Tarta z serem i tymiankiem

Potrawa dość kaloryczna, więc polecana osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym – uprawiającym sport, pracującym fizycznie i osobom z niedowagą. Pozytywnym jej aspektem jest niewątpliwie duża zawartość witaminy A, C, żelaza, krzemu i siarki.

Składniki

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

  • 1 opakowanie francuskiego ciasta,

  • 4 jajka,

  • 50 g śmietany,
  • 400 g tartego żółtego sera odtłuszczonego,

  • pęczek małych cebulek ze szczypiorkiem,
  • 20 g masła,

  • 10 g tartej bułki,

  • sól, pieprz,

  • świeży tymianek,

  • mix sałat.




Sposób przygotowania

Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem francuskim. Z białek ubić pianę na sztywno. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Połączyć z białkami i utartym serem, doprawić solą i pieprzem. Cebulki pokroić na 4 części i podsmażyć na patelni. Szczypiorek pokroić drobno. Do masy dołożyć cebulki i szczypiorek. Wymieszać i wlać do tortownicy. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni) włożyć tortownicę i piec 30 min. Podawać z sałatą polaną winegretem.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 626,3 kcal
Białka 39,61 g
Tłuszcze 40,23 g
Cholesterol 279,3 mg
Węglowodany 18,11 g
Błonnik 2,255 g
Witamina C 27 mg
Witamina A 869,55 µg

Komentarz

Obecna w potrawie kwercetyna ma działanie silnie antyutleniające - chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników przez co opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo działa przeciwzapalne i przeciwwirusowo a to czyni ją pomocną w leczeniu opryszczki i procesie gojenia się ran. Tymianek nadaje potrawie ciekawy aromat, likwiduje wzdęcia, koi stres i uspokaja.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!

Przystawki

Grzanki z czosnkiem

Grzanki z czosnkiem

Pyszne grzanki czosnkowe mogą posłużyć zarówno jako przystawka, jak i pożywna przekąska między posiłkami.

Przystawki

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Przystawki

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także mogą stanowić wspaniałą przystawkę.

Przystawki

Ziemniaki na słodko

Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Przystawki

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane nie muszą kojarzyć się już z niezachęcającą papką - dodatek miodu i żurawiny sprawia, że danie staje się pyszną przekąską, do której chętnie się wraca.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...