoksydacyjnym, zwalczają wolne rodniki, a więc uznawane są za naturalną ochronę przed nowotworami. Są także bakteriobójcze, a więc chętnie stosowane są do pielęgnacji jamy ustnej i ochrony mikroflory jelitowej. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na kłopoty żołądkowe.

Działają także pozytywnie na skórę, łagodząc podrażnienia i niwelując objawy alergii. Zapobiega odczuwaniu swędzenia i pieczenia, a dodatkowo wspierają układ odpornościowy całego organizmu. Wzmacniają także błony śluzowe i uszczelniają naczynia krwionośne.

Taniny mają także moc hamowania namnażania się wirusa HIV w organizmie. Osoby, które są nosicielami powinny często po nie sięgać.

Niestety taniny mają także wady. Spożywane w nadmiarze mogą zaburzać procesy wchłaniania niektórych składników mineralnych i witamin. Przede wszystkim mowa o wapniu, który i tak sam w sobie dość trudno się wchłania.

Nadmiar tanin hamuje także wchłanianie żelaza i witamin A oraz B12. W związku z tym możemy czuć się przemęczeni, mieć kłopoty z pamięcią czy koncentracją, a także trudności podczas gwałtownego wstawania.

Nie należy także spożywać niedojrzałych owoców. Zawarte w nich taniny niehydrolizowane rozkładają się w przewodzie pokarmowym do toksycznych związków i mogą być przyczyną zatruć.

5. Taniny w lekach

Oprócz tego, że taniny są obecne w wielu produktach spożywczych, producenci farmaceutyczni wykorzystują je także do produkcji leków. Najczęściej są składnikiem środków na biegunkę i leków na chorobę hemoroidalną. Stosuje się je też do produkcji preparatów przeznaczonych dla osób o wrażliwych dziąsłach, cierpiących na parodontozę i podrażnienia jamy ustnej.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze