Trwa ładowanie...

Te produkty szkodzą naszej skórze zdaniem dermatologów. Najlepiej szybko z nich zrezygnuj

Avatar placeholder
04.04.2022 18:57
Mleko szkodzi skórze
Mleko szkodzi skórze (Getty Images)

Zrównoważona i urozmaicona dieta ma pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i wygląd. Najczęściej na skórze widoczne są pierwsze objawy niedoboru składników lub objawy wskazujące na to, że źle się odżywiamy. Czego więc nie jeść, żeby mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie? Przedstawiamy listę produktów, które zdaniem dermatologów warto ograniczyć.

spis treści

1. Dermatolodzy nie lubią tych produktów

Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Trądzik, trudno gojące się zmiany skórne, alergie, sińce pod oczami i zmęczenie są to między innymi skutki nieprawidłowej diety. Jak podkreślają dermatolodzy, wyeliminowanie lub ograniczenie niektórych produktów, jest skutecznym sposobem na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.

Czego zatem warto unikać w diecie?

2. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Zobacz film: "Odstawienie nabiału – antidotum na trądzik?"

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to jest prawie w całości glukoza lub skrobia. Wchłaniane są bardzo szybko i trawione w przewodzie pokarmowym. Do tej grupy produktów zalicza się między innymi białe pieczywo, gotowaną marchew, frytki czy pieczone ziemniaki. Spożywanie ich przyczynia się do podwyższenia poziomu cukru we krwi, co może wywołać proces glikacji polegającym na niszczeniu przez cukry białek podporowych skóry (kolagenu i elastyny).

Dieta zawierająca dużo cukrów może powodować szybsze starzenie się skóry oraz powstawanie zmian skórnych (np. wykwitów skórnych, krostek).

3. Czekolada

Czekolada to też niestety produkt, który niekorzystnie wpływa na naszą skórę. Z badań przeprowadzonych przez dermatologów wynika, że zwiększa ona ryzyko nawrotów trądziku. Czekolada i cukierki bogate są w tłuszcze i rafinowane cukry, które mogą przyspieszyć produkcję sebum i wywołać reakcje zapalne w organizmie. Może to prowadzić do powstawania grudek i krost.

Dobrym zamiennikiem zwykłej, mlecznej czekolady jest gorzka czekolada, która dostarcza wielu substancji prozdrowotnych (m.in. aminów, anandamidów, bioflawonoidów, kofeiny czy teobrominy).

4. Produkty mleczne, mleko i białko serwatkowe

Produkty mleczne mogą wzmacniać problem trądziku. Jak wyjaśnia Diane Madfes, dermatolog z Mount Sinai School of Medicine, może ono ujawnić predyspozycje genetyczne do trądziku i tym samym przyczynić się do jego pojawienia.

Co więcej, mleko i produkty mleczne to źródło substancji hormonalnych, co nie jest obojętne dla rozwoju trądziku. Ze względu na zawartość steroidów i prekursorów testosteronu odgrywają one ważną rolę w patogenezie tej choroby.

Zobacza także: Domowe sposoby na trądzik - zbawienny wpływ roślin

5. Alkohol

Alkohol ma negatywny wpływ na kondycję skóry - przyspiesza jej starzenie i przyczynia się do powstawania zmarszczek. Dlatego tak się dzieje, ponieważ odwadnia naskórek, czyli wyciąga płyn z organizmu. W wyniku spożywania alkoholu powstają cienie i worki pod oczami, zaczerwienia, wypryski i trądzik. Dotyczy to wszystkich rodzajów alkoholu (wina, wódki, szampana czy wina).

6. Fast food oraz chipsy

Dania typu fast food cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród młodzieży, ale także dorosłych. Wysokoprzetworzone, kaloryczne i bogate w tłuszcze trans pożywienie ma negatywny wpływ na naszą skórę. Wszelkie syntetyczne ulepszacze (aromaty, konserwanty, sztuczne barwniki) drążnią skórę i sprzyjają powstawaniu zmian skórnych m.in. trądziku.

Na czarnej liście dermatologów znajdują się jeszcze produkty takie jak:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze