Termiczna obróbka żywności

W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest również sposób przygotowywania posiłków. Dzięki właściwej obróbce termicznej zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku – jego smak, aromat oraz wartości odżywcze.

Przetwarzanie żywności

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Pod skomplikowaną nazwą „termiczna obróbka żywności”, kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie – gotowanie potraw, podgrzewanie, pieczenie, grillowanie, duszenia oraz smażenie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Celem termicznej obróbki jest zniszczenie szkodliwych drobnoustrojów, ale również zwiększenie strawności pokarmu, nadanie odpowiednich cech sensorycznych, jak smak, zapach.

Jak już wspomniano, podczas przetwarzania żywności (na skutek poddawania jej działaniu wysokich temperatur) nie tylko likwidujemy potencjalnie groźne drobnoustroje. Możemy również zachować, wzmocnić lub zniszczyć cenne wartości produktów, które przygotowywujemy do spożycia. Niektóre z naszych kuchennych przyzwyczajeń prowadzą nie tylko do uszkodzenia komórek roślinnych oraz utraty cennych witamin i mikroelementów, ale również do podwyższenia kaloryczności potraw i sprawienia, że posiłek staje się, z odżywczego punktu widzenia, zupełnie bezwartościowy. Jak wszyscy wiemy – w przypadku gotowania najlepiej sprawdzają się parowary. Gotowanie odbywa się szybko i z możliwie najmniejszą ingerencją w naturalne właściwości przygotowywanych produktów.

Kwestia bardziej skomplikowana dotyczy smażenia – tutaj najważniejsze jest odpowiednie dopasowanie temperatury: zbyt niska jest nieskuteczna, natomiast nazbyt wysoka może mieć negatywny wpływ na niektóre, często istotne, składniki żywności. Smażąc, nawet jeśli jest to smażenie beztłuszczowe, przeważnie przegrzewamy patelnię, nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo szkodzimy swojemu zdrowiu. Tradycyjne nieprzywierające powłoki tworzy się bowiem, pokrywając powierzchnię patelni politetrafluoroetylenem – woskową, syntetyczną substancją, która może mieć właściwości rakotwórcze, a przy przegrzaniu wydzielane przez nią substancje mogą wpływać niekorzystnie na układ oddechowy, powodować bóle głowy i wymioty. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu są szkodliwe dla organizmu. Mogą powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zwiększać zachorowalność na choroby nowotworowe jelit. Ponadto zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, gdyż tłuszcz stosowany do smażenia wnika do potrawy, zwiększając jej kaloryczność.

Zdrowa dieta na co dzień powinna być zbilansowana. Warto zwrócić uwagę nie tylko na swój jadłospis, ale też na sposób przygotowania posiłków. Być może okaże się, że nieodpowiednie przetwarzanie produktów żywieniowych jest przyczyną różnych dolegliwości, tych bardziej poważnych (np. rak jelita grubego) oraz tych mniej (np. cellulit).

Dobry sprzęt kuchenny

Dlatego jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, najpierw powinniśmy zainwestować w dobry sprzęt kuchenny – parowar i dobrą jakościowo, „zdrową” patelnię, najlepiej pokrytą powłoką ceramiczną, wykonaną z minerałów, a nie plastiku. Takie warunki spełniają patelnie pokryte ceramiczną, innowacyjną powłoką Thermolon. Zapobiega ona przywieraniu potraw do powierzchni patelni i jest wykonana z naturalnych minerałów, bezpiecznych dla zdrowia.

Dodatkowo, powłoka Thermolon jest doskonale gładka i zapewnia wysoką szczelność, dzięki czemu powierzchnia naczyń nie zawiera mikroszczelin, które mogą stać się siedliskiem bakterii i grzybów poprzez gromadzące się w nich resztki jedzenia niemożliwe do usunięcia nawet podczas intensywnego mycia. Patelnie te nie zawierają żadnych potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych – są całkowicie pozbawione PTFE i PFOA oraz oleju silikonowego.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...